Araulen 0 #1 Napisano 21 Czerwca 2015 Jestem tu nowy, wiec na początek witam wszystkich serdecznie . Wspomniany w tytule model G-Shocka mam od połowy września zeszłego roku. Już jakieś 2 czy 3 miesiace po zakupie zaczął mi żółknąć - myśle sobie dobra, biały kolor, ma prawo żółknąć. Przeczyściłem go wodą utlenioną, żółć zniknęła. Obudziłem sie na drugi dzień - jest to samo. Pogodzilem się z tym już.Zimą zaczęły sie problemy z baterią - wziąłem zegarek z tough solarem z myślą, że zapomnę co to wymiana baterii. Tymczasem... przez zimę ładowałem go kilkukrotnie bo mi padał całkowicie. Na dodatek od jakiegoś czasu (to już chyba z miesiac) zegarek zaczął mi... pokazywać źle godzinę i datę. W momencie gdy to piszę pokazuje mi 28 stycznia i godzinę o 5 minut przyspieszoną. Chciałbym uzyskać informacje, co może być przyczyną? Czy to podchodzi pod gwarancję? Przyznam szczerze że kupując ten zegarek za ponad 600 zł liczyłem, że będzie wytrzymalszy od mojego starego Casio W-800H, który wytrzymał mi 6 lat i prawdopodobnie padł tylko dlatego, że źle założyłem uszczelkę podczas rozbiórki ze względu na czyszczenie przycisków. Załączam dodatkowo zdjęcia, w jakim stanie jest zegarek obecnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #2 Napisano 21 Czerwca 2015 Jeśli masz na gwarancji go jeszcze to oddawaj, może zmienią aku na nowy, albo włóż go do słoika z wodą i wystaw na pełne słońce na cały dzień. Bez wody w letnim słońcu może się za bardzo nagrzać co może niekorzystnie wpłynąć na aku. 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
looki8329 0 #3 Napisano 21 Czerwca 2015 Na akumulator jest chyba tylko 6 miesięcy gwarancji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 688 #4 Napisano 21 Czerwca 2015 Co do żółknięcia i wycierania się koloru to normalna sprawa szczególnie w białych G.Co do akumulatora to spokojnie, ja właśnie bym go wystawił na pełne słońce bez obaw, powinien po kilku godzinach jak nie po jednej zaskoczyć na H. W słoiku to będzie się ładować wolniej podobnie jak przez szybę w oknie. Od kilku godzin w słońcu nic mu nie będzie.Może się tak zdarzyć jeśli akumulator jest słabo naładowany że, jego poziom spadnie lub zegarek całkowicie się wyłączy. Jeśli często korzystasz z podświetlenia w okresie jesienno zimowym a dodatkowo zegarek ma mało kontaktu ze światłem z powodu długiego rękawa i krótszych pozbawionych słońca dni to naturalny objaw że akumulator się wyczerpuje.Jeśli chodzi o czas to zapewne wiesz lub też nie masz w tym zegarku funkcje Wave Ceptor odpowiedzialna za synchronizacje czasu. Na moje oko na zdjęciu masz włączoną funkcje czasu światowego dla Moskwy to po pierwsze. Po drugie sprawdź czy w ustawieniach czasu lokalnego masz poprawne wybrana strefę czasową BER lub PAR Jeśli tak to spróbuj zsynchronizować zegarek ręcznie, powinien sam nastawić poprawny czas. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Araulen 0 #5 Napisano 21 Czerwca 2015 Ale aż tak szybko zżółkł? No i dlaczego po przeczyszczeniu na drugi dzień znów te zacne kolory sie pojawiły? Z tym czasem to mam w cały świat wymieszane, bo nie mogę poprawnej godziny tak czy tak ustawić. W lokalnym mam Berlin ale to już w ogóle pokazuje mi godzine za późno, a 5 minut za szybko (czyli np. 17:20 pokazuje mi jako 16:25) + datę mam nadal w cały świat. Próbowałem synchronizacji. Po jakimś czasie słyszę piknięcie i widzę pusty ekran "Get" a godzina nadal niezmieniona. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2286 #6 Napisano 21 Czerwca 2015 To siara, żeby sprzedawać tak odbarwiające się tworzywo, gówniana sprawa. A w Casio palą głupa, że to nie problem? W sensie, na pewno producent zdaje sobie sprawę z problemów z tworzywem w kolorze białym a dalej szajs produkuje zamiast zmienić technologię//materiał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Araulen 0 #7 Napisano 21 Czerwca 2015 Nie pisałem jeszcze ani do Casio ani do sprzedawcy. Podejrzewam, że teraz to i tak mogą mi powiedzieć, że po takim czasie to normalne, a nikt mi nie uwierzy że to sie stało 3 miesiące po zakupie. Rozumiem choćby dwa lata po zakupie. Ale kurcze trzy miesiace, gdy na dodatek do każdej roboty go zdejmowałem? Dodatkowo jest ten problem z synchronizacją - mimo wielu prób zegarek reaguje i nie wiem czy jak coś to na to sie nie powoływać przy gwarancji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 688 #8 Napisano 21 Czerwca 2015 W trybie czasu lokalnego wejdź w tryb ustawień przytrzymując dłużnej przycisk adjust i wybierz dolnym lewym przyciskiem mode opcje DST, sprawdź czy masz ustawione Auto. Co do synchronizacji to zegarek synchronizuje Ci się w ogolę codziennie w nocy?Bo jeśli nie to pewnie masz też wyłączona opcję auto synchronizacji.. Jeśli wyświetla Ci się napis GET to wszystko z zegarkiem jest w porządku i synchronizacja działa poprawnie jednak aby godzina się zgadzała to czas letni DST wybierz na ON lub najlepiej na AUTO w ustawieniach czasu lokalnego i będzie git 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Araulen 0 #9 Napisano 21 Czerwca 2015 Jest ustawione na Auto. Get mam jak wcisnę Forward - ale nic pod tym nie pisze. Czy synchronizuje mi sie w nocy? Szczerze mówiąc sam nie wiem. DST był Auto. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 688 #10 Napisano 21 Czerwca 2015 Możesz w takim razie wkleić zdjęcie po udanej synchronizacji z wyświetlonym czasem lokalnym? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Araulen 0 #11 Napisano 21 Czerwca 2015 Ale po czym poznać udaną synchronizację, skoro ciągle mam godzinę w cały świat? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 688 #12 Napisano 21 Czerwca 2015 Na wyświetlaczu po udanej recznej synchronizacji powinien wyswietlic sie napis GET i dodatkowo ikonka RCVD. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc godzina w cały świat? Może być też tak że zegarek zsynchronizował poprawnie jedynie czas a daty już nie przez co wskazuje czas zimowy gdyż zasięg nie był wystarczająco mocny. Możesz w ustawieniach zmienić datę na poprawną łącznie z rokiem a przestawić godzinę i minuty no dowolnie wybrane przez siebie i wówczas dokonaj ręcznej synchronizacji powinno pomóc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Araulen 0 #13 Napisano 21 Czerwca 2015 No więc ustawiłem poprawną datę, godzinę prawie też (specjalnie zawyżylem o 3 minuty), przytrzymałem Forward żeby zaczęło synchronizację, RCVD po lewo miga, po prawej od czasu L przełącza się ciągle między L1 a L3 a zsynchronizować sie i tak nie potrafi... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #14 Napisano 21 Czerwca 2015 Żeby się zsynchronizowało musi być dłuższy czas na L3, 3-5min.Jak się synchronizuje to go zostaw w spokoju i nie dotykaj 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 688 #15 Napisano 21 Czerwca 2015 Wiec zatem poszukaj miejsca w domu czy gdzie będziesz mieć maksymalny zasięg L3 inaczej się nie zsynchronizuje.Najlepszy zasięg będziesz mieć na zewnątrz. Ważne abyś na czas synchro nie ruszał zegarkiem. Zdejmij go z reki i trzymaj w miarę możliwie nie ruchomo lud odłóż w tym miejscu gdzie zasięg jest najlepszy i poczekaj. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Araulen 0 #16 Napisano 21 Czerwca 2015 Faktycznie - przy oknie sie zsynchronizował prawie idealnie - chyba o 5 sekund w stosunku do Windowsowego zegara idzie za szybko. Napisałem do sprzedawcy, co mi w kwestii tak szybkiego zżółcenia doradzi. Mogę to w międzyczasie jakoś spróbować wyczyścić? Woda utleniona patrząc na czas nie dała efektu, bo na drugi dzień miałem to samo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 688 #17 Napisano 21 Czerwca 2015 Rzekłbym że zegar w kompie Ci się późni zatem Czyli Synchronizacja udana pali Ci sie ikonka RCVD na wyświetlaczu teraz? Co do odbarwień nic nie poradzisz jedyne co to możesz kupić nowy bezel z tym ze już w kolorze czarnym no chyba ze po 3 miesiącach chcesz mieć powtórkę z rozrywki Jest ustawione na Auto. Get mam jak wcisnę Forward - ale nic pod tym nie pisze. Czy synchronizuje mi sie w nocy? Szczerze mówiąc sam nie wiem. DST był Auto. Jak wciśniesz froward raz to pokazuje Ci się ostatnia udana synchronizacja, czyli napis GET i data ostatniej udanej synchronizacji oraz jej czas. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Araulen 0 #18 Napisano 21 Czerwca 2015 A widzisz bardzo chętnie kupiłbym czarny - kwestia tylko dopasowania do modelu i czy nie stracę gwarancji rozbierając to? Poza tym, boje sie żeby jakichś uszczelek znowu nie schrzanić tak jak przy poprzednim Casio. Troche ryzykowna sprawa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 688 #19 Napisano 21 Czerwca 2015 Wymiana bezela jest dziecinnie prosta w tym modelu, wystarczy odkręcić 6 śrubek po bokach i zdjąć bezel, nic w ten sposób nie uszkodzisz a zegarek dalej będzie szczelnie zamknięty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ShoRtie 1613 #20 Napisano 21 Czerwca 2015 Pasek i bezel możesz wymienić bez obawy o utratę gwarancji bo nie otwierasz zegarka. edit. byłeś szybszy ps. Sam chciałem kupić ten model ale od razu zrobić black moda wymieniając pasek i bezel na czarny mat 0 GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 688 #21 Napisano 21 Czerwca 2015 Wymieniając bezel i musisz mieć na uwadze że masz w tej chwili błyszczący pasek, więc jedyny czarny błyszczący bezel jaki będzie pasować to bezel od modelu GWX-8900-1 lub G-8900-1 tylko one maja niebieskie napisy G-SHOCK. Ja na Twoim miejscu wymienił bym od razu bezel i pasek na matowe.Poniżej masz linki do aukcji. http://allegro.pl/bezel-nakladka-obudowy-casio-gr-8900-czarny-i5461216365.html http://allegro.pl/pasek-casio-ga-100-c-g-8900-czarny-oryginal-i5401732144.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Araulen 0 #22 Napisano 21 Czerwca 2015 Tylko ja mam jeszcze przycisk "G" od podświetlenia strasznie zasyfiony - próbowałem czyścić ale to jest jakaś farma na to nałożona i schodzi w ogóle pod jakimś większym naciskiem. Ale może przy czarnym bezelu nie będzie tego tak widać, bo przycisk powinien sie zlać z tym. Szkoda tylko że na pasku nie ma napisów, które są u mnie - dodawały uroku A jak jest z trwałością takich bezeli? Sporo wytrzymują? No i jak w kwestii pracy np. w kurzu czy jakimś brudzie? Syfi sie, czy jest ok? Łaczny koszt z paskiem troche wynosi i chciałbym wszystko wiedzieć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 688 #23 Napisano 21 Czerwca 2015 To są oryginalne bezele i paski nie żadne zamienniki a to że są czarne i matowe to tylko na plus. Nie będziesz mieć problemów z przetarciami odbarwieniami i żadna robota wtedy nie będzie Twojemu G straszna. W kwestii przycisku to ta litera G jest pomalowana białą farbą która też jak widać na Twoim zdjęciu sie wyciera. Spokojnie możesz ja zdrapać delikatnie np wykałaczką do końca. Miałem kiedys GR-8900 w pozytywie i tam przycisk jest szary a litera pomalowana na czarno, pamiętam że tez byłem trochę zdziwiony tym faktem jak ta farba zaczęła mi się wycierać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Araulen 0 #24 Napisano 21 Czerwca 2015 I nie będzie to brzydko wyglądać? Podejrzewam, że i tak lepiej niż teraz. A jak jest z wymianą paska w tym zegarku? Pamiętam że w starym Casio nosiłem do zegarmistrza bo teleskopy były bardzo delikatne i nie mogłem dać z tym rady. Tu jest praktyczniej? Bo mam wrażenie że pasek jakoś wchodzi w bezel. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 688 #25 Napisano 21 Czerwca 2015 Pasek jest na klasycznych sprężynowych teleskopach, jeśli masz trochę zdolności manualnych powinieneś sobie poradzić z wymianą. Do tego celu są specjalne chwytaki ale możesz też użyć małego płaskiego śrubokręta z lekko przypiłowanym środkiem. https://pasekdozegarka.com.pl/jak-latwo-wymienic-pasek-inf-22.html http://allegro.pl/przyrzad-do-wymiany-teleskopow-paska-bransolety-i5456611087.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach