Jacek K. 1855 #26 Napisano 21 Października 2015 (...)SEIKO 5 to zegarki z mechanizmem 7s lub 4r i UWAGA. Zarówno instrukcja pdf jak i papierowa nie podaje przedziału dobowej odchyłki!!! Witam,tu można znaleźć trochę informacji o tych mechanizmach > http://watcharama.com/the-seiko-4r36-family-in-brief/Pzdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mordaf 28 #27 Napisano 21 Października 2015 Ja mam 5 na 7s36 i nie zależnie od pozycji położenia robi 4-5 sekund na dobę ( na ręce około 12 godzin). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #28 Napisano 21 Października 2015 Przypomnę tylko że pewność chodu mamy przy certyfikowanych mechanizmach , choć to oczywiście nie reguła....Trafił się "słabszy" egzemplarz.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4989 #29 Napisano 21 Października 2015 powyższy link nie jest od Seiko więc nic nie wnosi do roszczeń podobnie jak stwierdzenie, że ja mam taki. Z broszury prawdopodobnie serwisowej wynika +45s... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość anger76 #30 Napisano 21 Października 2015 Trafił się "słabszy" egzemplarz....Egzemlarz nie jest słabszy, bo jako nowy zegarek miał odchyłkę kilkusenkduwą, W bazarkowym łańcuszku przeszedł przez kilka rąk i musiał na jakimś etapie ulec uszkodzeniu, być może w wyniku upadku (najbardziej prawdopodobne). Teraz zegarmistrzowie umywają ręce przed pozstwieniem diagnozy. Inna sprawa, że zapewne forumowicz sprzedał forumowiczowi zegarek, który wykazuwał symptomy uszkodzenia. W przypadku Sarbów normą jest odchyłka kilkusendowa, a tutaj odbywają się dywagacje, że kilkadziesiąt sekund (minuta) ochyłk przy tym zegarku to w sumie normalka... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #31 Napisano 21 Października 2015 A to "wszyscy" wiedzą ze zegarek "krąży" i cichutko "siedzą" ....Hmmm.....i jaką "wiedzę" mają o tym "modelu":) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 91670 #32 Napisano 21 Października 2015 Kolego posłuchaj Burnsa bo może być problem z dokręcaniem sprężyny i odchyłki mogły się zwiększyć. 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rink 47 #33 Napisano 21 Października 2015 Koledzy czytam i wychodzi mi to na jedno wielkie , za przeproszeniem, pitolenie. Dywagacje o odchyłkach, szukanie instrukcji, tanie mechanizmy itd , para w gwizdek. Z postów kolegi wynika, że jest chyba z Małopolski, więc niech ktoś z Krakowa poleci mu jakiegoś solidnego i niedrogiego majstra, mechanizm seiko jest do ogarnięcia, w końcu to nie Piątek cal.89 . Na marginesie, miałem i mam kilka seikaczy , odchyłki kilkunastosekundowe ta maks !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4989 #34 Napisano 21 Października 2015 Ja mówię o "walce" z serwisem i nie żebym ich bronił, ale odrobinę racji mają. Jak jest jeszcze drugie ukryte dno, o ktorym wspomina @anger to już całkiem przegięcie i pretensje należałoby mieć do kogo innego. Chociaż upadki widać i da się wykryć w mechanizmie (przeważnie coś wyskakuje ze swojego miejsca). Jest jeszcze trzecia przypadłość - sklejony włos. Mógł skleić się sam od wstrząsu i tak samo rozkleić w drodze do serwisu, więc usterki nie było. Można by to zobaczyć przez przeszklony dekiel Seiko 5 jeśli taki ma. Prawdę teraz powiedzą ci albo domowe testy, o których wspomniałem w pierwszym wpisie, albo wizyta u zegarmistrza z piątką w kieszeni... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SinferuS 0 #35 Napisano 21 Października 2015 Panowie. Zdaję sobie sprawę, że zegarek jest używany. To forum zegarkowe, gdzie zegarek przewija się przez kilka osób, zanim ktoś zatrzyma go "na dłużej". Zegarek odebrałem jako sprawny. Co się z nim potem stało, nie mam pojęcia, stąd wizyta zegarka w serwisie. Byłem w salonie T i W Strojny, gdzie otrzymałem to:Zegarek był trochę namagnesowany. Zegarmistrz przyjrzał się mechanizmowi przez przeszklony dekiel, ale nic nie zauważył. Idę jutro z otrzymanym wydrukiem i będę czekał cierpliwie.Ps. Seiko Sarb 033 ma mechanizm 6r15 i przedział podany przez producenta to -15,+25 s/d.Gdzieś w temacie o Seiko pojawił się katalog, gdzie Sarba zakwalifikowano do Seiko serii 5. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #36 Napisano 21 Października 2015 Koledzy czytam i wychodzi mi to na jedno wielkie , za przeproszeniem, pitolenie. Dywagacje o odchyłkach, szukanie instrukcji, tanie mechanizmy itd , para w gwizdek. Z postów kolegi wynika, że jest chyba z Małopolski, więc niech ktoś z Krakowa poleci mu jakiegoś solidnego i niedrogiego majstra, mechanizm seiko jest doogarnięcia, w końcu to nie Piątek cal.89 . Na marginesie, miałem i mam kilka seikaczy , odchyłki kilkunastosekundowe ta maks !!! Zróbmu regulację u zegarmistrza i daruj sobie serwis, w tym przypadku szkoda czasu i Twoich nerwów. Lub zrób jak radzi @xenocratex...ale moze być jak w powiesci Tołstoja-'Droga przez mękę" 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4989 #37 Napisano 22 Października 2015 jak to klocki układają się w całość - bez komentarza ;( 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #38 Napisano 22 Października 2015 ? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reglass 1 #39 Napisano 20 Listopada 2015 Mam Seiko SBDC001 Wiadomo jaki tam siedzi mechanizm. Ostatnio w 4 dni zrobił -25s.Dzienie na ręce był przez +/- 5h. 0 "Obawiać trzeba się nie tych, co mają inne zdanie, lecz tych, co mają inne zdanie, lecz są zbyt tchórzliwi, by je wypowiedzieć." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SinferuS 0 #40 Napisano 15 Grudnia 2015 Zegarek wrócił z serwisu. Naprawa się powiodła (+4sec/dzień). Tylko czasu szkoda... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaroslaw Jerry Esowy 1756 #41 Napisano 16 Grudnia 2015 i co mu bylo? Nill Satis Nisi Optimum 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SinferuS 0 #42 Napisano 18 Grudnia 2015 Wymienili koło wychwytowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach