kogutchin 0 #1 Napisano 21 Maja 2014 Witam Jakiś czas temu kupiłem w/w zegarek, dokładne dane w linku poniżej:http://www.watchshop.com/mens-citizen-red-arrows-world-time-chronograph-eco-drive-watch-ca0080-03e-p99937759.htmlMożliwe, że zadam teraz głupie pytanie, ale jak się nie wie trzeba pytać tym bardziej, że w instrukcji nie ma o tym słowa.Patrząc na zegarek po lewej stronie na górze znajduję się pokrętło które obraca tarcze numeryczną od 1 do 24.Jaki jest tego cel i jak tego używać, domyślam się, że chodzi tu o zmiany strefy czasowej itd... Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogutchin 0 #2 Napisano 22 Maja 2014 Witam W dziale Citizen nikt nie potrafił udzielić mi odpowiedzi, może na bardziej ogólnym znajdzie się ktoś z większą wiedzą.Jakiś czas temu kupiłem w/w zegarek, dokładne dane w linku poniżej:http://www.watchshop.com/mens-citizen-red-arrows-world-time-chronograph-eco-drive-watch-ca0080-03e-p99937759.htmlMożliwe, że zadam teraz głupie pytanie, ale jak się nie wie trzeba pytać tym bardziej, że w instrukcji nie ma o tym słowa.Patrząc na zegarek po lewej stronie na górze znajduję się pokrętło które obraca tarcze numeryczną od 1 do 24.Jaki jest tego cel i jak tego używać, domyślam się, że chodzi tu o zmiany strefy czasowej itd... Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dexem 1 #3 Napisano 24 Maja 2014 To kółeczko od 1 do 24 pokazuje godzine am pm czyli zebys wiedzial jak obudzisz sie w celi zlapany przez talibów bez okien czy jest godzina do poludnia czy popołudniu innym słowem to kuleczko pokazuje czas w systemie 24h Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogutchin 0 #4 Napisano 24 Maja 2014 A jaki jest cel obracania całą tarczą? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof81 1 #5 Napisano 25 Maja 2014 Pewnie wraz z zegarkiem otrzymales jeszcze taka ksiazeczke "Enhanced Features" i tam wszystko po angielsku powinno byc wyjasnione.Nie jestem pewien czy tylko mozesz uzywac pokretla aby zaznaczyc sobie jakas roznice, strefe czasowa, dzien/noc (Taki nawet prostszy ruchomy bezel jest w zegarkach dla nurkow by sobie zaznaczyc czas do wynuzenia.) czy tez takze uzywac podzialki jako prostego kalkulatora. W innych modelach podzialka jest bardziej bogata w linie (60) a ty masz tylko odwzorowanie 1:1 w liczbach dzieki czemu pewnie tez mozesz wykonywac proste mnozenia i dzielenia. Kiedys sie bawilem zegarkiem z taka bardziej rozbudowana skala i powiem ze bylem pod wrazeniem ze da sie tym liczyc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszr 61 #6 Napisano 28 Maja 2014 nikt nie wytłumaczył , to może ja.Sprawa jest bardzo prosta, to jest czas światowy, 24-godzinny równieżale przede wszystkim służy do odczytania godziny w innej strefie. A wygląda to tak, przykładowo na podanym przez ciebie zdjęciu jest godzina 10-ta,nasza strefa to Paryż, kręcisz więc tarczą ustawiając 10-tą (lub 22-gą) nad Paryżem,i nad każdym miastem ustawia się aktualny w danej strefie czas. koniec. 0 Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogutchin 0 #7 Napisano 28 Maja 2014 nikt nie wytłumaczył , to może ja.Sprawa jest bardzo prosta, to jest czas światowy, 24-godzinny równieżale przede wszystkim służy do odczytania godziny w innej strefie. A wygląda to tak, przykładowo na podanym przez ciebie zdjęciu jest godzina 10-ta,nasza strefa to Paryż, kręcisz więc tarczą ustawiając 10-tą (lub 22-gą) nad Paryżem,i nad każdym miastem ustawia się aktualny w danej strefie czas. koniec. Zgadza się, dokładnie tak, dzieki:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogutchin 0 #8 Napisano 28 Maja 2014 Pewnie wraz z zegarkiem otrzymales jeszcze taka ksiazeczke "Enhanced Features" i tam wszystko po angielsku powinno byc wyjasnione.Nie jestem pewien czy tylko mozesz uzywac pokretla aby zaznaczyc sobie jakas roznice, strefe czasowa, dzien/noc (Taki nawet prostszy ruchomy bezel jest w zegarkach dla nurkow by sobie zaznaczyc czas do wynuzenia.) czy tez takze uzywac podzialki jako prostego kalkulatora. W innych modelach podzialka jest bardziej bogata w linie (60) a ty masz tylko odwzorowanie 1:1 w liczbach dzieki czemu pewnie tez mozesz wykonywac proste mnozenia i dzielenia. Kiedys sie bawilem zegarkiem z taka bardziej rozbudowana skala i powiem ze bylem pod wrazeniem ze da sie tym liczyc.Zgadza się, po dokładnym sprawdzeniu pudełka znalazłem drugą ksiązeczke gdzie wszystko było opisane. Dzieki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #9 Napisano 28 Maja 2014 MOD. 3 tematy z tym samym pytaniem w różnych miejscach to zdecydowanie przesada. 1 w koszu, 2 sklejone. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach