Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jarek61

Jak ustawić zegar

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani, zegar wahadłowy Junghans (skrzyniowy z 1914 roku) zaczął mylić się przy wybijaniu godzin. Pełne godziny wybija o ,,w pół" i to nie takie jak należy a ,,połówki" bije o pełnej godzinie. Bardzo proszę o pomoc. Jak go ustawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam Ci 2 propozycje :

- 1 (bardzo ryzykowna - można nawet uszkodzić) - spróbuj cofnąć wskazówkę minutową do tyłu, a później do przodu,

- 2 - zdejmij wskazówkę minutową z osi i przestaw ją ( jeśli pozwoli na to kształt nagwintowania - nie wiem, jak to nazwać )

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na boku mechanizmu, najczęściej po prawej stronie u góry, wystawać powinno ramię. Służy do korekty bicia. Pociągnij w dół, wybije np. pełną godzinę, wtedy skorygujesz czas ustawieniem wskazówki godzinowej. Minutowej nie cofaj, za dużo gadania, ale możesz narozrabiać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie

Podłączę się pod temat ,Kupiłem okazyjnie mechanizm kominkowego marki kienzle i wszystko było by ok gdyby nie to ,że wybija zawsze o pięć minut za wcześnie, pięć minut do pełnej i pięć minut do pół godziny.Jeden młotek jest anemiczny i cicho wybija.Proszę kolegów o pomoc,konsultację .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka minutowa jest osadzona na tulei mosiężnej z kwadratowym otworem wewnątrz. Spróbuj po jej zdemontowaniu podlać to miejsce jakimś WD40, albo innym "zmiękczaczem", a potem delikatnie przesuń wskazówkę w stosunku do tej tulei. Musisz oczywiście unieruchomić ją w zapiłowanym na kwadrat trzpieniu. Wskazówki tego nie lubią, więc działaj delikatnie, by jej nie złamać. 

Anemiczny młotek pewnie nie jest poprawnie ustawiony w stosunku do (struny?) gongu. One maja najczęściej regulację, lub trzeba z wyczuciem podgiąć. Bez zdjęć to se można... Jak nie uzyskasz pozytywnych efektów, zadaj pytanie w Zegarach, tam koledzy się bardziej interesują dużymi mechanizmami.

Powodzenia i opowiedz jak poszło. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję z szybką odpowiedz ,spróbuję a o efektach poinformuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dzisiaj z drżeniem rąk spróbowałem ustawić wskazówkę i o dziwo udało się nic nie złamane jest idealnie młotki też wyregulowałem i bije sympatycznie nie jest to zegar z górnej półki ale pierwszy zrobiony prze zemnie całkowicie od podstaw od mechanizmu po skrzynie  jak na pierwszy raz ja jestem zadowolony.Dziękuję za radę.Tu można go zobaczyć.

1.www.youtube.com/watch?v=BhGdXSFcDPQ

tytuł Pierwszy KIENZLE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tam będziemy półki górne rozważać... Moja babcia miała takiego samego łotrzyka, piękny zegar  :).

Cieszę się, że rady się przydały, naprawiłeś.

Gratulacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

Nie znam się za bardzo, więc o regulowaniu precyzji bicia się nie wypowiem, chociaż taka mnie ździebko drażni.

Ale wskazówka  ze szkłem nie powinna mieć styczności.

Na filmie widać,  że przy zamykaniu szybka zdecydowanie ją dociska. Poprawiłbym to przede wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No. Wskazówkę minutową trzeba trochę dogiąć. I wyregulować na tulejce, (jeżeli taką ma) żeby zegar wybijał dokładnie na pół i pełne godziny.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim

Wskazówkę poprawiłem na tulejce i teraz jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usunąłem, nic nie wnosił...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.