Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Orient ma wiele rożnych mechanizmów, nie wszystkie są  wybitne, choć wszystkie są jego  własne.  Np.  mechanizm F4902 jest taki sobie (w jego miejsce  wolałbym każdą Miyotę), ale mechanizm F6724 montowany w modelach Bambino,  jest bardzo udany i dokładny. Chociaż nie za ładny. 

no dobra, ale ile przerobiłeś zeraków orienta w życiu? 

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.02.2026 o 12:50, oszolom napisał(-a):

no dobra, ale ile przerobiłeś zeraków orienta w życiu? 

Nadal przerabiam, cztery. No nie chcą się popsuć. 

1/ Bambino 40,5 mm (mov. F6724)

2/ Bambino 38  (mov. F6724)

3/ Orient wskazujący datę,  dzień tyg. oraz pm/am  (mov. 46V40)

4/ Orient Tri-Star (mov. F4902).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.02.2026 o 17:59, Burns napisał(-a):

Dzisiaj .... 

" ... na tapetę wjeżdża słynna na cały Świat regulacja SanMartin w postaci dwóch zegarków. Przecież mają filmiki chińskich zegarmistrzów w białych fartuchach jak siedzą i regulują każdy egzemplarz. Seiko też ma - filmiki i w białych fartuchach".

A Szwajcarzy to od macochy? Też mają takie filmiki.  Coś z tego wynika, no nie wiem, to marketing.  

Jest dobrze, ale nie rewelacyjnie bo o ile szkłem do góry jest dobrze to rozjazd między pozycjami jest bardzo duży jak przystało na mechanizm NH34/35, którego Seiko jest producentem.

No, z tym to ostrożnie, Seiko u siebie w Japonii  nie produkuje żadnych zegarków/mechanizmów kosztujących mniej niż 2500 USD. Przy pensjach obowiązujących w Japonii Seiko musiałoby zbankrutować.  W rzeczywistości masz mechanizm  NH34/35 TMI, zajrzyj pod dekiel, aby się przekonać. Mechanizmy montowane  w zegarkach Seiko są dokładnie te same i z tych samych fabryk, ale już noszą dumną nazwę 4R34/35. TMI to spółka japońsko-chińska z siedzibą w Hongkongu. Produkcja mechanizmów odbywa się na terenie Chin kontynentalnych. Ostatnio podobno i w Indiach. 

"Samochodu ChRL raczej bym nie kupił".

20 lat temu  dokładnie tak mawiano o samochodach koreańskich, 50 lat temu o japońskich. A dziś? 😄

"jak wyrosną z kopiowania i skupią się na własnych projektach to przerosną mistrza".

Często nie  rozumiemy Chińczyków, czasem  z przekąsem nazywanych w Azji  Żydami Dalekiego Wschodu.To pracowity  naród rolników, ale też  producentów oraz kupców sprzedających to co akurat  ma wzięcie. Chińczycy mają podejście kolektywistyczne (a nie indywidualistyczne jak w Europie) i  stąd  często oni  nie czują naszych zarzutów, że ten projekt już przecież był przez kogoś wymyślony. Ale prozachodnie nastawieni Chińczycy (są tacy i nie jest ich mało) krytykują na forach w Internecie kopiowanie zachodnich wzorów przez chińskie fabryki, wychodząc z założenia, że jest tu łamana harmonia, której poczucie jest także charakterystyczna dla społeczeństwa chińskiego. Złamanie harmonii jest rodzajem agresji i prowadzi do niestabilności. Czasem w Chinach opisuje się podejście do harmonii  metaforycznie: Jeśli w głównej rzece jest woda to i w dopływach jej nie brakuje.  Jednak dla tradycyjnej chińskiej mentalności skopianie wyrobu raczej kojarzy się z szacunkiem  dla pierwowzoru. Ponieważ jedno nie wyklucza drugiego, dla sprzedawcy z Aliexpress to po prostu interes.  Oczywiście,  są firmy w chińskiej branży zegarkowej, które działają niemal po europejsku i sprzedają własne pomysły oraz  wysoką jakość: Atelier Wen, Agelocer, CIGA Designe, Sea-Gull, Fiyta etc. To tylko przykłady.

W dniu 9.02.2026 o 21:16, ro4ti napisał(-a):

" ... nigdy też nie przerabiałem procedury zwrotu (z powodu niepodobania się)".

Jesteś pozytywnym przykładem. Młode kobiety inaczej, to znany proceder, zamawiają  przez sieć bluzkę, idą w niej  na imprezę po czym następnego dnia bluzkę zwracają. Syn mojego kuzyna zamówił 10 par butów sportowych, wybrał  jedną parę, resztę zwrócił.  

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Euryk napisał(-a):

Nadal przerabiam, cztery. No nie chcą się popsuć. 

1/ Bambino 40,5 mm (mov. F6724)

2/ Bambino 38  (mov. F6724)

3/ Orient wskazujący datę,  dzień tyg. oraz pm/am  (mov. 46V40)

4/ Orient Tri-Star (mov. F4902).

no to jak masz 4, regularnie używasz i nie chcą się popsuć, to bym uznał, że raczej dobre. ja mam doświadczenie z tymi starymi tylko - nawet w złomie często ciągną wskazówki.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pelart2 napisał(-a):

IMG20260215145424.jpg

Fajny. Mam identyczny. Co to za bransoleta? - widzę, że dobrze pasuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

steeldive aka samurai

IMG_20260216_162109.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.02.2026 o 16:07, Euryk napisał(-a):

50 lat temu o japońskich

Skąd masz takie informacje?

W dniu 13.02.2026 o 16:07, Euryk napisał(-a):

20 lat temu  dokładnie tak mawiano o samochodach koreańskich

Podobnie tu - wierutne bzdury.

Hyundai Pony IV gen (1989-1995 - ponad 30 lat temu ) był bardzo dobrym i docenianym samochodem podobnie jak Lantra II (1996-2001 - ponad 25 lat temu)

Edytowane przez Altus
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, eM_ napisał(-a):

20260216_182942.jpg

20260216_165029.jpg

20260216_165015.jpg

Polecam Ci dokupienie takiej bransolety, jaką kupiłem do niego. 

20241220_163417.jpg20241221_071729.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Polecam Ci dokupienie takiej bransolety, jaką kupiłem do niego. 

20241220_163417.jpg20241221_071729.jpg

Podoba mi się 🙂 Poproszę o link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Burns napisał(-a):

@Paulus57 a link do niej można prosić?

37 minut temu, eM_ napisał(-a):

Podoba mi się 🙂 Poproszę o link

Tu macie linka: 

https://unclestraps.com/collections/straight-end-bracelets/products/razorwire-straight-end-bracelet-20-22mm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi