Rob99 0 #1 Posted June 6, 2014 Wiecie może o co chodzi z ilością wygenerowanej energii w zegarku SEIKO kinetic (SRG009P1)? W tabelce, w instrukcji obsługi mamy taki wiesz łącznie z tzw. rezerwą zasilania. O ile rezerwa zasilania jest oczywista to już ilość wygenerowanej energii nie. Co ona mówi?Przykładowo, rezerwie 1 tygodnia odpowiada ilość wygenerowanej energii na poziomie 4 godz. 40 min.; z kolei 1 miesiącu - 5 godz. 40 min. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Jacek K. 260 #2 Posted June 6, 2014 Rob99, dnia 06 Cze 2014 - 15:53, napisał:Wiecie może o co chodzi z ilością wygenerowanej energii w zegarku SEIKO kinetic (SRG009P1)? W tabelce, w instrukcji obsługi mamy taki wiesz łącznie z tzw. rezerwą zasilania. O ile rezerwa zasilania jest oczywista to już ilość wygenerowanej energii nie. Co ona mówi?Przykładowo, rezerwie 1 tygodnia odpowiada ilość wygenerowanej energii na poziomie 4 godz. 40 min.; z kolei 1 miesiącu - 5 godz. 40 min. Witam,nie mam instrukcji pod ręką, ale bym to interpretował, że przez tyle czasu trzeba ciągledostarczać energii/ładować pusty akumulator przez np. dokręcanie, żeby uzyskać odpowiednią rezerwę chodu.Pzdr. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Rob99 0 #3 Posted June 6, 2014 Też tak na początku myślałem. Ale prosta obserwacja wybiła mi to z głowy. Otóż, kręcąc koronką doszedłem do rezerwy tygodniowej (startując od zera). Zgodnie z Twoją sugestią powinienem pracować przez 4h i 40 min. Czas pracy szacuję jednak na kilka minut.A może chodzi tu o ruchy ręką? To by miało sens. Ale... coś się nie zgadza z interwałem: 1 tydz. i 4:40 h vs. 1 miesiąc i 5:40 h. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Jacek K. 260 #4 Posted June 6, 2014 Otóż, kręcąc koronką doszedłem do rezerwy tygodniowej (startując od zera). Zgodnie z Twoją sugestią powinienem pracować przez 4h i 40 min. Czas pracy szacuję jednak na kilka minut.A może chodzi tu o ruchy ręką? To by miało sens. . Hmm,trzeba dokładnie przeczytać instrukcję Co do ruchu ręką, to nie każdy ruch jest tak samo efektywny. Kiedyś zrobiłem taki amatorski rotomat, ale nie ładował skutecznie. Z moich obserwacji wynika, że ilość dziennie dostarczanej energii przez normalne noszenie na ręku (raczej spokojne, "biurowe") w moim typie zegarka równoważyło się z energią zużywaną w tym czasie.Pzdr. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Rob99 0 #5 Posted June 6, 2014 trzeba dokładnie przeczytać instrukcję Przeczytałem i nie znalazłem. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Jacek K. 260 #6 Posted June 6, 2014 Wieczorem poszukam swojej instrukcji - może jest coś więcej napisane.Pzdr. edycja: znalazłem na innym forum taki wątek http://forums.watchuseek.com/f21/poll-how-many-days-full-charge-seiko-kinetic-direct-drive-403750.html i kolejna edycja: znalazłem instrukcję w sieci - pdf http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CC0QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.seikowatches.com%2Fsupport%2Fib%2Fpdf%2FSEIKO_5D44_E.pdf&ei=79ORU9f3N-KH0AXh3ICACQ&usg=AFQjCNG6jWujWdzqSVLhuL7drto-cYYL4A. Przy tabeli energii w opisie z gwiazdką jest informacja, że podane czasy ładowania dotyczą dostarczania energii na minimalnym poziomie - to chyba jest wyjaśnienie 0 Share this post Link to post Share on other sites
Jacek K. 260 #7 Posted June 6, 2014 Mam problemy z edycją więc tu napiszę: Znalazłem instrukcję w sieci - pdf http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CC0QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.seikowatches.com%2Fsupport%2Fib%2Fpdf%2FSEIKO_5D44_E.pdf&ei=79ORU9f3N-KH0AXh3ICACQ&usg=AFQjCNG6jWujWdzqSVLhuL7drto-cYYL4A. Przy tabeli energii w opisie z gwiazdką jest informacja, że podane czasy ładowania dotyczą dostarczania energii na minimalnym poziomie - to chyba jest wyjaśnienie 0 Share this post Link to post Share on other sites
Rob99 0 #8 Posted June 6, 2014 Chyba to nie jest wyjaśnienie. Minimalne odczytuję jako kres dolny, a więc istnieje możliwość, że w zegarku X osiągniesz więcej niż wskazany 1 tydzień - jeśli chodzi o rezerwę zasilania oraz więcej niż 4:40 h - jeśli chodzi o ilość wygenerowanej energii. Dokładnie tam jest napisane: "The minimum amount of power reserve and generated power is described in the table." co tłumacząc oznacza: W tabeli pokazano minimalne wartości: rezerwy zasilania i wygenerowanej energii.A może ta wartość to jest bez znaczenia i czytamy ją: jeśli wygenerujesz energię na poziomie 5h to otrzymasz rezerwę zasilania na 2 tygodnie. Dla każdego użytkownika zrozumienie czym jest wygenerowana pięciogodzina energia jest nie do wyobrażenia. Tylko chyba inżynierowie Seiko to wiedzą i czują :-). 0 Share this post Link to post Share on other sites
Seven 69 #9 Posted June 6, 2014 Jeśli dobrze rozumiem instrukcję to ten wskaźnik pokazuje po prostu, ile dodatkowej energii wygenerowałeś w trakcie kręcenia koronką. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Rob99 0 #10 Posted June 6, 2014 Już chyba wiem. Pomysł przyszedł po przeczytaniu odpowiedzi Sevena. Błąd jaki zauważam w jego poście, to użycie czasu przeszłego Chodzi o to ile energii generujesz w danym momencie, gdy kręcisz koronką. Jeśli podczas kręcenie jesteś w pozycji 14 (temu odpowiada 1 tydzień) to w tej chwili wygenerowałeś 4:40h dodatkowej rezerwy zasilania. Przykład: jeśli kręciłbyś przez 10 sekund i udałoby ci się zanotować te wszystkie zaobserwowane zmiany pozycji na skali, aby w kolejnym kroku je zsumować, to otrzymałbyś wygenerowaną rezerwę zasilania w czasie 10 sekund.Problem polegał na tym, że chciałem znaleźć zależność między rezerwą zasilania a ilością wygenerowanej energii. De facto takiego związku nie ma. Rezerwa zasilania służy tylko jako skala. Producent podaje skalę od 0 do 18, a każdemu punktowi na skali odpowiada rezerwa zasilania. Lepiej się nią posługiwać (rezerwą), bo podziałka jest tak drobna, że ledwo ją widać. Mam nadzieję, że wyjaśniłem klarownie 0 Share this post Link to post Share on other sites
Jacek K. 260 #11 Posted June 6, 2014 Znalazłem ciekawe tabele do analizy > http://www.seikowatches.com/baselworld/2007/press/details/070412_08.html 0 Share this post Link to post Share on other sites
Seven 69 #12 Posted June 6, 2014 Chodzi o to ile energii generujesz w danym momencie, gdy kręcisz koronką. Jeśli podczas kręcenie jesteś w pozycji 14 (temu odpowiada 1 tydzień) to w tej chwili wygenerowałeś 4:40h dodatkowej rezerwy zasilania. Przykład: jeśli kręciłbyś przez 10 sekund i udałoby ci się zanotować te wszystkie zaobserwowane zmiany pozycji na skali, aby w kolejnym kroku je zsumować, to otrzymałbyś wygenerowaną rezerwę zasilania w czasie 10 sekund. Za bardzo kombinujesz. To jest bardzo proste i nic nie trzeba sumować. Może zilustruję konkretnym przykładem (przewinąć filmik na 1:10). Podczas kręcenia koronką wskazówka porusza się, co symbolizuje ładowanie akumulatora, natomiast po zaprzestaniu kręcenia zatrzymuje się na drugiej kreseczce oznaczającej 40 minut dodatkowo wygenerowanej energii w trakcie tego kilkusekundowego cyklu ładowania. Po 4 sekundach wskazówka wraca do swojej pozycji spoczynkowej (ilość dodatkowej energii była zbyt mała, by rezerwa się zwiększyła) i to wszystko. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Rob99 0 #13 Posted June 7, 2014 @Seven: oczywiście, że nie muszę nic dodawać, bo przecież po zakończonej czynności kręcenia koronką zegarek pokazuje tą sumaryczną wartość. To był tylko przykład ilustrujący sens pozycji w tabeli: ilość wygenerowanej energii.Wskazówka ładowania zachowuje się w następujący sposób. Podczas kręcenia wychyla się pokazując, ile energii generujesz w danej chwili - wartość tę możesz odczytać z tabeli instrukcji obsługi (wiersz: ilość wygenerowanej energii). Gdy przestaniesz, przemieszcza się by pokazać, ile podczas tego cyklu wygenerowałeś - a wiec dodaje wartości z poprzedniego kroku. Po chwili opada do 0, by następnie podnieść się do poziomu rezerwy zasilania (to co było przed cyklem + to co udało ci się dodać).Dla mnie brzmi to sensownie 0 Share this post Link to post Share on other sites
Seven 69 #14 Posted June 7, 2014 Znowu za bardzo kombinujesz. To wychylanie się wskazówki nie ma żadnego znaczenia, jej ruch ma tylko iść w parze z obrotami koronki. Wartość chwilowa nie może przecież być większa niż wartość sumaryczna. Istotne jest tylko to co wskaźnik pokazuje, gdy przestaniesz kręcić koronką. 0 Share this post Link to post Share on other sites