Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Mateusz Dąbrowski

Longboard

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mateusz Dąbrowski

Ahoj,

Po latach snowboardowania i paru przygodach z windsurfingiem postanowiłem spróbować i miejskiego surfowania. Do tego potrzebny jest jednak sprzęt i tutaj właśnie pojawia się moje pytanie - mamy tu kogoś na forum, kto się zna na temacie? Przejrzałem już sporo w sieci, mam shortlistę, ale informacje się wzajemnie wykluczają i nie bardzo wiem w co zainwestować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, wszystko zależy od tego jak chcesz jeździć i ile wydać. Ja kilka lat temu miałem przygodę z longboardem i miło wspominam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Celem jest jazda po mieście, a więc zależy mi na miękkich kółkach do genialnych kostkowych ścieżek rowerowych i jeszcze gorszych chodników oraz dobrej skrętności by ludzi wymijać. Ponieważ to będzie pierwszy longboard, to liczę również na to, że będzie dość miłosierny w prowadzeniu. Wymiarówka moja to 190cm x 75kg.

Póki co na shortliście mam:
- http://www.longboardy.pl/sklep/komplety/original-pintail-40 - z tego co czytałem i słyszałem dobra, skrętna deska, na szczęście na trackach parisa a nie krytykowanych originalach, z dobymi chyba kółkami. Z drugiej jednak strony przed chwilą trafiłem na amerykańskie forum, gdzie po originalu cisną dość mocno (choć fakt faktem, że głównie po trackach), więc pojawiły się wątpliwości.
- https://www.longboardshop.pl/pl/p/Riviera-Sea-Snake-Drop/1903(i mniejsza Beta Fish) - tu już w systemie drop i parametrów też wydaje się ciekawa, choć czytałem skrajnie różnie opinie o Rivierze
- http://www.longboardy.pl/bombboards-killer-twin- w sumie jak wyżej tylko bez dropa
Generalnie budżet wolałbym trzycyfrowy na komplet i nie bardzo chce mi się bawić w sprowadzanie z zagranicy części do składania, chyba że naprawdę byłoby warto.

Co byś polecał do cruserki/carverki po mieście, raczej bez jakichś trików i downhillów w najbliższej perspektywie? Polskie fora longboardowe niestety są martwe...

Edit: W toku dyskusji na FB wychodzi na to, że lepiej rozejrzeć się za polskimi producentami typu Alternative Longboards albo Eternity Longboards. Co miejsce to opinia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam longa, super sprawa- ale musi byc plasko ! zabawa przednia :), polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Jestem już po sporym researchu, testach na żywo w ramach Tłustego czwartku i jeździe na pożyczonej desce - też już zdecydowanie polecam, świetna zabawa :)

Do miasta dla początkujących - bambusowy drop od polskiego twórcy Eternity Longboards, tracki Paris 180 i duże, miękkie koła (np. 75/78a). Bardzo zacny zestaw a i można go fajnie dostosować do swoich potrzeb pod niemal każdym względem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

104 cm więc technicznie long ale zdecydowanie nie z tych najdłuższych. Taki W sam raz na miasto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja maiłem komplet Loaded Pintail i bardzo sobie chwaliłem do zabawy po mieście. Bambusowy deck jak dla mnie super sprawa. Oczywiście duże koła 75, i co ważne dobre łożyska (na tym nie ma co oszczędzać)

http://www.getaround.uk.com/images/thumbs/0000492_1200.jpegtylko kółka były inne.

Moja lepsza połowa miła trochę bardziej budżetowe rozwiązanie z deckiem ze sklejki, mi to nie pasowało było za sztywno, a dla niej bambus był za elastyczny i za mało kontrolowalny.

Miała też słabsze łożyska i to wymiernie przekładało się na jazdę, tak że z czasem dostała większe koła i lepsze łożyska, co dało dużą poprawę :) w zabawie.

Nie wiem jak teraz ale jak ja kupowałem swojego to chłopaki z www.longboardshop.pl wypożyczali deski do testów :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Bambusa można różnie zrobić - Eternity robi pod indywidualne zamówienie, więc w zależności od gustu może się decha uginać tak, że będzie szorować brzuchem po asfalcie, jak i tak, że ledwo co będzie łapać flexa - testowałem obie skrajności ich produkcji już :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do bambusa to pełna zgoda :) z tego co pamiętam mój miał flex 2 w 4 stopniowej skali i przy 75-80 kg wagi było bardzo fajnie nie za miękko i nie za twardo :) dlatego warto testować :)

Co do różnych opinii na forach to wybrałem opcję testowania, i tak kupiłem deskę która najbardziej mi pasowała :) jak kupowaliśmy drugą to dokładnie tak samo, testy i zakup. Ogranicza to wybór do dostępnego asortymenty w sklepie ale masz większą szansę stwierdzić że będzie się fajnie jeździło :)

To jedyne co mogę Ci poradzić to pamiętaj o łożyskach :)

A swoją drogą chyba chętnie bym wrócił do zabawy, tylko trochę brak czasu :( no i musiałbym poszukać fajnej deski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Ostatnio ścieżek rowerowych coraz więcej w tym sporo z asfaltu a nie kostki, więc aż chce się jeździć (choć to w sumie nielegalne...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Nie, ale słyszałem niezbyt pochlebne opinie, a konkretniej, że różnica między nią, a o 100zł droższymi deskami jest duuuża (choć tu i tak pół biedy, bo w zestawie jedynie deska jest BB, a reszta zewnętrznych firm).

Generalnie polecam wybrać się pod Narodowy, szczególnie w czwartek: https://www.facebook.com/LongboardoweTlusteCzwartki?fref=ts
Możliwość przetestowania sporej ilości dech, pogadania z osobami już sporo jeżdżącymi, a nawet spotkania kilku producentów desek (a przy okazji świetne warunki do jeżdżenia i testowania sprzętu).

Edit: Ja bym polecał drop od Eternity: https://www.facebook.com/Eternitylongboards?fref=ts- do dostania za 849zł. Oprócz tego, że sam biorę i jestem zadowolony z testów, to wymiotła konkurencję pod względem frajdy z jazdy w kategorii zwykłych cruserów na Wielkim Teście Longboardów: http://longboardmania.pl/wielki-test-longboardow-2013-3-sierpnia-2013/
Z producentem możesz ustalić detale takie jak flex, tracki, kółka, a za niewielką dopłatą i walnąć grafikę jaką chcesz (potrzebny plik w wektorach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jednak dobrze że nie mam czasu bo kolejna zabawka trafiłaby do domu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez te rozmowy poleciałem dzis na longa ! Mega zajawa ! Po 15 latach na snowboardzie dalej jest fun ;)

post-55687-0-82226200-1438725427_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Ja po 10 sezonach na snowboardzie też właśnie zapragnąłem deski w lato, więc właśnie czekam na wyprodukowanie swojej by też śmigać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Na początku i tak będę się wlókł, więc stopa starczy, potem trzeba będzie się slidestopa nauczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z górki to czasem stopa nie styka jak sie ciśnie ;) nie wiem czy tego slide stopa mozna na każdym longu próbować, ja nie próbowałem jeszcze ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Górki jeszcze przede mną,jak się wpierw nauczę dobrze jeździć po płaskim, i tam to już tylko hamowanie różnymi slide'ami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.