Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

magik_86

Zeppelin 7680/1 czy może cos innego??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Noszę się z zamiarem kupna zegarka do około 1500zł.

NIe znam się szczególnie na czasomierzach i kieruję się głównie wyglądem i opiniami innych.

Szukałem dość długo. Na poczatku w oko wpadły mi dwa modele Tommiego Hilfigera jednak jak czytam forum to raczej nie sa to zegarki najwyższych lotów choć ładne.

Potem miałem nabyć Fossila http://zegarownia.pl/zegarek-meski-fossil-grant-me3027 jednak też to chyba nie jest do końca to.

Ostatecznie znalazłem ten oto model Zeppelina http://zegarownia.pl/zegarek-meski-zeppelin-100-years-zeppelin-chronograph-7680-1 i nie ukrywam że bardzo trafia w moje gusta estetyczne. Jest bardzo ładny.

Jednak czy jest on wart swojej ceny?? Jak oceniacie firmę czy model jesli ktoś miał doczynienia z nim??

Jest coś na rynku w podobnej stylistyce i warte rozwarzenia??

Pasek ma być skórzany najlepiej brąz, tarcza jasna. Raczej kwarc bo mechaniczny to zbyt droga sprawa wydaje mi się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tą cenę spokojnie możesz już mieć zegarek mechaniczny, nawet dwa Seiko,Citizen itd...krótko mówiąc japonia.Moim zdaniem lepiej kupić zegarek na bransolecie, pasek zawsze można dokupić z bransoletą nie jest już tak łatwo .Jak chcesz zegarek kwarcowy to też polecam coś z japonii.

Tu jak by cię interesowały inne Zeppeliny i nie tylko:

http://chronoline.pl/zeppelin_239k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest coś na rynku w podobnej stylistyce i warte rozwarzenia??

Jeśli chodzi o kwarcowe zegarki to Seiko, Citizen,  Casio w podobnym przedziale cenowym to na 100% lepszy wybór... 

Np: Seiko SNAF51P1

med_gallery_68918_1780_341655.jpg

Citizen CA0331-05A

Citizen-Chrono-White-Dial.jpg

Przejrzyj też modele casio edifice... i Citizeny lotnicze...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

magik jeśli ten zegarek Ci się podoba to się nie pytaj nikogo tylko go kupuj... bo to Ty będziesz go nosił...

Jako ciekawostkę mogę tylko napisać że mechanizm ronda 5130.d który jest "sercem" tego zegarka możesz kupić (w detalu) za około 46 $ (około 175zł) - do tego dostajesz stalowa kopertę, wskazówki tarczę, mineralne szkło i WR 50... moim zdaniem to wszystko nie jest warte więcej niż drugie 175zł... Moim zdaniem forumowe chrono jest o niebo lepsze od tego Zeppelina

W tej cenie możesz mieć np Citizena z mechanizmem Eco drive (panel słoneczny nowej generacji), szafirem, AR oraz przynajmniej WR 100M...

Ale jak wcześniej napisałem zegarek ma przede wszystkim Tobie się podobać bo to Ty będziesz go nosił... a jego "wartościowość" to naprawdę drugorzędna sprawa, bo chyba nie podchodzisz do tematu jako do "inwestycji na lata" ;)

Link na bazie którego podałem cenę mechanizmu ronda 5130.d

http://www.ebay.pl/itm/Ronda-5030-D-Chronograph-Watch-Movement-/291257658217?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43d04f2b69

Edit:

Takie Sieko jeszcze mi się w oczy rzuciło bo dość podobne to Zeppelin'a

http://www.creationwatches.com/products/seiko-chronograph-watches-63/seiko-pilots-solar-alarm-chronograph-flightmaster-ssc013p1-ssc013-ssc013p-mens-watch-2901.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tą cenę spokojnie możesz już mieć zegarek mechaniczny

Nie zawsze zegarek mechaniczny jest najlepszym rozwiązaniem. Mam w kolekcji kilka zegarków (również automatów), ale doceniam również zalety kwarców (np. solar, radio), które dzięki nim stają się po prostu bezobsługowe. W wielu sytuacjach życiowych jest to bardziej komfortowe rozwiązanie. 

Jeśli chodzi o kwarcowe zegarki to Seiko, Citizen,  Casio w podobnym przedziale cenowym to na 100% lepszy wybór... 

Dość odważne stwierdzenie, ale faktem jest, że Solar, to niewątpliwie duża zaleta.

mechanizm ronda 5130.d który jest "sercem" tego zegarka możesz kupić (w detalu) za około 46 $ (około 175zł)

Tak do tematu można podejść od każdej strony...Jakim kosztem jest np. dla producenta zegarków szkło szafirowe? Dużo-dużo mniejszym, ale mimo wszystko końcowy klient żyje w świadomości, że za ten rarytas trzeba słono płacić i  że jest to uzasadnione.

jeśli ten zegarek Ci się podoba to się nie pytaj nikogo tylko go kupuj... bo to Ty będziesz go nosił...

Zgadzam się, z Daito, ale skoro Magik86 oczekuje pomocy, to niech przynajmniej będzie świadomy tego, jakie będą plusy i minusy jego decyzji. Otóż zaletą alternatywnych zegarków, które zostały mu zaproponowane będą takie funkcje jak Solar, czy wodoszczelność, natomiast w moim odczuciu od strony wizualnej rozwiązania Zeppelin (w klasie cenowej do 2K) prezentują się lepiej. Na żywo te zegarki wyglądają naprawdę świetnie. Innymi słowy, jeśli nie będziesz pływał w Zeppelinie, Solar nie jest dla Ciebie niezbędny, natomiast kwestia estetyki jest priorytetem, to wybrałbym niemiecką produkcję.

A co powiecie na tę aukcję?? Dużo taniej ale powystawowy ... Warto??

http://allegro.pl/30-zegarek-meski-zeppelin-7680-1-chronograph-i5258744602.html

W tej cenie na Twoim miejscu już bym zaryzykował, tym bardziej, że masz 14 dni na zwrot. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dość odważne stwierdzenie, ale faktem jest, że Solar, to niewątpliwie duża zaleta.

Tak do tematu można podejść od każdej strony...Jakim kosztem jest np. dla producenta zegarków szkło szafirowe? Dużo-dużo mniejszym, ale mimo wszystko końcowy klient żyje w świadomości, że za ten rarytas trzeba słono płacić i  że jest to uzasadnione.

conitreau porównaj sobie jakość wykonania oraz "bogactwo inwentarza" kwarcowych zegarków "europejskich" z "japońskimi" w tym samym przedziale cenowym w/g mnie jest tutaj dość spora przepaść na korzyść Japończyków ;) 

Poruszona przeze mnie kwestia ceny zakupu mechanizmu oraz cała "otoczka składowa zegarka" to moim zdaniem dość istotna sprawa, bo pokazuje że w zegarku jest tani, prosty mechanizm a cena produktu sugeruje że kupujesz produkt "z wysokiej pułki", co nie koniecznie jest właściwym przeświadczeniem...

Choć wszystko powyższe nie ma znaczenia jeśli kupujesz "oczyma", co oczywiście wcale nie jest złe, tylko wtedy po co zakładać taki temat? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem Magik czy kupiłeś już zegarek (w końcu milczysz od 4 miesięcy), ale dla równowagi powiem Ci, że ja ten model kupiłem właśnie oczami "na szybko", bo tak mi się spodobała jego tarcza i ogólna aparycja.

Po czasie mogę powiedzieć, że zegarek mi się nie znudził i jedyna opcja pozbycia się go dla mnie to wymiana na cal. 3133 w tej samej kopercie.

@Daito: a forumowe chrono może i lepsze, ale mi osobiście się duużo mniej podoba od tego Zeppelina ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.