Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bbj

Oris - identyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post więc witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Jakiś czas temu wpadł w moje ręce zegarek Oris. Próbowałem się czegoś o nim dowiedzieć w internecie ale nic nie znalazłem. Prosiłbym więc o jakąś informację o tym zegarku, z którego roku mniej więcej pochodzi, czy jest oryginalny itp.

Zegarek chodzi ale bardzo się spieszy ok 20min na dobę. I tu moje drugie pytanie: czy warto oddawać go do naprawy/regulacji czy będzie to nieopłacalne bo naprawa przekroczy jego wartość. Tak wiem, najlepiej jakbym z nim poszedł do zegarmistrza a nie pytał na forum. Problem w tym że w najbliższych miesiącach nie mogę tego zrobić. Zegarek podoba nie się i chciałbym go zostawić ale może taniej wyjdzie kupić inny w lepszym stanie?

Z góry dziękuje za odpowiedź!

Pozdrawiam!

post-84759-0-28326800-1442315098_thumb.jpg

post-84759-0-40144000-1442315100_thumb.jpg

post-84759-0-89282900-1442315102_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na oko przełom lat 60/70. W środku cyka FHF z rodziny 96. Baaaardzo popularny mechanizm. Choć Oris częściej wkładał do zegarków własne konstrukcje, zdaje się. Dziwne, że na tarczy nie pochwalili się liczbą kamyków, bo napis o "niezniszczalnej sprężynie" kojarzy się z prostszymi/tańszymi werkami (Oris jest teraz rozpoznawalny, ale kiedyś to była firma od budzików i tanich zegarków naręcznych). Niemniej nie wygląda to to na składaka, sądząc po tym, że pod hasłem "Oris 7441" google wypluwa zegarki na werku FHF, w tym z tarczami bez info o kamykach.

Czy się opłaca robić?

Zegarek być może wymaga jedynie czyszczenia/smarowania/odmagnesowania... Koszt od paru dych w górę. Stan wizualny zegarka jest dobry... Jeśli się podoba, to czemu nie zainwestować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź! Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dodatku jest w stalowej kopercie, więc odpada problem przetarć itp.

Po naprawie będzie miłym gadżetem w oldskulowym stylu

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.