Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

moredashthancash

Timex vs Casio vs Lorus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Rozglądam się za męskim klasycznym zegarkiem na czarnym pasku na 21 urodziny dla przyjaciela. Czytałam sporo pochlebnych opinii dotyczących Lorusa porównywanego do pozostałych firm, o które pytam, ale moja wątpliwość obejmuje także design. Proszę o opinie, który w ten cenie najlepiej się nada na bardziej eleganckie okazje.
Moje propozycje:
1. http://www.timetrend.pl/wyszukaj-10306-0-0-RS945AX9.html

2.  http://www.crazytime.pl/product-pol-722-TIMEX-T2N693.html

3. http://www.crazytime.pl/product-pol-460-CASIO-MTP-1303L-1AV.html

4. http://zegarkicentrum.pl/pl/p/Lorus-Meskie-RH955CX9/2273

w razie czego chętnie przyjmę też inne propozycje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie zegarki są bardzo zbliżone jakościowo oraz stylistycznie.

Weź ten, który się najbardziej podoba, choć to trudne, gdyż są bardzo podobne.

IMO najlepiej wygląda pierwszy Lorus i Casio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lorus to syf ,nie zegarek :). Mój kupiony w zeszłym roku Lorus przyśpieszył nawet 39 sekund wciągu jednego dnia ! Lorus - Metr mułu i wodorosty.

Najlepiej wygląda Casio ,lecz w kwestii jakości to stawiałbym na Timexa.

A wybór i tak należy do ciebie ,to moja opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ośmielam się kategorycznie nie zgodzić z Markiem Zegarkiem. O Lorusie mogę powiedzieć wyłącznie dobre rzeczy :) natomiast Timexa nie chciałbym nawet za darmo. Znam osoby które mają bądź miały Timexa, jedni chwalą a inni przeklinają bo im się popsuł. W USA Timexy są dostępne za 10 dolców w każdym małomiasteczkowym supermarkecie, taki odpowiednik "naszego" Perfecta. Początkowe dobre wyniki sprzedażowe w Europie Timex zawdzięczał wyłącznie dziesiątkom milionów dolców zainwestowanych w reklamę, promocję i marketing. Po jakimś czasie sprzedaż wyraźnie spadła - ludzie poznali się na Timexach.

No i jeszcze ta nazwa - Timex :) po naszemu Czasex :D - to tak jak picie piwa marki Piwex :D

Lorus i Casio - polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pavlito ,nie wymieniłeś tych samych dobrych opinii jakie można powiedzieć o Lorusie.

Szczerze mówiąc wolałbym psującego się Timexa od przyśpieszającego 59 sekund na dobę (Dzisiejsze pobicie rekordu !)Lorusa

Jedyne Timexy jakie mam to dwa modele z 1989 roku ... I działają. Kupione za 14 dolców :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Rozglądam się za męskim klasycznym zegarkiem na czarnym pasku na 21 urodziny dla przyjaciela. Czytałam sporo pochlebnych opinii dotyczących Lorusa porównywanego do pozostałych firm, o które pytam, ale moja wątpliwość obejmuje także design. Proszę o opinie, który w ten cenie najlepiej się nada na bardziej eleganckie okazje.

Moje propozycje:

1. http://www.timetrend.pl/wyszukaj-10306-0-0-RS945AX9.html

2.  http://www.crazytime.pl/product-pol-722-TIMEX-T2N693.html

3. http://www.crazytime.pl/product-pol-460-CASIO-MTP-1303L-1AV.html

4. http://zegarkicentrum.pl/pl/p/Lorus-Meskie-RH955CX9/2273

w razie czego chętnie przyjmę też inne propozycje :)

Spokojnie możesz wybierać między Casio i Lorusem w tym przedziale cenowym to będzie dobry wybór, jak byś na przykład dołożyła powiedzmy około 100-130zł to możesz wybrać coś z Casio Edifice np:

http://allegro.pl/zegarek-casio-efr-527l-1av-promocja-edifice-i4165408129.html

http://allegro.pl/zegarek-casio-ef-546d-1a1v-promocja-edifice-i4158573926.html

przyjaciel pewnie byłby bardziej zadowolony.

