Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pawelmcstock

Adriatica Worldchampion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

temat dotyczy Adriatiki Worldchampion, konkurentki Altanica Worldmaster, czy raczej konkurencji dla Atlantica WM ;-)

Adriatica podbijała rynki skandynawskie, gdy tymczasem Atlantic podbijał kraje "bratniego bloku wschodniego" ;-)

Zakupiłem za nieduże pieniądze (kilkadziesiąt zł) Adriatikę Worldchampion do całkowitej renowacji (mechanizm na chodzie)

Ale mam pewną wątpliwość.

O ile na tarczy widnieje napis "Adriatica Worldchampion" i (słabo już widocznym) czerwonym stampem: "21 Jewels EXTRA",

o tyle na werku nabite jest jak byk: "ADRIATIC SUPER" (3 adjustments; [Atlantic gwoli sprawiedliwości miał "tylko" 2 adjustments])

Moje pytanie:

czy "Adriatica" i "Adriatic" to to samo?

i dlaczego na tarczy stoi napisane "EXTRA", a na werku "SUPER".

Składak?

Dzięki za sugestie, podpowiedzi, wyjaśnienia...

pozdrawiam

Pawel :-)

PS: zegarek jest obecnie w renowacji, tarcza jest przemalowywana na lśniącą czerń, gdyż mam już łudząco podobnego Atlantica Worldmastera z jasno-perłową tarczą... Z daleka wyglądałyby niemal identycznie, więc zaszalałem z Adriaticą na czarno :-p

20150310_171952_zpszvykj1yl.jpg

20150310_171844_zpsmja1nv3h.jpg

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki pablozpueblo,

na Twojej tarczy "extra", na werku "extra" - wszystko pasuje,

u mnie na tarczy "extra", na werku "super",

czyli... SUPER!!! ;-)

PS: może w takim razie poproszę jeszcze, o ile zdążę, renowatora, aby na tarczy wystampował "SUPER" zamiast "EXTRA",

jest okazja dopasować tarczę do werku.... ;-)

PS2: jeszcze pytanie, skąd "Adriatica", a skąd "Adriatic"!? :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki pablozpueblo,

na Twojej tarczy "extra", na werku "extra" - wszystko pasuje,

u mnie na tarczy "extra", na werku "super",

czyli... SUPER!!! ;-)

PS: może w takim razie poproszę jeszcze, o ile zdążę, renowatora, aby na tarczy wystampował "SUPER" zamiast "EXTRA",

jest okazja dopasować tarczę do werku.... ;-)

PS2: jeszcze pytanie, skąd "Adriatica", a skąd "Adriatic"!? :-D

ta renowacja to chyba troche drogo wyniesie jakies cztery setki napewno no i bedzie to ladny ale "inny" zegarek. na aukcjach trafiaja sie  w super stanie ( bez restauracji ) za 250 do 300 zlotych. warto moze to troche przemyslec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta renowacja to chyba troche drogo wyniesie jakies cztery setki napewno no i bedzie to ladny ale "inny" zegarek. na aukcjach trafiaja sie  w super stanie ( bez restauracji ) za 250 do 300 zlotych. warto moze to troche przemyslec...

Zegarek kosztował mnie 70 zł. Renowacja będzie kosztować mnie około 550-600 zł, plus pasek. Za 700 zł będę miał cycuś-glancuś, jakiego za 300 zł na allegro nie kupię.

Pozdrawiam!

PS: zegarek odbieram na początku maja, prześlę zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek kosztował mnie 70 zł. Renowacja będzie kosztować mnie około 550-600 zł, plus pasek. Za 700 zł będę miał cycuś-glancuś, jakiego za 300 zł na allegro nie kupię.

Pozdrawiam!

PS: zegarek odbieram na początku maja, prześlę zdjęcia.

Jeśli nie tajemnica-kto będzie przeprowadzał renowację?

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie tajemnica-kto będzie przeprowadzał renowację?

Żadna tajemnica.

http://www.naprawa.zegarow.pl/

Do tej pory ten warsztat mnie nie zawiódł, wręcz odwrotnie. Specjaliści od przypadków beznadziejnych.

Prześlę zdjęcia odrestaurowanej Adriatiki za jakieś dwa tygodnie :-)

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna tajemnica.

http://www.naprawa.zegarow.pl/

Do tej pory ten warsztat mnie nie zawiódł, wręcz odwrotnie. Specjaliści od przypadków beznadziejnych.

Prześlę zdjęcia odrestaurowanej Adriatiki za jakieś dwa tygodnie :-)

pozdrawiam!

tez jestem ciekawy jak bedzie ten trupek po zmartwychwstaniu wygladal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Renowacja jest na ostatniej prostej.

Odbiór po weekendzie majowym.

Zegarmistrz-renowator (n/b autoryzowany partner Adriatiki) powiedział mi, że nazwa "Adriatic/Adriatica" zależała od rynku docelowego, a to, że na werku stoi napisane Super, a na tarczy Extra, nie ma większego znaczenia. Może to być wynik bałaganu w firmie, co źle o niej świadczy, lub inne powody. Tak czy inaczej zaproponował (a ja zgodziłem się) żeby zachować napis "Extra" na tarczy tak jak był, bo jest duże prawdopodobieństwo, że tak było od początku tego konkretnego zegarka,

Jedyna (mała ;-) ) zmiana jaka nastąpi (o czym wspominałem wcześniej) to zmiana koloru tarczy z perłowej na czarną 8-D

:-)

Póki co, można zobaczyć odrestaurowaną tarczę Atlantica Worldmaster, przez tą samą ekipę, która robi obecnie powyższą Adritikę Worldchampion...

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/45030-poka%C5%BCmy-swoje-worldmastery/page-143?do=findComment&comment=1446929

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy możesz zdradzić na ile wycenione zostały poszczególne etapy renowacji, tj. o ile omawiałeś ze specjalistą jakiś kosztorys? W weekend odnalazła się Adriatica mojego dziadka, którą mi na wyrost podarował nie wiedząc czy jeszcze się znajdzie a planuję przywrócenie jej do normalnego użytku z czym nie powinna mieć najmniejszych problemów bo zegarek ogólnie był zadbany (choć nie wiem skąd tyle rys na kopercie), więc o mechanikę się nie martwię, gorzej z:

- kopertą, którą chciałbym tylko oczyścić i ew. podpolerować, bo jest strasznie chropowata w miejscach w których złuszczył (?) się chrom;

- wskazówkami, w których luma jest w paski a sekundnik złapał czarny nalot

- szkiełkiem usianym mnóstwem pajączków, ale patrząc na wprost jest ok

- koronką wytartą z chromu, ale z logiem.

Tarcza wygląda bardzo dobrze, poza tym zegarek jest na 99% w pełni oryginalny. Nie chciałbym zmieniać jego charakteru, tylko, żeby wyglądał bardziej świeżo. Poprosiłbym o wskazówki, co warto by zrobić.

7MyYVl0.jpg

zFLghVh.jpg

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy możesz zdradzić na ile wycenione zostały poszczególne etapy renowacji, tj. o ile omawiałeś ze specjalistą jakiś kosztorys? W weekend odnalazła się Adriatica mojego dziadka, którą mi na wyrost podarował nie wiedząc czy jeszcze się znajdzie a planuję przywrócenie jej do normalnego użytku z czym nie powinna mieć najmniejszych problemów bo zegarek ogólnie był zadbany (choć nie wiem skąd tyle rys na kopercie), więc o mechanikę się nie martwię, gorzej z:

- kopertą, którą chciałbym tylko oczyścić i ew. podpolerować, bo jest strasznie chropowata w miejscach w których złuszczył (?) się chrom;

- wskazówkami, w których luma jest w paski a sekundnik złapał czarny nalot

- szkiełkiem usianym mnóstwem pajączków, ale patrząc na wprost jest ok

- koronką wytartą z chromu, ale z logiem.

Tarcza wygląda bardzo dobrze, poza tym zegarek jest na 99% w pełni oryginalny. Nie chciałbym zmieniać jego charakteru, tylko, żeby wyglądał bardziej świeżo. Poprosiłbym o wskazówki, co warto by zrobić.

7MyYVl0.jpg

zFLghVh.jpg

Pozdrawiam!

ta koperta nie nadaje sie do polerowania bo ma ubytki chromu ktorego po polerowaniu nie przybedzie. mechanizm do konserwacji + nowa koronka i szkielko, koperte tylko " wyszczotkowac z brudu"  w srodku i na zewnatrz  tu cena powinna w 150 zl u zegarmistrza sie zmiescic. z troche wieksza ingerencja w ten zegarek mozna koperte oddac do chromowania i wskazowki odswiezyc ( to dodatkowy koszt ok 120 zl). tarcza naprawde bardzo ladna . szkoda by sie ten zegarek w obecnym stanie poniewieral gdzies w szufladzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tom1303źle się wyraziłem, chodziło mi bardziej o wyszlifowanie rys, bruzd i odprysków, bo miejsca, gdzie kończy się warstwa chromu są bardzo chropowate. Myślałem, żeby je wygładzić, ale z drugiej strony jeśli będę już robił tyle rzeczy, to tą kopertę też przydałoby się doprowadzić do porządku. Omega z alpaki świeci się pięknie, do pozłacanej Zarii też nie mogę się przyczepić, szkoda żeby młodszy zegarek był zapuszczony. Dziękuję za sugestie odnośnie ceny. Jednak nie ma co robić dziadowskich oszczędności na pamiątkowym zegarku, który dodatkowo bardzo mi się podoba stylistycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o kosztorys prac, to podałem go niedawno tutaj:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/45030-pokażmy-swoje-worldmastery/?p=1448298

Nie wspomniałem może, że nowe szkiełko plexi to koszt od 30 do 60 zł z przełożeniem, w zależności od wielkości.

Polerowanie to koszt około 20 zł. Zwykle daje dobre rezultaty. Ale np w moim starym Pallasie na niewiele się zdało, gdyż plexi było już po prostu poźółkłe. Czasem warto wymienić na nowe. Tarcza nagle pojawia się jak z zza mgły i daje wielką radość! :-)

Co do polerowania chromowanej koperty z mosiądzu - myślę że kiepski pomysł. Rysy, zadziory może nawet znikną, ale przy okazji polerowania jest nieuniknione że pozbędziesz się kolejnych fragmentów chromowanych. Będziesz miał trochę chromu, trochę żółtego mosiądzu na krawędziach...Słabe zestawienie. Lepiej oddać całość koperty do nowego chromowania. Porządna usługa to około 120-130 zł. Koperta będzie wyglądać jak za czasów gdy zegarek był kupowany :-)

pozdrawiam

Paweł

PS: tarczy to ja bym w Twoim zegarku nie ruszał. Co oryginalne, to oryginalne, jeszcze wygląda nie najgorzej. Odśwież tylko wskazówki. Nowe pozłocenie plus włóż tam nową masę świecącą. Plus nowe szkiełko, nowy chrom na kopercie, i będzie s u p e r !!! :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

zgodnie z obietnicą wracam z tytułową Adriatiką Worldchampion.

Adriatica przeszła remont kapitalny. Zgodnie z moim życzeniem przemalowano tarczę na kolor czarny.

Zachowałem oryginalny czerwony kolor sekundnika. Zachowałem oryginalne napisy ("Worldchampion", "21 Jewels", "Extra", "Incabloc", "Antimagnetic". Odnowiono indeksy oraz wskazówki. Nałożono nowy fosfor we wskazówki i kropki przy indeksach. Koperta została zeszlifowana (przy okazji zaobliła się ponętnie), nałożono nową warstwę chromu. Dekiel został przeszlifowany. Nowa koronka. Nowe plexi-utwardzone. Mechanizm umyty, czopy zeszlifowane.

Zegarek pochodzi z połowy lat 1960'tych.

Tak się teraz prezentuje:

20150508_190653_zpsopjoawgn.jpg

20150508_190301_zpswa4mb9oo.jpg

20150508_192544_zpswkfqgqss.jpg

20150508_192654_zps23nboxyy.jpg

20150508_192911_zps2mnfa5n3.jpg

20150508_165946_zpsko0rlsvg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chromowanie jest spartaczone niestety (zostaly wzery i wszystko jest "na okraglo). z tego co napisales kosztowalo ok 130 zl. Za takie pieniazki powinno byc duuuzo lepiej zrobione. luma na wskazowkach na moj gust jest za jasna. originalny sekundnik w tym modelu to taki z grotem jak w atlanticu. ten czerwony pochodzi z innego zegarka. najwazniejsze pytanie : czy ty jestes zadowolony z tej renowacji i czy tobie podoba sie teraz ten zegarek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no koperta spieprzona ale reszta patrząc na zdjęcia to mi się mimo wszystko podoba może dla tego że bardzo lubię te adriatici co do koperty to pewnie robiliśmy u tego samego pana mi tak kilka lat temu  spieprzył dosie (widzę że nie nauczył się roboty)

