zasadas 5083 #51 Napisano 8 Marca 2016 A już myślałem, że znam wszystkie modele i kolory, a tu niespodzianka. Fajna tarcza i o wiele rzadziej spotykana. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #52 Napisano 8 Marca 2016 A już myślałem, że znam wszystkie modele i kolory, a tu niespodzianka. Fajna tarcza i o wiele rzadziej spotykana.Faktycznie, dopiero po Twoim poście porównałem z tymi w Twojej kolekcji i zobaczyłem różnicę. Może w weekend uda mi się go podszykować, to wstawię jakieś lepsze zdjęcie. Chyba widzę też różnicę w tyle. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #53 Napisano 8 Marca 2016 Jeżeli masz zdjęcia mechanizmu, to prosiłbym również o wklejenie. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #54 Napisano 8 Marca 2016 Jeżeli masz zdjęcia mechanizmu, to prosiłbym również o wklejenie.Oczywiście. Ale niestety dopiero w weekend, bo w tygodniu nie bardzo mam kiedy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #55 Napisano 8 Marca 2016 Nie ma sprawy. Przypuszczam, że mechanizm jest ten sam, różnica prawdopodobnie tylko w tarczy, być może w sposobie mocowania tyłu. Interesuje mnie rok produkcji wybijany na podstawce balansu. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brat Pit 199 #56 Napisano 12 Marca 2016 (edytowane) Cześć mam taki kryształek tzn. Majak powiedzcie jak go otworzyć do wskazówek bo tarcza wypłowiała i brudna i mole w środku. przepraszam, ale nie wiem co jest wyświetlają się normalnie, a leci przekręcone Edytowane 12 Marca 2016 przez Brat Pit 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #57 Napisano 12 Marca 2016 Odkręć trzy nakrętki na tylnej pokrywie, umożliwi to wyjecie mechanizmu z kryształu. Podważ pierścień zewnętrzny (pomiędzy tarczą a pierścieniem od środka) a zejdzie właśnie ten pierścień ze szkłem i będziesz miał dostęp do tarczy i wskazówek. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brat Pit 199 #58 Napisano 12 Marca 2016 Dzięki kolego, ja ten zegar prawie cały rozbierałem myłem i trochę smarowałem, ale zmyliły mnie te nity na boku tego pierścienia z szybą.Tam mam podważać? Ten pierścień nie jest nitowany do tarczy?W tym moim to ośki są łożyskowane w tych blachach z których zbudowany jest werk, tak były wszystkie budowane czy miały też kamienie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #59 Napisano 12 Marca 2016 Śmiało, te nity podtrzymują inne elementy. Na pierwszej stronie jest zdjęcie mechanizmy. Łożyskowanie w kamieniach ma tylko balans, koło wychwytowe i wychwyt, jednym słowem przystawka balansowa, reszta jest łożyskowana w mostkach, ale to długowieczne mechanizmy. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brat Pit 199 #60 Napisano 12 Marca 2016 (edytowane) Dzięki, udało się Tego się nie spodziewałem że tak ta szyba jest montowana.Mój mechanizm nie jest w dobrej formie, ośki już mają luz w otworach, jeden otworek musiałem sklepywać żeby mechanizm chciał ruszyć, bo miał drugie tyle długości co średnicy. Mój zegar rozszyfrowałem na rocznik 78' Patrzyłem na zdjęcia części we wcześniejszych postach, ale i tak nie udało mnie się zdemontować wskazówki godzinowej, czy ona jest na wcisk? Edytowane 12 Marca 2016 przez Brat Pit 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #61 Napisano 13 Marca 2016 Po odkręceniu śrubki podtrzymującej wskazówkę minutową która jest na "kwadracie" wyciągasz godzinową. Ona rzeczywiście jest na wcisk i jeśli nie była jeszcze rozbierana to dość trudno wychodzi. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brat Pit 199 #62 Napisano 13 Marca 2016 Doszedłem do minutowej, ale przy wyciąganiu podnosi się cała oś aż się te podkładki pod tarczą prostują, i dałem sobie spokój. Przetarłem ją trochę pastą i już wygląda lepiej.Dzięki za podpowiedz jak podejść do szyby, teraz przynajmniej nie tam zaschniętych moli i pająków 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #63 Napisano 13 Marca 2016 Takiego Majaka obfociłem u mamy 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #64 Napisano 13 Marca 2016 (edytowane) Ładny, widać, że na deszczu nie stał. A ja przepraszam, ale chyba w ten weekend juz nie dam rady z moim. Wczoraj praca, a dziś już późno, a poza tym zdjęcia zrobione o tej porze i tak byłyby marne. Przy okazji zapytam, jaką rezerwę chodu zazwyczaj mają te majaki? Mój chodzi nieprzerwanie od niedzieli poprzedniego tygodnia. Edytowane 13 Marca 2016 przez Gość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #65 Napisano 13 Marca 2016 Takiego Majaka obfociłem u mamy Dbała o niego jakby zegarki były jej hobby . Moja mama też ma taki i w podobnym stanie, więc to nie przypadek a po prostu szacunek do przedmiotów trudno zdobytych. Rezerwa chodu, nie znam dokładnie, ale najlepiej pracuje z cotygodniowym nakręcaniem. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brat Pit 199 #66 Napisano 14 Marca 2016 Ja nakręcam co tydzień, na ósmy dzień już cicho cyka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #67 Napisano 14 Marca 2016 Dbała o niego jakby zegarki były jej hobby . Moja mama też ma taki i w podobnym stanie, więc to nie przypadek a po prostu szacunek do przedmiotów trudno zdobytych. Rezerwa chodu, nie znam dokładnie, ale najlepiej pracuje z cotygodniowym nakręcaniem. Ostatnio dałem go do zegarmistrza na smarowanie no i hula aż miło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #68 Napisano 14 Marca 2016 A samemu nie łaska wyczyścić i nasmarować? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #69 Napisano 14 Marca 2016 Staszek słaby wzrok,brak czasu,nieznajomość tematu no i lenistwo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #70 Napisano 14 Marca 2016 Jestem łatwowierny i w "to"ostanie od razu uwierzyłem . 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #71 Napisano 18 Marca 2016 Czwarty kwartał '90. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #72 Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) Stała się rzecz straszna. Przy montażu mojego Majak, podczas wciskania pierścienia mocującego szkło na tarczę chwila nieuwagi i... A tak się starałem. Wyczyściłem go, odnowiłem nawet powierzchnię tego pierścienia i elementów mocujących zegar do podstawy, a tu taka porażka na sam koniec. Ech... Edytowane 22 Marca 2016 przez Gość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #73 Napisano 21 Marca 2016 Zdjęcie się nie wyświetla, ale rozumiem, że szkło do pozyskania, nieprawdaż? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #74 Napisano 22 Marca 2016 Zdjęcie się nie wyświetla, ale rozumiem, że szkło do pozyskania, nieprawdaż?No niestety tak. U mnie zdjęcie widać, ale wstawiłem na wszelki wypadek w mniejszej rozdzielczości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #75 Napisano 22 Marca 2016 Faktycznie, kiepsko to wygląda. Muszę kupić jednego Majaka na części, będę pamiętał, że szybka dla Ciebie. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach