Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość anger76

Pytanie o mechanizm modelu FFD0F002B0

Rekomendowane odpowiedzi

Gość anger76

Witam

Przymierzam się do zakupu modelu

FFD0F002B0

http://orientwatchusa.com/fd0f002b

Spotkałem się z opinią że Cal. 46N45 jest całkowicie prodkowany w Chinach. Czy to możliwe i co to w ogóle za mechanizm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielce możliwe że w Chinach. To mechanizm z grupy tych starszych, jego "rodzinka" jest produkowana od 40 lat. Zwraca uwagę brak ręcznego dokręcania i stop sekundy. Jak dla mnie dość istotne wady. A co do awaryjności - na mechanizmy Orienta praktycznie nikt się nie skarży.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

Myślałem o Certinie DS1 albo Tissocie Visodate, ale widzę, że ten model Orienta też jest godny uwagi (gabaryty, rezerwa chodu, szafir porównywalne z wymienionymi), nie mówiąc już o cenie. No i power reserve.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

dzięki oczywiście zdążyłem już wcześniej obejrzeć, zegarek robi wrażenie, sesja też piękna, trochę zdziwiłem sie tylko że ten sprzęt beżowy ma  inną nazwę - Orient FFD0F004W. To fajnie, że taki dokładny, zważywszy że jest to kupienia za 650 zł to chyba nie ma o czym myśleć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki oczywiście zdążyłem już wcześniej obejrzeć, zegarek robi wrażenie, sesja też piękna, trochę zdziwiłem sie tylko że ten sprzęt beżowy ma  inną nazwę - Orient FFD0F004W. To fajnie, że taki dokładny, zważywszy że jest to kupienia za 650 zł to chyba nie ma o czym myśleć :)

Będzie Pan zadowolony ;) ale...

szafir nie ma antyrefleksu, na jasnej tarczy to niemal nie przeszkadza., natomiast jest to widoczne na czarnej i mnie irytuje w innym modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Różnica pomiędzy czarnym i beżowym jest tylko w 3 ostatnich znakach - wersja kolorystyczna.

Nie wiem gdzie mechanizm jest produkowany, ale wahnik ma grawer "Japan" a tarcza "Japan movmt".

46N45 użytkuję akurat w beżowym i potwierdzam kilka sekund odchyłki per doba. Beżowy Orient rywalizuje u mnie o czas na ręku z Seiko SARB001 i moim zdaniem mechanizm Orienta jest nawet dokładniejszy od 6r15.

Oprócz orientwatchusa.com, warto rzucić okiem na http://www.longislandwatch.com/Orient_FFD0F002B_Watch_p/ffd0f002b.htm

Rok temu gdy kupowałem swojego - po wspomnieniu o członkowstwie na WUS był rabat USD 30.

DS1 i Visodate to też piękne zegarki, ale moim zdaniem nie tak piekne jak te Orienty:)

Zależy na ile kupujesz zegarek dla siebie, a na ile dla marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Jeśli zależy Ci na power reserve to jest też piękna rzymianka - Tissot Le Locle Power Reserve, ale to budżet wiekszy niż DS1/Visodate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga, bedzie subiektywna opinia: w porównaniu do Orienta to ten Tissot to straszny brzydal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam DS1 i Orienta - oba zegarki są bardzo porównywalne - choć DS-1 ma piękny wypukły szafir.

cetnin_nad_02.jpg

orient_nad3.jpg

Orienta można brać w ciemno. (recenzje obu zegarków są na forum i moim blogu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

Uwaga, bedzie subiektywna opinia: w porównaniu do Orienta to ten Tissot to straszny brzydal

Trudno się nie zgodzić, zasadniczo nie lubię żadnych cyferek na cyferbalcie, a rzymskie to już w ogóle :) Le Leclote nigdy mi n e leżał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

Różnica pomiędzy czarnym i beżowym jest tylko w 3 ostatnich znakach - wersja kolorystyczna.

Nie wiem gdzie mechanizm jest produkowany, ale wachnik ma grawer "Japan" a tarcza "Japan movmt".

46N45 użytkuję akurat w beżowym i potwierdzam kilka sekund odchyłki per doba. Beżowy Orient rywalizuje u mnie o czas na ręku z Seiko SARB001 i moim zdaniem mechanizm Orienta jest nawet dokładniejszy od 6r15.

Oprócz orientwatchusa.com, warto rzucić okiem na http://www.longislandwatch.com/Orient_FFD0F002B_Watch_p/ffd0f002b.htm

Rok temu gdy kupowałem swojego - po wspomnieniu o członkowstwie na WUS był rabat USD 30.

DS1 i Visodate to też piękne zegarki, ale moim zdaniem nie tak piekne jak te Orienty:)

Zależy na ile kupujesz zegarek dla siebie, a na ile dla marki.

członkowstwo WUS? Szczerze mówiąc to istotniejsze są dla mnie walory estetyczne niż marka, jeśli paramety są porównywalne to wybieram oczami :) Czarnego orienta wyczaiłem za 190 dolców :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

Orienta FFD0F001B wyczaiłem dopiero po tym jak nabyłem orienta Orienta CEX05003B0 na ebayu, są dość podobne, ale FFD0F001B jednak rządzi, po za tym ma szafir i przeszklony dekiel. CEX05003B0 jest mniejszy, co może mieć znacznie w kontekście mojego rachitycznego nadgarstka.

CEX05003B0 będzie musiał iść na handel, ciekawe tylko w jakim stanie dojdzie....

post-69255-0-45813300-1407827947_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

:) CEX ma 100 m WR i jeden przycisk więcej, ale tekst z dywanem wskazuje jednak, że to chyba słabe atuty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mojego FFD uzywam do garniaka, wiec WR50 jest wystarczajace. Dodatkowy przycisk nie jest mi potrzebny i generalnie wizualnie mnie drażni. A tarcza FFD to inna liga, jest świetna. Ładny widoczny mechanizm i szafir z wierzchu to ewidentne plusy dodatnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

a mi się wydaje, że właśnie ten przycisk dodaje fajnego smaczku i zadzioru:), no dobra przekomarzam się FFD jest jednak nieco lepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Czarnego orienta wyczaiłem za 190 dolców :)

Dobra cena:), pochwal się gdzie to może dokupię czarnego do kompletu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

190 na bransolecie znajdziesz, z paskiem minimum 201 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

czy orient FFD jest porównywalny z seiko sarb033?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest większy i tańszy, to dla mnie wystarczające zalety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest większy i tańszy, to dla mnie wystarczające zalety

Pułap cenowy zbliżony. Chyba, że coś źle widzę.

《edit》jednak źle widzę ;-)

Po co jest ten dodatkowy przycisk w Oriencie?

Ticking away the moments that make up a dull day.

To już ostatni zegarek, więcej nie kupuję. O! Zegarek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

Za Sarba trzeba dać min. ok 1500, Orienta ustrzeli się za jakieś 800. Seiko ma dłużą rezerwę (50 ha), stop sekundę i dokręcanie koronką. Rozmiar 38 mm to z moim przypadku atut.  Dodatkowy przycisk w oriencie CEX to chyba szybka zmiana daty, ale pewności nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bierz sarba jak rozmiar ok. Sam bym tak zrobił, ale za maly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Sarba trzeba dać min. ok 1500, Orienta ustrzeli się za jakieś 800. Seiko ma dłużą rezerwę (50 ha), stop sekundę i dokręcanie koronką. Rozmiar 38 mm to z moim przypadku atut. Dodatkowy przycisk w oriencie CEX to chyba szybka zmiana daty, ale pewności nie mam.

Racja.

350$ za sarb033 i jakieś 190-250$ za Orient w zależności od wersji. Plus VAT rzecz jasna.

Ticking away the moments that make up a dull day.

To już ostatni zegarek, więcej nie kupuję. O! Zegarek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.