i niestety ją sprzedałem od tego czasu wolę zapłacić więcej i cieszyć się całym wyglądem zegarka.co do 130zł co zapłaciłeś to wydaje mi się nie dużo za wymianę szkiełka,koronki,czyszczenie konserwacja mechanizmu i  jak by nie było chromowanie ale to tylko moje zdanie.jak kolega napisał jak tobie się podoba to jest  git ja napiszę jeszcze raz mnie się podoba mimo wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chromowanie jest spartaczone niestety (zostaly wzery i wszystko jest "na okraglo). z tego co napisales kosztowalo ok 130 zl. Za takie pieniazki powinno byc duuuzo lepiej zrobione. luma na wskazowkach na moj gust jest za jasna. originalny sekundnik w tym modelu to taki z grotem jak w atlanticu. ten czerwony pochodzi z innego zegarka. najwazniejsze pytanie : czy ty jestes zadowolony z tej renowacji i czy tobie podoba sie teraz ten zegarek?

Daniels36, dzięki za miłe słowa :-)

Tom1303,

niestety w zasadzie muszę się z Tobą zgodzić co do spartaczenia koperty. Wskazówki też zostały spartaczone. A na deser nie dawno wypadła mi koronka z wałkiem!!! he-he-he :->

Nie ten zegarek pierwszy został spartaczony, więc od paru tygodni jestem już w objęciach innego zegarmistrza :-)

Co do sekundnika, raczej jest oryginalny od tego zegarka. Po pierwsze, przed renowacją był w tak samo katastrofalnym stanie jak reszta zegarka co wskazywałoby że przebył tę samą drogę w czaso-przestrzeni co reszta zegarka, po drugie widziałem już Adriatiki Worldchampiony z takim właśnie sekundnikiem całym czerwonym.

Rzeczywiście fosfor we wskazówkach po "renowacji" był cytrynowy (na 100% kto inny robił tarczę, a kto inny [mój stary zegarmistrz] wskazówki) co wręcz raziło w oczy.

Dokonałem korekty tego wypełnienia na bardziej stonowany, wpadający w rozmytą zieleń, tak aby jak najbardziej dopasować kolor fosforu we wskazówkach do koloru kropek nad indeksami.

Efekt poniżej (proszę nie zwracać uwagi na pasek, będzie czarny)

Pozdrawiam,

Paweł

20150616_095324_zpslir4rkhp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nie zwracać, co? Szczególnie, że na tym konkretnym zdjęciu, przez te odbicia na szkiełku, koperta, tarcza i indeksy stapiają się kolorystycznie w całość, a właśnie dzięki czerwonemu paskowi sekundnik zaczyna grać pierwszą rolę i nie wygląda dziwnie (w sensie, że cały czerwony jest) .

Renowacja koperty i wskazówek to niestety temat, którego nie chcę na razie drążyć. Inaczej moja adriatika już by leżała w naprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, zdjęcie powyżej jest marne, a przyznam że męczyłem się z pół godziny żeby dobrze zegarek ustawić do światła. Już nie pierwszy raz przekonuję się, że zegarki lepiej wychodzą na zdjęciach przy sztucznym oświetleniu, np pod tradycyjną żarówką 60 Watt, a nie w świetle dziennym, czy nie daj Boże w pełnym słońcu. Tym razem sięgnąłem jeszcze dalej i użyłem czegoś czym niemal się brzydzę - fleszu (drugie zdjęcie, poniżej)

pozdrawiam,

Paweł ;-)

EDIT: oczywiście na zdjęciach kolory nijak nie oddają rzeczywistych, np fluor wygląda jak biały czy szary, w rzeczywistości jest blado zielony. Zdjęcia makro i jeszcze to z fleszem pokazują zegarek jak pod mikroskopem, gołym okiem wydaje się że nie ma żadnych skaz, dopiero w tym trybie okazuje się, że jest sporo rys, niedoskonałości... :->

20150616_221755_zpsy9ugzgje.jpg

20150616_221828_zpsxlaskm63.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sekundnik nie jest od Adriatiki,a tym bardziej nie czerwony.Taka renowacja nie ma sensu,zegarek wygląda czysto i schludnie ,ale to nie Adriatica :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wspominałem wcześniej, czerwony sekundnik jest z pewnością oryginalny.

Adriatiki Worldchampiony występowały z pełną czerwoną wskazówką sekundową. Oprócz mojego własnego, widziałem już kilka takich w Sieci. Choćby tutaj:

http://www.gumtree.com/p/antiques/vintage-watches-for-sell-.-collectible-all-watch-individual-price/1116016831

sam obrazek:

http://i.ebayimg.com/00/s/NzU3WDEwMjQ=/z/dCUAAOSwhwdVU8kT/$_86.JPG

Co więcej, zmiana masy świecącej z cytrynowej (!) na blado zieloną przywróciła wskazówkom ich oryginalny kolor, podobnie jak na zdjęciu wyżej.

Najgorszą wpadką "mojej" renowacji jest oczywiście spartaczona koperta! :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! dla rozstrzygnięcia sporów co do autentyczności tej marki to mam perełkę oryginalną w 100 % no poza kopertą którą musiałem odnowić.Jestem jubilerem wiec poradziłem sobie sam wyszło całkiem nieźle. Spotkałem się z wieloma modelami Adriatica. Wyróżniają się dwie wersje, tą którą posiadam charakteryzuje się ostrymi krawędziami indeksów na tarczy i nieco grubszymi wskazówkami, jest na werku as1604. Krzyż nie jest błędem jakiegoś malowanka i biegnie nie przerwanie przez inne napisy i charakterystycznie nachodzi na podkreślenie napisu Adriatica. Są też takie których indeksy są nieco obłe i mają nieco cieńsze wskazówki zwłaszcza na końcach, krzyż urywa się przy sygnaturach. Takie modele są na werkach Unitas 6300. Są też małe różnice w dekielkach i moja posiada nieco większą koronkę. Pozdrawiam

post-77725-0-64422500-1435528901_thumb.jpg

post-77725-0-53118200-1435528911_thumb.jpg

post-77725-0-46647500-1435528929_thumb.jpg

post-77725-0-19679800-1435528994_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne dylematy jak kolega który założył ten temat. Dostałem od dziadka zegarek  Adriatica worldchampion z roku 1962. Zegarek był dość intensywnie używany do lat 90 poprzedniego wieku - codziennie, właściwie zdejmowany tylko do snu. W latach 90 urwała się koronka, w zakładzie u specjalisty był problem z dorobieniem i zegarek poszedł do szuflady. Jego miejsce zajął jakiś radziecki kwarc , których wówczas na bazarach Rosjanie sprzedawali mnóstwo.
Zegarek był w opłakanym stanie, koperta z wżerami, chromu zostało mało, tarcza paskudnie brudna, prawie nieczytelne napisy. Wskazówki w opłakanym stanie i każda z innej budy, sekundnika nie było-dziadek pamiętał, że któraś swego czasu się połamała i było coś wymieniane. Jako, że to pamiątka rodzinna, to oddałem zegarek do renowacji. Mechanizm został wyczyszczony, dołożona nowa koronka, koperta pochromowana i zakamuflowane wżery, a tarcza wyczyszczona i chyba odmalowana. Zalożono nowe wskazówki (nie przypadły mi do gustu). Niestety nie zrobiłem sobie zdjęć przed, by pokazać jak było. Zastanawia mnie jednak tarcza, nie spotkałem w internecie takiej jak w zegarku dziadka. Nie ma na niej krzyża i jest napis "Standard" zamiast "Extra". Na kopercie i na werku widnieje napis "Extra". Nie ma też napisu Swiss made. Dziadek nie pamięta, by kiedykolwiek wymieniał tarczę, w sumie wydaje się to prawdą, bo jej stan był fatalny. Czy możliwe, że ta wersja zegarka jest jakaś nietypowa, czy raczej ta tarcza była za dawnych czasów wymieniana na jakąś podróbę?
post-92748-0-81332700-1472303010_thumb.jpg post-92748-0-99982300-1472303021_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stara tarcza zapewne wyglądała tak, jak wszystkie inne Adriatiki z tych lat czyli z liniami na krzyż dochodzącymi do napisów lub te napisy przecinającymi. Nie spotkałem się z innymi rodzajami tarczy, choć naoglądałem się ich swego czasu, bo sam mam Worldchampiona po dziadku i też badałem temat tego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.