Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

KURNAJANEK

Moja CYMA by synchron CONQUISTADOR- NOWY ZAKUP

Rekomendowane odpowiedzi

Moj drugi automat :( chetnie wysłucham opinii o tym zegareczku i od razu zapytam czy moze ma ktos koronke oryginalną na sprzedaz lub bransolete ??

cymawa2.jpg

img3732yp8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna tarcza i wielkie gratulacje porządnego zegarka, a koronkę można zdobyć na allegro tylko trzeba upolować , co do bransolety to już gorzej choć też się zdarzają. ;)

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale g... :twisted: Sorry, nie mogłem się powstrzymać :wink: Skąd go masz? Chyba z kiosku Ruchu za 15 złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale g... :twisted: Sorry, nie mogłem się powstrzymać :wink: Skąd go masz? Chyba z kiosku Ruchu za 15 złotych.

Jeśli wiesz gdzie takowe sprzedają po 15 zł to kup mi ze dwadzieścia - już robię przelew ;)

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty chyba nie jestes Rysiek :twisted:

Staruszku ! własciwie piszac tego posta najbardziej mi chodzilo o Twoje zdanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowity :-) Chyba muszę upolwać podobnego, bo siedzę po troszce w branży budowlanej. Te cegiełki... miodzio!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Staruszku ! własciwie piszac tego posta najbardziej mi chodzilo o Twoje zdanie ;)

O moje zdanie :?: bez przesady - Ta Cyma jest na starszej ecie 27xx - nie pamiętam , a co do tarczy to wszystko - kwestia gustu - widziałem taką już kilka razy- jest ciekawa i niecodzienna - a sam zegarek jest bardziej ceniony od Doxy z identycznym werkiem

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki, jak tylko namierzę hurtownię z tymi "cudami" to wykupię Wam cały zapas. :wink: ;)

STARUSZEK, czy tobie chodzi o same werki? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co, inni już nie mogą zabrać głosu w temacie? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
STARUSZEK, czy tobie chodzi o same werki? :wink:

Nie ale to Ty napisałeś "za 15 zł." o całe Cymy nawet możesz brać jak będą po 3 dych - po 15 to chyba troszkę przesadziłeś i wiesz co po 30zł to weż nawet więcej ;)

Tak na poważnie - to niestety ale znacznie lepszy zegarek od sporej ilości dzisiejszych Aviatorów, Buranów , Poliotów i wielu wielu innych - zresztą sam chyba masz jednego :twisted: co nie znaczy że od wszystkich :!:

Lepszy - w jakości wykonania , dokładności , prestiżu , oceny marki , jakości mechanizmu - do porównania z rosyjskimi, a nie Etami montowanymi w niektórych modelach :twisted: możemy podyskutować na ten temat ale chyba nie w tym wątku :?:

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

STARUSZKU, zgodzę się absolutnie ze wszystkimi Twoimi argumentami :wink: ale wizualnie (bo o tym pisałem wyżej) to on jest obleśny :x , obrzydliwy i ... jeszcze wielu słów mogę użyć aby opisać moje doznania gdy na niego patrzę. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek
STARUSZKU, zgodzę się absolutnie ze wszystkimi Twoimi argumentami :wink: ale wizualnie (bo o tym pisałem wyżej) to on jest obleśny :x , obrzydliwy i ... jeszcze wielu słów mogę użyć aby opisać moje doznania gdy na niego patrzę. :wink:

ale pojechałeś ;):D:)

tu jest bardziej obleśnie

ja bym to nazwał lekkim brakiem urody albo pozostałościami brzydoty => mimo wszystko wg mnie jest nawet ciekawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza faktycznie jest specyficzna ale moja rada jest następująca przemilczmy niektóre tematy - dla porównania dodam iż do jednego działu w ogóle nie zaglądam - nie chcę sprawiać przykrości innym :!: :!: :!: choć może w koncu zajrzę tak dla odczucia na własnej skórze

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale pojechałeś ;):D:)

tu jest bardziej obleśnie

Irek, po obejrzeniu Twojej propozycji obleśności cofam wszystkie moje uwagi na temat tej Cymy :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do dokładnosci to na 48 H wyszło 6 sek do przodu ;) ,

co do wyglądu to powiem, ze normalnie na reku wygląda lepiej, tu na fotkach te cegielki są bardzo wyraziste !

I napradę trudno jest go uchwycić okazale trzeba zobaczyc na zywo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

gratuluję udanego zakupu...

odpłaci się za przygarnięcie wierną współpracą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam Cymę by Synchron, automat z podwójnym datownikiem, choc nie taki ekstrawagancki.

post-3018-0-22027400-1330636364.jpg

[post-3018-0-12932600-1330636366.jpg

Pochodzi mój z lat (na moje oko) 70-tych, wtedy własnie Cymę i Doxe de-facto połączył Synchron.

Mówi się, ze nie był to najlepszy okres w dziejach Cymy,- robiła wtedy blixniacze modele wraz z Doxą, na mechanizmach Ety.

Niemniej to wciąz była bardzo zacna marka, przez wielu uważanan za zblizona nawet do Longinesa,

Obecnie wznowiona, jak wiele innych.

Mój zegarek (a własciwie syna, bo mu podarowałem) chodzi bardzo przyzwoicie, z dchyleniem dobowym (gdy noszony regularnie) mniejszym niz 2 sek/doba!! :!: :P

A krytyką wyglądu nie przejmuj się,- de gustibus non disputandum est, czyli po polsku,- jeden lubi szare mydło, a drugi, jak mu się nogi pocą :P

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nono ładna Cyma :P i bransoleta i koronka oryginala

, wogole to dzięki za przybliżenie tematu Cymy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość RADEKRADEK60

witam, za ile nabyłeś to cacko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tez mam Cymę by Synchron, automat z podwójnym datownikiem, choc nie taki ekstrawagancki.

[(...)

Dodam tu informację, która moze kogos zainteresuje,- otóż Cyma w okresie swojej świetności robiła b. dobre zegarki, takie, jak lubie, tj. bez specjalnych bajerów,za to z solidnymi, precyzyjnymi mechanizmami. Dlatego też przed wojna tę marke wybrały Tramwaje Warszawskie jako zegarek służbowy dla motorniczych. zdaje się, ze i na PKP były używane, ale tego nie wiem na pewno. O tramwajach wiem od śp. Ojca, który własnie przed wojną kupił sobie tą markę uważając, że skoro tramwajarze ją wybrali, to musi reprezentować niezłą jakość. I rzeczywiście był z niej zadowolony.

Ja zresztą też, bo dzięki temu zegarkowi w ogóle jestem...

W 39r. Ojca losy wojenne rzuciły na kresy i tam ogarnęła Go chmara sowiecka. W lutym 40r., w czasie wielkiej wywózce Polaków na Syberię udało Mu sie uciec z transportu i przedzierał się do Warszawy. Niestety, już blisko Bugu złapał go patrol i sołdat pod karabinem prowadził Go na posterunek NKWD. Ale jciec przekupił go jakos własnie tą Cymą, sołdat o dziwo znał i cenił te markę, bo powiedział " o, Suma (tak po rosyjski czyta się"Cyma"), choroszyje czasy;- tak uchadzi, ja tebia nie widieł.."

I w ten sposób Ojciec nie pojechał na Sybir ( a pewno i gorzej) , no i ja zyję :) - wszystko dzięki renomie tej marki :wink:

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dużo
to przesada ...

wszystko :!:

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna ta cyma. Gdzie udało się ją zdobyć, i ile kosztowała, jesli mozna spytac. W mojej rodzinie też jest stara kieszonkowa Cyma, niesprawna niestety, odkąd pamietam zawsze mówiło się o tym zegarku z namaszczeniem, jak o wielkiej rodzinnej pamiątce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.