nie sugeruj sie tym że ktoś napisał że Lorus to syf, bo moim skromnym zdaniem tak nie jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie możesz wybierać między Casio i Lorusem w tym przedziale cenowym to będzie dobry wybór, jak byś na przykład dołożył powiedzmy około 100-130zł to możesz wybrać coś z Casio Edifice np:

http://allegro.pl/zegarek-casio-efr-527l-1av-promocja-edifice-i4165408129.html

http://allegro.pl/zegarek-casio-ef-546d-1a1v-promocja-edifice-i4158573926.html

przyjaciel pewnie byłby bardziej zadowolony.

nie sugeruj sie tym że ktoś napisał że Lorus to syf, bo moim skromnym zdaniem tak nie jest

Bardzo dziękuję za wszystkie opinie, chociaż każdy napisał co innego więc na razie sytuacja względem wzornictwa mi się nie rozjaśniła  :D

A do Starsky001- zupełnie nie o takie modele mi chodziło :) Mają być klasyczne, a poza tym "gdybym dołożyłA", ale tak będę wybierać w nieskończoność a kasy ile mam na prezent tyle mam  ;) Co nie zmienia faktu, że jestem niezmiernie wdzięczna za aktywność!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marku - w każdej marce może zdarzyć się jakiś wadliwy egzemplarz, ja osobiście poleciłem Lorusa 2 znajomym, kupili i po dziś dzień dziękują mi za radę :D Z kolei od 3 osób słyszałem że Timex im padł, więc podchodzę z ostrożnością do Timexa, ponadto ta nazwa mi się nie podoba ;) no ale wiesz - to jest moja opinia, jeśli Tobie Timexy działają to bardzo dobrze, niech Ci służą jak najlepiej, pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"gdybym dołożyłA",

A sorki umknęło mi ;)

co nie zmienia faktu że Casio i Lorus to dobry kierunek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dwa lorusy i nie mogę powiedzieć na nie złego słowa, także gorąco polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaliusz

Lorus to syf ,nie zegarek :). Mój kupiony w zeszłym roku Lorus przyśpieszył nawet 39 sekund wciągu jednego dnia ! Lorus - Metr mułu i wodorosty.

Takie posty jak Twój nie powinny być brane na poważnie. Jak można wysnuć taką opinię po jednym wadliwym zegarku??? Nawet Rolex trafi się bubel.

Mam i miałem kilka modeli casio, lorusa i timexa.

Jestem zadowolony z Timexa ale podzielam opinię Pavlitto84, że to dobry marketing swojego czasu. Timexy są najbardziej awaryjne, szczególnie Indiglo które pada w co piątym zegarku.

Jakość wykonania casio i lorusa oceniam półkę wyżej, są bezawaryjne, ale mimo to swojego Timexa uwielbiam  :)

A teraz do rzeczy, może takie casio?: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=MTP-1370&search_scope=

lub lorus: http://allegro.pl/listing/listing.php?price_from=125&price_to=125&string=lorus+RG&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&price_enabled=1

Ja dziś kupiłem sobie do garniaka, którego zakładam dwa razy w roku, takie coś w promocji TT: http://www.timetrend.pl/wyszukaj--0-0-Wyszukaj.html

A gdyby ten (najładniejszy do 200 zł. i śmiem twierdzić że pachnie już ciutkę jakością oceanusa ) kosztował max 150 zł.: http://allegro.pl/zegarek-meski-casio-mtp-1344-nowy-sklep-gw-i4244299460.html byłby już mój do tego garniaka 2 razy w roku   B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddaj Lorusa do serwisu .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do pytania głównego, to rzeczywiście stylistycznie bardzo podobne, więc sprawa gustu i preferencji marki. Ja wziąłbym Casio, a z propozycji alternatywnych to z postu Tomaliusza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, chyba wybiorę któregoś z Lorusów. Wydaje mi się że wyglądają lepiej niż Casio (białe przeszycia mnie trochę drażnią a ten z aukcji Tomaliusza jest ładny nawet z nimi lecz też bardzo masywny jak porównałam wymiary). Ale mam jeszcze chwilę czasu na decyzję więc może ktoś jeszcze dorzuci swoją cegiełkę w temacie i przeważy szalę na którąś stronę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ośmielam się kategorycznie nie zgodzić z Markiem Zegarkiem. O Lorusie mogę powiedzieć wyłącznie dobre rzeczy :) natomiast Timexa nie chciałbym nawet za darmo. Znam osoby które mają bądź miały Timexa, jedni chwalą a inni przeklinają bo im się popsuł. W USA Timexy są dostępne za 10 dolców w każdym małomiasteczkowym supermarkecie, taki odpowiednik "naszego" Perfecta. Początkowe dobre wyniki sprzedażowe w Europie Timex zawdzięczał wyłącznie dziesiątkom milionów dolców zainwestowanych w reklamę, promocję i marketing. Po jakimś czasie sprzedaż wyraźnie spadła - ludzie poznali się na Timexach.

No i jeszcze ta nazwa - Timex :) po naszemu Czasex :D - to tak jak picie piwa marki Piwex :D

Lorus i Casio - polecam :)

Pavlitto84, wszystko co napisałeś o Timexie jest bełkotem i dokładnie to samo można napisać o Lorusie i Casio. 

Jeżeli jesteś sprzedawcą Lorusa i Casio lub w inny sposób jesteś zaangażowany w ten biznes to Twoje działania są wyjątkowo nieudaczne i prostackie. 

Ja jestem zwykłym użytkownikiem Timex T2N216 od kilku lat. 

Indiglo to genialny wynalazek który ciągle pomaga mi w pracy. 

Zegarek cały czas działa doskonale mimo że eksploatowany jest w ekstremalnych sytuacjach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego tees - może Pavlitto przesadził nieco z tym, że nie wziąłby Timexa nawet za darmo, ale to są rzeczywiście bardzo awaryjne zegarki. To, że Tobie się udał akurat dobry egzemplarz to nie znaczy, że zawsze tak jest. Indiglo jest fajnym wynalazkiem, ale pada czasem nawet po kilku miesiącach używania i to w dużym procencie zegarków, miałem doświadczenia z kilkoma egzemplarzami. Często też padają różne ruchome elementy. Znajomy ostatnio ukręcił koronkę w swoim Timexie T2N721. A zegarek ma od niecałego roku. W tych zegarkach jest naprawdę dużo niedoróbek, dlatego warto w tej cenie kupić coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że w cenie w którą celuje założycielka wątku Timex jest wzorem do naśladowania jeżeli chodzi właśnie o jakość wykonania. Obejrzałem dużo Casio, Timex'ów itp wybierając codzienny zegarek dla siebie. 

msokol19: 

"Znajomy ostatnio ukręcił koronkę w swoim Timexie T2N721. A zegarek ma od niecałego roku." 

Przecież to nic nie znaczy... równie dobrze mógł tego dokonać w Rolexie, Omedze itd...

Używam Timex'a od 5 lat bezawaryjnie ale już wiem że to też nic nie znaczy... 

Czytam to forum od wielu lat i niestety coraz bardziej staje się ono tubą marketingową. 

Zadziwia mnie też fakt że autorzy niektórych wpisów nie zdają sobie sprawy jak czytelna jest 

ich działalność i jak bardzo widać to że ich opinie na temat zegarków czy marek nie są podparte

żadną wiedzą czy doświadczeniem a są wręcz jakimiś nieudacznymi konfabulacjami. 

Ale to już zdanie czytelników aby między wierszami wyrobić sobie opinię o danej marce lub zegarku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłócicie się czy gorszy lorus czy timex a prawda jest taka że timex to takie dziadostwo że wstyd to na ręce nosić. Timex ma prestiż na poziomie niższym niż zero wiec jak widze kogoś z timexem to mam tylko jedno skojarzenie " chciał mieć zegarek żeby wiedzieć która godzina ale szkoda mu kasy na kupno zegarka" bo timexy to najtańszy szmelc który kupują ludzie uważający że wydanie wiecej niż 100 zł za zegarek jest głupotą. Ale za to marnują pieniądze w inny bezsensowny sposób na potęgę. A co do lorusa to jest on dużo lepszym zegarkiem niż timex i jest to grupa od seiko. Wiec jakość jest przyzwoita jak za te pieniądze. Ja brał bym z tych zegarków zdecydowanie Lorusa bez zbędnego zastanawiania się.  Casio też robi dobre zegarki ale dla mnie jakoś te zegarki się kojarzą tylko z kalkulatorami i mam jakąś nieuzasadnioną niechęć do nich. Jednyna seria która mi się podoba to g-shock .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A które modele Timexa i Lorusa porównywałeś? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi Tees - zapewniam Cię że nie jestem sprzedawcą zegarków ;) Moja wypowiedź była prostacka, powiadasz ? ;) a ja Ci na to odpowiem, że moja opinia jest poparta obserwacją i logiką. Jeśli widzę u ludzi, że jednemu, drugiemu, trzeciemu itd. Timex nawala, to chyba coś jest na rzeczy, prawda ? :) Nie wiem czy pamiętasz z lat 90-ych reklamy zegarków Timex.. dlaczego wtedy Timex początkowo sprzedawał się tak rewelacyjnie, a potem nagle sprzedaż poleciała na łeb, na szyję ?? :D powiem Ci dlaczego- ludzie zawiedli się na Timexach. Ośmielam się nawet postawić śmiałą tezę- w kwestii trwałości mechanizmów spotkamy więcej wadliwych Timexów niż Perfectów... :)

Lorus ? A właśnie kupiłem sobie Lorusa, przypuszczam że mnie nie nie zawiedzie, werki S. I. I. oraz jakość Seiko :)

Casio ? Dostałem w prezencie proste Casio w 1993r. , to był mój pierwszy zegarek, przez 21 lat mechanizm NIGDY mnie nie zawiódł. Aczkolwiek- przyznaję - marka Casio kojarzy się z masową produkcją różnych wynalazków, sam miałem wieki temu walkman Casio.. ;)

Ale jeśli Ty masz to szczęście, że trafiłeś na dobry egzemplarz Timexa, to chwała Bogu.. nie musisz się wkurzać, ani do niego dokładać. Mamy odmienne zdanie, ale każdy z nas ma do tego prawo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie kazda marka ma bardziej lub mniej udane modele. 

Ważne chyba żeby porównywać konkretne modele z tej samej półki cenowej.

Taki tekst jak poniżej nic nie wnosi do dyskusji, nie ma w nim żadnych informacji wynikających

z wiedzy i doświadczenia. Za to zawiera dosyć chamskie wycieczki pod 

adresem marki i ludzi którzy zegarki tej marki kupili.

Równie dobrze można napisać tak: 

Kłócicie się czy gorszy lorus czy timex a prawda jest taka że lorus to takie dziadostwo że wstyd to na ręce nosić. Lorus ma prestiż na poziomie niższym niż zero wiec jak widze kogoś z lorusem to mam tylko jedno skojarzenie " chciał mieć zegarek żeby wiedzieć która godzina ale szkoda mu kasy na kupno zegarka" bo lorusy to najtańszy szmelc który kupują ludzie uważający że wydanie wiecej niż 100 zł za zegarek jest głupotą. Ale za to marnują pieniądze w inny bezsensowny sposób na potęgę. A co do timexa to jest on dużo lepszym zegarkiem niż lorus i jest to grupa od Timex. Wiec jakość jest przyzwoita jak za te pieniądze. Ja brał bym z tych zegarków zdecydowanie Timexa bez zbędnego zastanawiania się.  Casio też robi dobre zegarki ale dla mnie jakoś te zegarki się kojarzą tylko z kalkulatorami i mam jakąś nieuzasadnioną niechęć do nich. Jednyna seria która mi się podoba to g-shock .

Pavlitto84, musisz przyznać że to bezsensowna paplanina do której można dopasować każdą markę.

Styl z pod budki z piwem a nie z forum pasjonatów zegarków. 

Mam nadzieję że Lorus nigdy Cię nie zawiedzie tak jak mnie nigdy nie zawiódł Timex Indiglo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście poszedłbym do sklepu i zobaczył każdy z tych modeli na żywo. W Internecie zdjęcia bywają bardzo, ale to bardzo mylne. Coś, co jest profesjonalnie i doskonale oświetlone przez fotografa produktów może w rzeczywistości wyglądać beznadziejnie i odwrotnie: coś niepozornego na zdjęciu może wyglądać w rzeczywistości dużo ciekawiej. 

IMO dobrze byłoby dyskretnie wypytać przyjaciela ewentualnie sprawdzić, co mu się podoba. Co do wyższości marek Casio, Timex, Lorus - to taka dyskusja przypomina mi wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy ;) Mój Timex Ironman sprzed 15. lat chodzi do dziś, nie widać na nim śladu użytkowania. Lorusa kiedyś wygrałem w jakimś konkursie, kupiec znalazł się szybko. A pecha można mieć zawsze - po to jest gwarancja i serwis, podejrzewam, że zepsuć może się nawet Rolex czy inny Patek. Nie ma rzeczy wiecznych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi drodzy - pisząc swoją opinię nie miałem zamiaru wszczynać wojny między forumowiczami. Napisałem szczerze co myślę, opierając się na indywidualnych przypadkach moich przyjaciół, znajomych, krewnych itp., a nie na jakimś swoim "widzi mi się". Prawdą jest, że w każdej marce może zdarzyć się wadliwy egzemplarz .. Ale jeśli najwięcej negatywnych opinii, najwięcej przypadków wadliwych zegarków, w których non stop coś się psuje, słyszę wciąż o jednej konkretnej marce, to coś musi w tym być prawda ? Uważam, że opinie użytkowników, którzy mieli zegarek danej firmy, są poważnym argumentem, tworzącym reputację marki.

Kolejny argument - przerost formy nad treścią ;) przeciętny Amerykanin wie, że Timex to tani czasomierz, który kosztuje grosze, ma działać kilka lat, potem najwyżej kupi się kolejny. Tymczasem wchodząc do Europy, min. na rynki krajów pokomunistycznych, Timex rozreklamował swoje produkty tak, aby przeciętny Kowalski uwierzył że Timex to nie tylko super jakość, ale także - o pożal się Boże - jakiś wielki prestiż ;) pamiętam z dzieciństwa reklamę w TV, w której postawny gentleman w szykownym garniaku dumnie pokazuje Timexa na nadgarstku, w tym momencie przytula się do niego piękna kobieta, a na dole ekranu wyświetla się logo marki i jakieś żałosne hasło reklamowe. Kampania reklamowa którą przytoczyłem, w konfrontacji z opiniami użytkowników, zdaje się przypominać kabaret, czyż nie ? ;)

Nie zdecydowałbym się na Timexa dlatego, że po prostu bałbym się potencjalnego umoczenia pieniędzy. Gdyby nawalił mi Perfect za 30- 40zł to machnąłbym ręką, ale 150- 200zł to już szkoda.

Takie jest moje osobiste zdanie w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tees mam znajomego który pracuje w branży zegarkowej. Powiedział mi on że timexy ciągle ktoś przynosi do reklamacji że ciągle sie psują a z lorusami i casio nie ma takich problemów. Mam rónież kolege z pracy który miał timexa i ten zegarek mu sie popsuł po trzech miesiącach noszenia. Wiec coś w tym jest. Ja osobiście nigdy nie nosił bym timexa nawet takiego którego bym dostał za darmo bo ta marka sama w sobie mnie drażni. Tak jak ktoś wyżej napisał że zegarek timex to jak piwo piwex :D:D:D Sorry ale w cywilizowanych krajach timexy to są zegarki dla kloszardów. I nie wierze w to że pasjonaci zegarków kupują timexy. Bo to jest tak jak by koneser dobrego wina kupował jabole. Moim zdaniem timex jest to taki jabol wśród zegarków. Nosząc na ręce timexa lepiej jest nie nosić go wcale a godzine sprawdzać na telefonie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponury Żniwiarzu - dziękuję tu za wsparcie merytoryczne :) to ja pisałem o tym piwie Piwex :) z tym że muszę coś nadmienić; nie chodzi tu tylko o niską jakość ale też umiejscowieniu marki Timex na niewłaściwej półce. Gdyby były to zegarki w cenie Perfektów, a producent oraz dystrybutorzy jasno by mówili, że jest to jedynie tani czasomierz na każdą kieszeń, to ok :) paradoksalnie - Perfekty, które są niemal symbolem zegarkowej taniochy, mimo iż wykonane z kiepskich materiałów, to pod względem działania są bardzo przyzwoite, wielu posiadaczy z dumą podkreśla, że zainwestowali raptem 5 dyszek, a Perfekcik już od lat im ładnie śmiga :D

Tymczasem marka Timex nie tylko nie robi nic aby poprawić skandaliczną jakość swych wyrobów, ale też nachalnie pcha się do półki zegarków solidnych; przy takim stopniu awaryjności ustalanie cen na poziomie w/w japończyków to zwyczajne nabijanie ludzików w butelkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.