Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Raf_fkn

Rotomat?

Rekomendowane odpowiedzi

Powinna starczyć przejściówka - żeby tylko bolce pasowały. Na razie skombinuj voltomirz, podłącz zasilanie na krótko i sprawdź napięcie na wyjściu. Jeżeli jest około4,5Vprądu stałego to masz pewność, że wystarczy "dopasować bolce" za pomocą adaptera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) Skombinuję urządzenie i pomierzę, nie chciałbym spalić silniczka na dzien dobry.

Myślałem, żeby kupić zasilacz zmieniający 220 V na 4,5 V 500mA, 9 W albo 18 W, to koszt raptem z 5-7 zł i zero zabaw w przejściówki.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raf_fkn

Jeżeli to nie jest tajemnica to powiedz ile cała ta inwestycja Cię wyniosła :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo kupno zasilacza wtyczki z odpowiednimi parametramito bardziej "eleganckie" rozwiązanie. U mnie pewnie skończyłoby się na polskiej wtyczce, kawałku przewodu okręconego wokół "bolców" zasilacza i taśmie Scotch, tudzież koszulce termokurczliwej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SPORTURA 01
Dzięki :) Skombinuję urządzenie i pomierzę, nie chciałbym spalić silniczka na dzien dobry.

Myślałem, żeby kupić zasilacz zmieniający 220 V na 4,5 V 500mA, 9 W albo 18 W, to koszt raptem z 5-7 zł i zero zabaw w przejściówki.

Poinformuj proszę o swoich doświadczeniach. Też poluję na takie urządzenie. Twoje doświadczenie i przeżycia (których ci nie życzę) będą dla mnie bardzo pomocne. :)

Gratuluję. Pięknie wygląda. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej kupuj, najlepiej taki, który może chodzić z zasilacza lub z baterii. Wtedy nawet jak hamerykański zasilacz się nie nada, to w Warszawie kupisz stosowny za grosze na terenie Warszawskiej Giełdy Elektronicznej (koło GUSu, w przejściu podziemnym).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SPORTURA 01

Grzesiu, ale ja kupuję taki sam jak Radek od tego samego sprzedającego :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tymbardziej luzik. ma wejście na prąd, wioadomo jakie parametry są potrzebne i w zestawie jest oniwersalna zasilałka, potrzebujesz tylko adaptera. Jak wisi Ci amerykańska gwarancja na to urzadzenie, to można tą zasilałkę otworzyć i wlutować zasilanie ze zwykłą polską wtyczką na kabelku. Potem dla bezpieczenstwa na te bolce dac termokurczliwa i gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SPORTURA 01

Adapter mam. Muszę kupić. W domu się śmieją z mojego machania. Nikt mi nie chce pomóc.

Żona wpadła na pomysł jak twierdzi genialny i kazała mi nosić do pracy zegarki na nogach. Masz dwa więcej założysz pod spodnie nikt nie będzie widział powidziała :evil:

Zaraza jedna...żadnego współczucia. Zołza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radek, jak chcesz sposób na wykonanie takiego "adaptera" prawie darmo, bezpiecznie, tylko troszkę nieestetycznie (i tak go nie widać) to sie odezwij.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiek, znalazłem taki adapter uniwersalny za różne napięcia na Allegro:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=163094364

Znając moje umiejętności manualne zaryzykuję kupno tego czegoś z aukcji, ale i tak dziękuję za pomoc :wink: Tym bardziej, że końcówka wejścia powinna dać sie dopasować (okrągła, o średnicy 3-4 mm).

Zakupiony przeze mnie rotomat może pracować zasilany przez trzy paluszki (już go testowałem). Co ciekawe sprzedający na eBay ma podaną lokalizację USA, a przesyłka przyszła z Hong-Kongu (jak to pani na poczcie skrupulatnie zapisała: HonHong :wink: ). Wykonanie jest średnie, tzn. z wierzchu malowane drewno, osadzenie szybki, wykładzina w środku jest ok, starannie wykonana i dopasowana, ale jak otwiera się pojemnik na baterie lub odkręca dolną klapę i zagląda do środka jest już trochę gorzej. Widać, że to chińska domowa manufaktura (zacieki z kleju, "latające kabelki", krzywo przymocowana płytka, itp.). Ale ostatecznie nie rzutuje to na pracę urządzenia (póki co). Rotomat ma dwa kierunki obrotu, przełączane przyciskiem. Ostatecznie, kupno było trochę przypadkiem, snip ustrzelił aukcję praktycznie bez licytacji, niedaleko ceny wyjściowej. Po przeliczeniu ceny urządzenia+kosztów przesyłki (coś ponad 30 $) cała impreza kosztowała mnie ok. 100-102 zł. Cła nie płaciłem, Urząd Celny opieczętował paczkę i bezkosztowo puścił przez granicę (wpisana wartość paczki - 15 $, tak więc pewnie nie podlegała opłatom z uwagi na małą wartość). Myślę, na podstawie pierwszych oględzin, że kwota 10-15 $ to maksimum, do jakiego można licytować tego typu sprzęty. Więcej toto chyba nie jest warte. Teraz czas na test długowieczności :twisted:

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SPORTURA 01

No dziś odebrałem na poczcie swoje 2 zakupione z tego co RadB źródła rotomaty. Jeden z napisem Omega, a drugi Franck Muller. Omega trochę mniejsza i lepiej wykonana również w ciemniejszym kolorze. Jdnego wylicytowałem za 31 dol Austr. drugiego za 0,01 dol USA. W jednym i drugim koszt przesyłki z ubezpieczeniem 34 dol. USA.Zakupu Omegi dokonałem we wcześniejszym terminie. Trzeba podkreślić, iż Omegę było zdecydowanie trudniej kupić. Ja też kupowałem z myślą o nowym zegarku i dlatego musiała być koniecznie Omega (snobizm :) ) dlatego trochę przepłaciłem. Na razie chodzi lekko szumiąc. Zegarek wygląda w okienku całkiem, całkiem. Myślę, iż jak wytrzyma test długowieczności to i może być warte 150 - 200 zł.

Niestety jeden (Franck Muller) kręci tylko w jedną stronę :x

Rada licytujemy za 0,01 dol USA, czekamy po zakończeniu aukcji na drugą sznsę (oczywiście w sytuacji gdy nikt nas nie przelicytuje) i kupujemy za 0,01 dol. USA. :lol:

Oczekiwałem na przesyłkę jedną 20, drugą 14 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbigniew

Czy ktos kupował rotomaty na Amazon? Są tam urządzenia na dwa zegarki z drzewa wiśniowego , na dodatek z szufladką! Piękne. Ale nie wiem nic o formie płatności, ponieważ jeszcze się nie zarejestrowałem. Czy płaci się tam za pomocą PayPal, czy wystarczy jakakolwiek karta płatnicza?

http://www.amazon.com/Cherry-Compact-Autom...542&sr=1-13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej,

FM też powinien kręcić się w dwie strony. Mój tak jeszcze miał do niedawna, ale rozkręciłem ustrojstwo na czynniki pierwsze i złożyłem do kupy - coś musiałem pochrzanić - w jedną stronę już nie kręci :oops:

Poza tym te rotomaty kręcąc nawet cały dzień nie są w stanie nakręcić zegarka "do syta". Zwykle staje po 8-10 godzinach.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SPORTURA 01

Radku kręcę 1 godz rano 5,30-6,30, wracam z pracy 1,5 godz. 16,00-17,30 i wieczorem od 20 do 21,30 1,5 godz. i jeszcze żaden zegarek mi nie stanął. :lol: Może lepiej kręcą. W ciągu min. 6 obrotów. A może jakbym zapomniał rano też by stanął.

Od czasu do czasu zakładam inny zegarek niż Zenek, wtedy przekłądam ten drugi do tego z którego wyjąłem zegarek, a po powrocie wkadam ten pierwszy tam gdzie był ten drugi. Obroty są ustawione w obu w inną stronę. Na razie tak musi wystarczyć. Kiedyś sobie kupię taki prawdziwny za trochę większą kasę. :(

Myślę Radeczku, że lepiej jak kiepsko chodzą ,niż dobrze stoją. :oops:

Nie pasuje do Zenka. sk...l za duży. :x

Pozdrawiam Andrzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy ktos kupował rotomaty na Amazon? Są tam urządzenia na dwa zegarki z drzewa wiśniowego , na dodatek z szufladką! Piękne. Ale nie wiem nic o formie płatności, ponieważ jeszcze się nie zarejestrowałem. Czy płaci się tam za pomocą PayPal, czy wystarczy jakakolwiek karta płatnicza?

http://www.amazon.com/Cherry-Compact-Autom...542&sr=1-13

z amazonem to jest taki problem że nie wysyłają rotomatów do polski - traktują je jako elektronikę - właśnie sobie połaziłem i mieli wyprzedaż podwójnych rotomatów (z plastiku nie drewna) po 34$ - po wybraniu opcji zakupu wyskoczył napis:

*** We're sorry. This item can't be shipped to your selected destination. You may either change the shipping address or delete the item from your order by changing its quantity to 0 and clicking the update button below.

p0zdrawiam

p0li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbigniew
post-0-0-15879600-1330648797.jpg

post-0-0-04584600-1330648795.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość KubaWr

