Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

arekk1984

Omega Speedmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tym razem mam okazję kupić zegarek Omega Speedmaster za cenę 5000zl. Pytanie czy jest to oryginał czy podrobka? Polecacie? Załączam zdjęcia.

Z góry dzięki. Pozdrawiam

post-74505-0-75074100-1412615234_thumb.jpg

post-74505-0-22221000-1412615313_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Oryginalny.

Ale zdajesz sobie sprawę, że to jest Speedy Reduced (Automatic) a nie Speedy Professional? Wiesz jakie między nimi są różnice?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to mniejszy 'model'-ale bardzo wygodny i reprezentacyjny:-)

Pasuje do garnituru jak i luzniejszego stroju.

Polecam

Edit:Cena jest ok:-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Mam tylko wrażenie po drugim zdjęciu, że strasznie spolerowany, bo te uszy to mi na ostre nie wyglądają niestety, ale może to tylko kwestia cienia. Choć jak dla mnie krawędź spolerowana, nie ma wyróżniającej się polerki po jednej stronie i szczotki po drugiej, a także jest nieco dziwna przerwa między prawym dolnym uchem a maskownicą.

Sam zegarek jednak oryginalny, koperta wykonana w zakładzie Louisa Langa z Porrentruy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Oryginalny.

Ale zdajesz sobie sprawę, że to jest Speedy Reduced (Automatic) a nie Speedy Professional? Wiesz jakie między nimi są różnice?

Niebardzo gdyż jestem nowicjuszem w tych tematach. Mizesz mi powiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Speedmaster Professional to klasyk, który był na księżycu - mechanizm ręcznie nakręcany stworzony na podstawie lemanii (321/861/1861), koperta 42mm (w aktualnym wydaniu), nieco inny układ tarcz chronografu (bliżej środka).

Speedmaster Reduced z powyższej oferty to zegarek automatyczny na mechanizmie ETA z dodatkowym modułem DD od chronografu (generalnie w porządku, ale jeżeli coś się zepsuje to cały do wymiany, bo prawie nikt nie podejmuje się jego naprawy), mniejszy (39mm - stąd reduced), o nieco innych proporcjach i właśnie rozstrzelonych po krawędziach totalizatorach. No i w tej konkretnej wersji ma oznaczenia minut przy indeksach. Dodatkową różnicą jest to, że w przeciwieństwie do Pro koronka i przyciski chrono nie są w jednej pozycji.

Dużą różnicą jest też cena - Reduced kosztuje około połowę tego co Professional.

Ciekawą lekturę (choć po angielsku) na ten temat znajdziesz tutaj: http://chronomaddox.com/speedy_reduced.html

In fact we do get a lot of traffic from people who: a) thought the Moonwatch was too big, but after having the Reduced for a short time had regrets and were looking to sell it, and b) bought the Professional even though at the time of purchase that it was too big and found that after time they really got used to it and were happy they did.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speedmaster Professional to klasyk, który był na księżycu - mechanizm ręcznie nakręcany stworzony na podstawie lemanii (321/861/1861), koperta 42mm (w aktualnym wydaniu), nieco inny układ tarcz chronografu (bliżej środka).

Speedmaster Reduced z powyższej oferty to zegarek automatyczny na mechanizmie ETA z dodatkowym modułem DD od chronografu (generalnie w porządku, ale jeżeli coś się zepsuje to cały do wymiany, bo prawie nikt nie podejmuje się jego naprawy), mniejszy (39mm - stąd reduced), o nieco innych proporcjach i właśnie rozstrzelonych po krawędziach totalizatorach. No i w tej konkretnej wersji ma oznaczenia minut przy indeksach. Dodatkową różnicą jest to, że w przeciwieństwie do Pro koronka i przyciski chrono nie są w jednej pozycji.

Dużą różnicą jest też cena - Reduced kosztuje około połowę tego co Professional.

Ciekawą lekturę (choć po angielsku) na ten temat znajdziesz tutaj: http://chronomaddox.com/speedy_reduced.html

Dzięki, wszystko w temacie juz wiem. A powiedz mi jaki model Tag Heuera bądź Breitlinga byś polecił w podobnych cenach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Nie poleciłbym :) ale to moje subiektywne zdanie ;)

No chyba że uda Ci się trafić na jeden z mitycznych ładnych Breitków vintage, np taki jaki ostatnio Wasyl sprzedawał, czyli na tym samym werku co prawdziwy moonwatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek,czemu sprzedałeś swojego ?

Także polecam Speedmastera,to bardzo wygodny zegarek.

Życie.... :) ,nowy zegarek pojawił się na horyzoncie.

Ale został "na forum"

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mateusz już Ci z grubsza wyjaśnił :)

Posiadam oba - zarówno Pro jak i Reduced. I zgadzam się całkowicie z opinią cook'a. Reduced to bardzo fajny zegarek. Zgrabny, dobrze wykonany i całkiem uniwersalny. Ma ujmujące proporcje. No i we wszystkim mu do twarzy (skórki, bransoleta, nato). Jeśli masz mniejszy nadgarstek myślę, że będzie świetnym wyborem. Sam mechanizm (mimo, że zegarek już ma ponad 15 lat) nigdy nie sprawiał problemów, więc nie odniosę się do awaryjności modułów DD ;) Cena jest zdecydowanie bardziej przystępna niż wersji Pro. Natomiast Pro - no cóż... kawał historii, świetny mechanizm (manualny czyli nakręcasz go ręcznie) i rozmiar 42 mm. Wielu twierdzi, że zegarek idealny ;) Ja lubię oba. Tak samo :) I używam ich z taką samą przyjemnością. Więc jeśli masz mniejszy nadgarstek nie wahaj się nawet sekundy! Jeśli większy - wahaj się tylko sekundę ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, sugestie i wszelką pomoc. Apropo jestem dosyć postawnym mężczyzna uczeszczam na siłownię i nadgarstek jest dosyć, dosyć :)

Jeśli uda mi się go kupić to kupię.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jesteś "kawał chłopa" to żeby nie okazało się że 39 mm będzie wyglądało na Twojej ręce jak kapsel od piwa !  ;)

Znaczy, bym przemyślał zakup.

"Czas jest zbyt cenny żeby go odmierzać byle czym"

Omega Speedmaster Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, sugestie i wszelką pomoc. Apropo jestem dosyć postawnym mężczyzna uczeszczam na siłownię i nadgarstek jest dosyć, dosyć :)

Jeśli uda mi się go kupić to kupię.

Pozdrawiam

Tylko na siłowni go zdejmuj.....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.