Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mkleathers

Historia pewnego paska do Cartiera

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam Wam historię pewnego paska który jak żaden jeszcze nie doprowadził do nieprzespanych nocy i koszmarów sennych :)

Zostałem zapytany o możliwość wykonania paska do zegarka Cartier Santos 100 xl. Pasek oryginalny pękł i zaistniała potrzeba wykonania zamiennika. Problem z tym paskiem polega na tym iż ma on charakterystyczne mocowanie - plastikową wkładkę która ciasno wpasowuje się w kopertę zegarka. Pasek oryginalny jest wykonany w technice zawijanych boków, czyli czegoś czym przeważnie się nie zajmuję. Zwykłe naklejenie skóry na plastikową wkładkę pozostawiło by brzydki bok, bez możliwości wykończenia i trwałego pomalowania . Stwierdziłem że może da się wykonać tego rodzaju wkładkę ze skóry i wykończyć tak jak w przypadku standardowych pasków z ciętym bokiem.

Miałem na wzór stary pasek, trochę dłubaniny i powstał bardzo ładny niebieski kaiman...

IMG_7895.JPG?i=601937715

...który po przymiarce nie pasował. Znaczy pasował do zegarka pod względem szerokości ale nie przylegał do koperty na sztywno tylko pozostawiał, zwyczajową przerwę pomiędzy paskiem i kopertą. W tym przypadku celem było by przylegał idealnie.

W tym momencie przestało to być zwykłe zlecenie i stało się wewnętrzną walką z ego, doświadczeniem i możliwościami konstrukcyjnymi :) Przyszedł czas na podejście drugie. Robimy pasek z zawijanymi brzegami. Ci którzy robią paski wiedz,ą że głównym problemem jest ścienienie skóry do naprawdę minimalnej grubości, tak by ładnie zawijała się wokół rdzenia paska. Ponieważ pasek w tym przypadku miał być jeszcze zawijany w klamerce musiał być bardzo cieniutki co dodatkowo zostawiało mały margines błędu.

Kolejnym tematem z którym trzeba było się zmierzyć był sam plastikowy rdzeń paska. Jedna część był ułamana dodatkowo pasek chyba przeleżał gdzieś słońcu bo plastik był bardzo twardy, kruchy i w tych miejscach w których powinien pracować pękał.

Ponieważ obrazy mówią więcej.... parę fotek z procesu.

01.JPG?i=505334333

02.JPG?i=1624056476

03.JPG?i=1058454024

04.JPG?i=644415003

05.JPG?i=337208949

06.JPG?i=1157417831

07.JPG?i=424445747

08.JPG?i=1194719111

09.JPG?i=1952185558

11.JPG?i=53271501

12.JPG?i=1980029274

15.JPG?i=1800871832

I tyle.

Efekt końcowy. Więcej zdjęć u mnie w wątku

001.JPG?i=1048575115

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mateusz, kawał dobrej i ciężkiej roboty!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Gratuluję umiejętności. Brakuje mi tylko efektu końcowego, tzn z zegarkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super wyszło, a znam ten ból. Raz samo mocowanie cartierowskie to męka, a dwa brak ścieniarki brzegowej. Ale widzę, że chyba już się zaopatrzyłeś i sięudało, bo krokodylek ładnie ścieniony :)

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjedzie zegarek to i zdjęcie będzie.

Filip, na razie jeszcze ręcznie, nożem ( tudzież angielskim bevvelerem) i daję słowo że po części na słuch ;) Swoją drogą jestem ciekaw jak taka brzegówka sobie radzi ze skórą, która ma trochę twardszej, kostnej łuski. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super robota. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istna chirurgia paskowa  ;)

Operacja udana, więc gratuluję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam ten ból - robiłem taki dla swojego Fortisa B-42 z tym że u mnie wykorzystałem tylko plastikowe elementy pasowane do koperty - Ty chyba sztukowałeś stary pasek z nowym (tak wynika ze zdjęć).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jedna część była urwana, druga stwardniała na odcinku który powinien pracować więc musiałem dosztukować połowę w obydwu częściach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

efekt końcowy super. No ale niezła dłubanina była. Gratuluję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.