Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ledr

Omega Geneve - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miłośników vintage!

Przymierzam się do zakupu pierwszego zegara vintage i trafiłem na taki egzemplarz:

http://www.ebay.co.uk/itm/Omega-Geneve-Mens-Automatic-Elegant-Vintage-Watch-with-black-face-1970s-/131288377679?pt=UK_Jewelery_Watches_Watches_MensWatches_GL&hash=item1e9165a94f

Zdjęcia są małe i kiepskiej jakości, więc trudno coś powiedzieć o stanie koperty i tarczy. Mechanizmu w ogóle nie pokazano. Czy przy takiej cenie warto inwestować w Omegę na kal. 1012? Jaka jest szansa, że ten mechanizm będzie w miarę solidnie chodził i wytrzymywał noc bez noszenia?

Z góry dzięki za odpowiedzi i spostrzeżenia.

Aha, zamieszczam post tutaj, a w nie dziale pytań przed kupnem, bo myślę, że raczej tutaj zaglądają Ci, co się znają na starszych modelach:-)

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena do przyjecia:-)

Rezerwa chodu to okolo 42 godziny.

Zegarek fajny ,tylko czarna ,dobrze zachowana tarcza budzi domysly o renowacji...:-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny egzemplarz, tyle ze podwójnym datownikiem, w mojej ocenie zegarek wyglada na oryginalny, nawet tarcza, poproś sprzedawcę o lepsze zdjecia i niech przy okazji zrobi fotki mechanizmu.

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje i sugestie. Poproszę sprzedającego o zdjęcie mechanizmu i wrzucę tu do skonsultowania, jak przyśle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj, że zegarki starsze są raczej mniejszej średnicy niż obecne. Wiesz na pewno jakie są wymiary tej omegi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat ten model poprzez kształt koperty niezle wyglada na ręce, jutro wrzuce nadgarstkowe zdjecie.

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, z gory dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O wymiarach wiem, nie przeszkadza mi mniejszy od obecnie modnych rozmiarów, nada się do koszuli.

Trochę informacji na temat tego modelu znalazłem też tu (m.in. zdjęcie mechanizmu, więc mogłem porównać i domyślić się, że to 1012):

http://timerecs.com/inf/42872-omega_automatic_black_dial_men__s_watch_stainless_steel_case_vintage_1970__s.html

Swoją drogą fajna witryna, dużo cennych informacji też o starszych modelach, a przy wielu nawet orientacyjna cena!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadgarstkowe ( 18 cm )

SAM_0516.JPG

A tak wyglądał na bransie-zamiennik oczywiście

Omega%2B-%2B5.jpg

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, Gregory, za fotki. Też mam 18cm w nadgarstku, więc zdjęcia bardzo przydatne. Myślałem po wymiarach, że będzie wyglądał na jeszcze mniejszy, a prezentuje się całkiem imponująco. Rzeczywiście stan tarczy i całej reszty wyśmienity!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedający z ebaya właśnie odpisał, że nie zna się na zegarkach i nie ma narzędzi do odkręcenia dekla, więc nie ma jak zrobić zdjęć mechanizmu. Napisał, że on też kupił tę Omegę na ebayu kilka lat temu. Zastanawiam się, czy ryzykować, bez sprawdzenia, co siedzi w środku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja decyzja.

Ma deklu widac ślady otwierania młotkiem:-) :-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc po cenie to raczej poszukaj innej omegi , specjalna okazja  to nie jest. Napisz do forumowicza, którego Ci wskazałem w mailu.

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się jeszcze taka Omega:

http://www.ebay.co.uk/itm/VINTAGE-OMEGA-GENEVE-cal-1030-SWISS-Wristwatch-Mens-EXCELLENT-ALL-ORIGINAL-/291238298523?pt=Wristwatches&hash=item43cf27c39b

Tu przynajmniej widać mechanizm i zdjęcia są lepszej jakości. Będę wdzięczny za sugestie specjalistów, bo niedługo kończy się aukcja:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej ocenie pełen oryginał i w bardzo dobrym stanie, cena akceptowalna i książka gratis  :D .

Miałem taką Genevkę

SAM_1128.JPG

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ta książka to dla mnie koronny argument za tym modelem;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety przegrałem licytację o niebieską Omegę Geneve, ale zamierzam dalej szukać czegoś podobnego. Jeżeli ktoś z kolegów lub koleżanek chciałbym jeszcze doradzić mi w wyborze innego modelu/marki vintage w cenie między 1000-1500 PLN, to będę wdzięczny. Jak znajdę coś na ebayu albo allegro, to pozwolę sobie wrócić do tematu.

Dziękuję za dotychczasową pomoc i sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.