Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość beo

Co oznaczają sygnatury namechanizmie GB

Rekomendowane odpowiedzi

Gość beo

Kupiłem mechanizm Gustawa Beckera na którym widnieja takie napisy:

sygnatura GB w kotwiczce podtym napis Ferburg in Schl , obok w kółeczku Medajlle D'OR i numer seryjny 1520893. Najbardziej interesuje mnie numer jeśli ktoś może dzieki niemu określić rok produkcji to będę wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość beo

Dzieki. A co z pozostałymi sygnaturami , widziałem mechanizmy Beckera z oznaczeniem Silesia wiem ze tak były oznaczane te które zostały wyprodukowane na Śląsku. Na moim widnieje napis Ferburg , czy to nazwa fabryki? Co to oznacza że mechanizm jest medalowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzieki. A co z pozostałymi sygnaturami , widziałem mechanizmy Beckera z oznaczeniem Silesia wiem ze tak były oznaczane te które zostały wyprodukowane na Śląsku. Na moim widnieje napis Ferburg , czy to nazwa fabryki? Co to oznacza że mechanizm jest medalowy?

Większość mechanizmów została wyprodukowana na Dolnym Śląsku w Świebodzicach pozostała część w miasteczku Broumov w Czechach.

FREIBURG to nazwa miasta Świebodzice przed II wojną światową.

Złoty medal "Medaille D'OR" został przyznany produktom Gustav Becker na wystawie Śląskiej i od tej pory Firma sygnuje tym medalem mechanizmy zegarowe wyższej jakości niemniej jednak sygnatura "medal" nie jest związana z modelem (typem) mechanizmu. Ten dodatkowy znaczek umieszczany był na kilku modelach zegarów i nie świadczy on o wartości konkretnego zegara. Bardzo często sprzedający na Allegro umieszczają w opisach jakoby "Medaille D'OR" był czynnikiem zwiększającym wartość zegara Gustav Becker. Jest to kompletna bzdura i pomyłka korzystają z naiwności kupujących.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość despoko

Numer 1520893 - Ferburg in Schl określa poczatek roku 1901 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość beo

Wielkie dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.