Ja również jestem uzytkownikiem takiego rotomatu i jestem z niego bardzo zadowolony. Urządzenie jest bardzo dobrze wykonane i dostępne na miejscu (tzn w Polsce). Dla wszystkich zainteresowanych podaje link gdzie można je kupić

http://www.topshop24.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam witam :wink:

Czy ten Rotomat ma podstawy do tego by trochę posłużyć?

http://cgi.ebay.de/PREMIUM-Uhrenbeweger-4-...1QQcmdZViewItem

lub ten

http://cgi.ebay.de/PREMIUM-Uhrenbeweger-4-...1QQcmdZViewItem

Z wyglądu mi się podoba, a 30 Euro zapłacę z przyjemnością :wink:

Jak się sprawują takie rotomaty? Czy ktoś będzie mógł mi ew. pomóc w transakcji? :oops: :oops: :oops:

Czy ich działanie może zaszkodzić moim zegarkom? Jak można znależć na stronie OD czasu do czasu:

Rotomaty firmy Eilux są bezpieczne dla zegarków, gdyż pole magnetyczne wytwarzane prze silnik rotomatu praktycznie nie wydostaje się poza kapsułę silnika. Poza tym elementy nowoczesnych zegarków wykonuje się z materiałów niemagnetycznych. Nie istnieje również ryzyko „przekręcenia sprężyny”, ponieważ zegarki z automatycznym naciągiem posiadają sprzęgło ślizgowe, do którego mocowany jest zaczep sprężyny. Taka konstrukcja pozwala na ciągłe nakręcanie mechanizmu zegarka bez obawy o jego uszkodzenie.

Czy te również będą bezpieczne? :oops: :oops: :oops:

Pozdrawiam :D :wink:

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt się nie wypowie o tych rotomatach? Będę wdzięczny... :wink:

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

z tym bezpieczenstwem wogole bym sie nie przejmowal, w rotomacie jest tak maly silniczek ze ewentualne pole magnetycznie nie zaszkodzi zegarkowi- powiedzmy sobie tez szczerze, ze akurat Eilux to nie jest swiatowa klasa wsrod rotomatow :wink: chyba ze masz zegarek za 100tys euro lun wiecej, to moze faktycznie nie warto ryzykowac :wink:

ile ten rotomat jest warty ciezko wyczuc... ale urzadzenie jest na tyle proste, ze specjalnie bym sie nie obawial zakupu; tansze rotomaty maja czasem problemy z ciezkimi zegarkami- rozne sa tez metody nakrecania zegarka (mialem juz 3 rozne) i w zaleznosci od tego sa cichsze lub glosniejsze, bardziej lub mniej energooszczedne, niektore nadaja sie tylko do lzejszych zegarkow, tylko niektore mozna precyzyjnie regulowac- jak jest w tym egzemplarzu mozna tylko zgadywac

kup i opowiedz :lol:

PS. jako ciekawostke mam jeden rotomat wogole bez silnika, wykorzystujacy cewke do "rozhustania" zegarka- bardzo sprytna konstrukcja :lol: bezszelestny i pewnie energooszczedny, niestety ma problem z ciezszym zegarkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie podobny.

A ściślej:

post-6305-0-78595800-1330660086.jpg

Dałem za niego 80 Euro, co wyszło z wysyłką wcale nie drożej od tego z allegro, jaki mają Zbyszek czy Kuba. A można nim nakręcać 4 zegarki i jeszcze zmieścić 6 dalszych.

Podstawową jego wadą jest sposób mocowania zegarków na obrotowych talerzach (a raczej jego brak). Dość sztywne poduszeczki w stosunkowo małych wycięciach raczej nie sprawdzają się w przypadku stalowych bransolet. Gruba bransoleta od divera prawie się tam nie mieści, a do tego zegarek "lata" (istnieje nawet ryzyko zarysowania "sąsiada"). Radzę sobie podkładając coś pod zapięcie, ale wtedy zegarek mocno wystaje i może przy obrotach talerza zahaczać o szybkę (pleksi po prawdzie). Jeśli masz zegarki na paskach, możesz po prostu ciaśniej je zapiąć - wtedy problem Cię nie dotyczy.

Za to zegarki Żony bardzo go lubią. Mniejszy nadgarstek i poduszeczki idealnie pasują do długości paska. Prezentuje się nienajtandetniej, ale robota i standart wykonania ewidentnie chińskie.

Pozdrawiam serdecznie - Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mg30906
Od tygodnia kręcę swoje zegarki tym urządzeniem kupionym za 380 zł w Polsce. Jest b. estetyczne, bezgłośne, na 220V lub baterie. Używam trybu obrotów w obydwu kierunkach z kilkuminutową przerwą i zegarki się nie zatrzymują!

post-0-0-89408200-1330687095.jpg

post-0-0-76114400-1330687097.jpg

nie ma już tej strony - gdzie to kupić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.