Gość Mateusz Dąbrowski #1 Napisano 20 Lipca 2015 Ahoj,Po latach snowboardowania i paru przygodach z windsurfingiem postanowiłem spróbować i miejskiego surfowania. Do tego potrzebny jest jednak sprzęt i tutaj właśnie pojawia się moje pytanie - mamy tu kogoś na forum, kto się zna na temacie? Przejrzałem już sporo w sieci, mam shortlistę, ale informacje się wzajemnie wykluczają i nie bardzo wiem w co zainwestować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
john.doe 360 #2 Napisano 20 Lipca 2015 Hej, wszystko zależy od tego jak chcesz jeździć i ile wydać. Ja kilka lat temu miałem przygodę z longboardem i miło wspominam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mateusz Dąbrowski #3 Napisano 20 Lipca 2015 Celem jest jazda po mieście, a więc zależy mi na miękkich kółkach do genialnych kostkowych ścieżek rowerowych i jeszcze gorszych chodników oraz dobrej skrętności by ludzi wymijać. Ponieważ to będzie pierwszy longboard, to liczę również na to, że będzie dość miłosierny w prowadzeniu. Wymiarówka moja to 190cm x 75kg. Póki co na shortliście mam:- http://www.longboardy.pl/sklep/komplety/original-pintail-40 - z tego co czytałem i słyszałem dobra, skrętna deska, na szczęście na trackach parisa a nie krytykowanych originalach, z dobymi chyba kółkami. Z drugiej jednak strony przed chwilą trafiłem na amerykańskie forum, gdzie po originalu cisną dość mocno (choć fakt faktem, że głównie po trackach), więc pojawiły się wątpliwości.- https://www.longboardshop.pl/pl/p/Riviera-Sea-Snake-Drop/1903(i mniejsza Beta Fish) - tu już w systemie drop i parametrów też wydaje się ciekawa, choć czytałem skrajnie różnie opinie o Rivierze- http://www.longboardy.pl/bombboards-killer-twin- w sumie jak wyżej tylko bez dropaGeneralnie budżet wolałbym trzycyfrowy na komplet i nie bardzo chce mi się bawić w sprowadzanie z zagranicy części do składania, chyba że naprawdę byłoby warto. Co byś polecał do cruserki/carverki po mieście, raczej bez jakichś trików i downhillów w najbliższej perspektywie? Polskie fora longboardowe niestety są martwe... Edit: W toku dyskusji na FB wychodzi na to, że lepiej rozejrzeć się za polskimi producentami typu Alternative Longboards albo Eternity Longboards. Co miejsce to opinia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidowo 4 #4 Napisano 3 Sierpnia 2015 mam longa, super sprawa- ale musi byc plasko ! zabawa przednia , polecam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mateusz Dąbrowski #5 Napisano 3 Sierpnia 2015 Jestem już po sporym researchu, testach na żywo w ramach Tłustego czwartku i jeździe na pożyczonej desce - też już zdecydowanie polecam, świetna zabawa Do miasta dla początkujących - bambusowy drop od polskiego twórcy Eternity Longboards, tracki Paris 180 i duże, miękkie koła (np. 75/78a). Bardzo zacny zestaw a i można go fajnie dostosować do swoich potrzeb pod niemal każdym względem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidowo 4 #6 Napisano 3 Sierpnia 2015 kupujesz faktycznego longa longa? czy cos mniejszego ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mateusz Dąbrowski #7 Napisano 3 Sierpnia 2015 104 cm więc technicznie long ale zdecydowanie nie z tych najdłuższych. Taki W sam raz na miasto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
john.doe 360 #8 Napisano 3 Sierpnia 2015 Ja maiłem komplet Loaded Pintail i bardzo sobie chwaliłem do zabawy po mieście. Bambusowy deck jak dla mnie super sprawa. Oczywiście duże koła 75, i co ważne dobre łożyska (na tym nie ma co oszczędzać)http://www.getaround.uk.com/images/thumbs/0000492_1200.jpegtylko kółka były inne. Moja lepsza połowa miła trochę bardziej budżetowe rozwiązanie z deckiem ze sklejki, mi to nie pasowało było za sztywno, a dla niej bambus był za elastyczny i za mało kontrolowalny.Miała też słabsze łożyska i to wymiernie przekładało się na jazdę, tak że z czasem dostała większe koła i lepsze łożyska, co dało dużą poprawę w zabawie. Nie wiem jak teraz ale jak ja kupowałem swojego to chłopaki z www.longboardshop.pl wypożyczali deski do testów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mateusz Dąbrowski #9 Napisano 3 Sierpnia 2015 Bambusa można różnie zrobić - Eternity robi pod indywidualne zamówienie, więc w zależności od gustu może się decha uginać tak, że będzie szorować brzuchem po asfalcie, jak i tak, że ledwo co będzie łapać flexa - testowałem obie skrajności ich produkcji już 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
john.doe 360 #10 Napisano 3 Sierpnia 2015 Co do bambusa to pełna zgoda z tego co pamiętam mój miał flex 2 w 4 stopniowej skali i przy 75-80 kg wagi było bardzo fajnie nie za miękko i nie za twardo dlatego warto testować Co do różnych opinii na forach to wybrałem opcję testowania, i tak kupiłem deskę która najbardziej mi pasowała jak kupowaliśmy drugą to dokładnie tak samo, testy i zakup. Ogranicza to wybór do dostępnego asortymenty w sklepie ale masz większą szansę stwierdzić że będzie się fajnie jeździło To jedyne co mogę Ci poradzić to pamiętaj o łożyskach A swoją drogą chyba chętnie bym wrócił do zabawy, tylko trochę brak czasu no i musiałbym poszukać fajnej deski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mateusz Dąbrowski #11 Napisano 3 Sierpnia 2015 Ostatnio ścieżek rowerowych coraz więcej w tym sporo z asfaltu a nie kostki, więc aż chce się jeździć (choć to w sumie nielegalne...) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
john.doe 360 #12 Napisano 3 Sierpnia 2015 http://www.longboardy.pl/bombboards-killer-twin tak sobie popatrzyłem na tą deskę i wygląda całkiem ciekawie, cena też nie zabija jeździłeś na niej? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mateusz Dąbrowski #13 Napisano 3 Sierpnia 2015 Nie, ale słyszałem niezbyt pochlebne opinie, a konkretniej, że różnica między nią, a o 100zł droższymi deskami jest duuuża (choć tu i tak pół biedy, bo w zestawie jedynie deska jest BB, a reszta zewnętrznych firm).Generalnie polecam wybrać się pod Narodowy, szczególnie w czwartek: https://www.facebook.com/LongboardoweTlusteCzwartki?fref=tsMożliwość przetestowania sporej ilości dech, pogadania z osobami już sporo jeżdżącymi, a nawet spotkania kilku producentów desek (a przy okazji świetne warunki do jeżdżenia i testowania sprzętu).Edit: Ja bym polecał drop od Eternity: https://www.facebook.com/Eternitylongboards?fref=ts- do dostania za 849zł. Oprócz tego, że sam biorę i jestem zadowolony z testów, to wymiotła konkurencję pod względem frajdy z jazdy w kategorii zwykłych cruserów na Wielkim Teście Longboardów: http://longboardmania.pl/wielki-test-longboardow-2013-3-sierpnia-2013/ Z producentem możesz ustalić detale takie jak flex, tracki, kółka, a za niewielką dopłatą i walnąć grafikę jaką chcesz (potrzebny plik w wektorach) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
john.doe 360 #14 Napisano 3 Sierpnia 2015 chyba jednak dobrze że nie mam czasu bo kolejna zabawka trafiłaby do domu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidowo 4 #15 Napisano 4 Sierpnia 2015 Przez te rozmowy poleciałem dzis na longa ! Mega zajawa ! Po 15 latach na snowboardzie dalej jest fun 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mateusz Dąbrowski #16 Napisano 4 Sierpnia 2015 Ja po 10 sezonach na snowboardzie też właśnie zapragnąłem deski w lato, więc właśnie czekam na wyprodukowanie swojej by też śmigać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidowo 4 #17 Napisano 4 Sierpnia 2015 Zajawa zajawa Panie Mateuszu gorzej z hamowaniem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mateusz Dąbrowski #18 Napisano 4 Sierpnia 2015 Na początku i tak będę się wlókł, więc stopa starczy, potem trzeba będzie się slidestopa nauczyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidowo 4 #19 Napisano 4 Sierpnia 2015 Z górki to czasem stopa nie styka jak sie ciśnie nie wiem czy tego slide stopa mozna na każdym longu próbować, ja nie próbowałem jeszcze ;( 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mateusz Dąbrowski #20 Napisano 4 Sierpnia 2015 Górki jeszcze przede mną,jak się wpierw nauczę dobrze jeździć po płaskim, i tam to już tylko hamowanie różnymi slide'ami 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach