Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

astrogator

bifora,co to takiego?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy spotkał się Ktoś może z zegarkiem marki bifora?Proszę o jakiekolwiek informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się z tymi zegarkami nieraz. Myślałem że szwajce, ale wikipedie uświadomiła mi, że byłem w błędzie:

Die Spezialfabrik fy2nźr Armbanduhren BI-dlingmaier FOR-m A-nker wurde um das Jahr 1900 von Josef Bidlingmaier in SchwÓbisch Gmy2nźnd gegry2nźndet. Er wurde 1870 in Stray2nźdorf bei SchwÓbisch Gmy2nźnd geboren und erlernte den Beruf des Goldschmiedes.

Zu Beginn fertigte er GehÓuse fy2nźr Armbanduhren, die er hauptsÓchlich in die Schweiz exportierte. Als die Nachfrage fy2nźr Armbanduhren auch in Deutschland stieg, begann er eigene Armband- und Taschenuhren mit zugekauften schweizer Uhrwerken zu bauen, bis schliey2nźlich 1928 das erste selbst entwickelte Uhrwerk in SchwÓbisch Gmy2nźnd hergestellt wurde. Es ist das erste in Deutschland speziell fy2nźr Armbanduhren gebaute Form-Uhrwerk.

Bidlingmaier legte stets groy2nźen Wert auf QualitÓt und wirtschaftliche UnabhÓngigkeit, was zur Folge hatte, dass bis auf wenige Teile alles in Gmy2nźnd gefertigt wurde. In den 1950er und 1960er Jahren zÓhlte Bifora-Uhren mit y2nźber 1000 Mitarbeitern zu einer der gry2nśy2nźten Armbanduhr-Fabriken. Bekannt wurde sie Anfang der 1950er Jahre durch die erste deutsche Automatikuhr und den Armband-Chronometer Unima in den 1960er Jahren, der mit zu einer der besten Armbanduhren Deutschlands zÓhlt. Seit 1960 war Bidlingmaier Ehrenby2nźrger der Stadt SchwÓbisch Gmy2nźnd. Bis ins hohe Alter leitete er die Geschicke seiner Uhrenfabrik. Ihm zu Ehren wurde eine Stray2nźe benannt und er erhielt das Bundesverdienstkreuz. Er starb 1967.

In den 70er Jahren entwickelte Bifora mehrere eigene Quarz-Uhrwerke. Unter anderem 1977 die flat-Line, die damals mit die flachste Quarzuhr weltweit war.

Nach dem Konkursantrag vom selben Jahr, wurde die Firma 1978 durch den indischen Groy2nźkaufmann Hiranand Gajria y2nźbernommen. Er war bereits ReprÓsentant fy2nźr die Firma im mittleren und nahen Osten gewesen. Obwohl die Fertigung in Deutschland 1983 eingestellt wurde, produziert die Firma noch immer in Bangalore, wÓhrend im alten FabrikgebÓude eine Vertriebsniederlassung betrieben wird.

W skrócie - najpierw robili koperty i wysyłali do szwajcarii, później składali całe zegarki. Na końcu przejął firmę jakiś hindus i nie zrozumiałem czy nadal zegarki produkują czy nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wocio.Mistrzu jesteś wielki.Rozumiem co prawda tylko to co napisałeś w skrócie,mowa Germanów jest mi obca,ale i tak wielkie dzięki.

p.s.od kiedy sami zaczęli robić zegarki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość katon

Z tego tekstu nie wynika kiedy wyprodukowali pierwszy zegarek. Najpierw, tak jak pisał Wocio zajmowali sie produkcją kopert. Byli pierwszą firmą w Niemczech specjalizującą się w tego typu wyrobach. W latach 1950-1960 produkowali już zegarki i zatrudniali 1000 pracowników, co czyniło ich największą fabryką zegarków w kraju. Jako pierwsi w niemczech wyprodukowali zegarek typu automatic - Bifora Chronometer Unima (lata 60-te). Założyciel firmy Josef Bidlingmaier zmarł w roku 1967. Po jego śmierci, firma zaczęła produkować zegarki kwarcowe i to one zdominowały jej rozwój w latach 70-tych.

Firma został przejęta przez hindusa w 1978 roku.

Nie ma informacji, czy nadal produkuje zegarki.

Jeżeli dobrze zapamiętałem coś z mojego niemieckiego, to by było na tyle. Trochę czasu minęło od ostatniej wizyty w reichu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw składali zegarki na szwajcarskich mechanizmach, a w 1928 zbudowali pierwszy własny werk. Zapewne można więc uznać tą datę za czas powstania pierwszych własnych zegarków.

Ogólnie to wydaje mi się, że Bifora jest raczej cenioną marką...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za informacje.Rozumiem,że jest to produkcja zachodnioniemiecka (mam na myśli zegarki mechaniczne,sprzed lat osiemdziesiątych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.