Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

SinferuS

Przygody z serwisem Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam 5 na 7s36 i nie zależnie od pozycji położenia robi 4-5 sekund na dobę ( na ręce około 12 godzin).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomnę tylko że pewność chodu mamy przy certyfikowanych mechanizmach :) , choć to oczywiście nie reguła....

Trafił się "słabszy" egzemplarz....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powyższy link nie jest od Seiko więc nic nie wnosi do roszczeń podobnie jak stwierdzenie, że ja mam taki. Z broszury prawdopodobnie serwisowej wynika +45s...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

Trafił się "słabszy" egzemplarz....

Egzemlarz nie jest słabszy, bo jako nowy zegarek miał odchyłkę kilkusenkduwą, W bazarkowym łańcuszku przeszedł przez kilka rąk i musiał  na jakimś etapie ulec uszkodzeniu, być może w wyniku upadku (najbardziej prawdopodobne). Teraz zegarmistrzowie umywają ręce przed pozstwieniem diagnozy. Inna sprawa, że zapewne forumowicz sprzedał forumowiczowi zegarek, który wykazuwał symptomy uszkodzenia. W przypadku Sarbów normą jest odchyłka kilkusendowa, a tutaj odbywają się dywagacje, że kilkadziesiąt sekund  (minuta) ochyłk przy tym zegarku to w sumie normalka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to "wszyscy" wiedzą ze zegarek "krąży" i cichutko "siedzą" ....

Hmmm.....i jaką "wiedzę" mają o tym "modelu":) ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego posłuchaj Burnsa bo może być problem z dokręcaniem sprężyny i odchyłki mogły się zwiększyć.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy czytam i wychodzi mi to na jedno wielkie , za przeproszeniem, pitolenie. Dywagacje o odchyłkach, szukanie instrukcji, tanie mechanizmy itd , para w gwizdek. Z postów kolegi wynika, że jest chyba z Małopolski, więc niech ktoś z Krakowa poleci mu jakiegoś solidnego i niedrogiego majstra, mechanizm seiko jest do

ogarnięcia, w końcu to nie Piątek cal.89 :). Na marginesie, miałem i mam kilka seikaczy , odchyłki kilkunastosekundowe ta maks !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mówię o "walce" z serwisem i nie żebym ich bronił, ale odrobinę racji mają. Jak jest jeszcze drugie ukryte dno, o ktorym wspomina @anger to już całkiem przegięcie i pretensje należałoby mieć do kogo innego. Chociaż upadki widać i da się wykryć w mechanizmie (przeważnie coś wyskakuje ze swojego miejsca). Jest jeszcze trzecia przypadłość - sklejony włos. Mógł skleić się sam od wstrząsu i tak samo rozkleić w drodze do serwisu, więc usterki nie było. Można by to zobaczyć przez przeszklony dekiel Seiko 5 jeśli taki ma. Prawdę teraz powiedzą ci albo domowe testy, o których wspomniałem w pierwszym wpisie, albo wizyta u zegarmistrza z piątką w kieszeni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Zdaję sobie sprawę, że zegarek jest używany. To forum zegarkowe, gdzie zegarek przewija się przez kilka osób, zanim ktoś zatrzyma go "na dłużej". Zegarek odebrałem jako sprawny. Co się z nim potem stało, nie mam pojęcia, stąd wizyta zegarka w serwisie. Byłem w salonie T i W Strojny, gdzie otrzymałem to:xMdKfNb.jpg

Zegarek był trochę namagnesowany. Zegarmistrz przyjrzał się mechanizmowi przez przeszklony dekiel, ale nic nie zauważył. Idę jutro z otrzymanym wydrukiem i będę czekał cierpliwie.

Ps. Seiko Sarb 033 ma mechanizm 6r15 i przedział podany przez producenta to -15,+25 s/d.

Gdzieś w temacie o Seiko pojawił się katalog, gdzie Sarba zakwalifikowano do Seiko serii 5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy czytam i wychodzi mi to na jedno wielkie , za przeproszeniem, pitolenie. Dywagacje o odchyłkach, szukanie instrukcji, tanie mechanizmy itd , para w gwizdek. Z postów kolegi wynika, że jest chyba z Małopolski, więc niech ktoś z Krakowa poleci mu jakiegoś solidnego i niedrogiego majstra, mechanizm seiko jest do

ogarnięcia, w końcu to nie Piątek cal.89 :). Na marginesie, miałem i mam kilka seikaczy , odchyłki kilkunastosekundowe ta maks !!!

Zróbmu regulację u zegarmistrza i daruj sobie serwis, w tym przypadku szkoda czasu i Twoich nerwów.

Lub zrób jak radzi @xenocratex...ale moze być jak w powiesci Tołstoja-'Droga przez mękę"

:)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to klocki układają się w całość - bez komentarza ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Seiko SBDC001 Wiadomo jaki tam siedzi mechanizm.

Ostatnio w 4 dni zrobił -25s.

Dzienie na ręce był przez +/- 5h.

"Obawiać trzeba się nie tych, co mają inne zdanie, lecz tych, co mają inne zdanie, lecz są zbyt tchórzliwi, by je wypowiedzieć."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek wrócił z serwisu. Naprawa się powiodła (+4sec/dzień). Tylko czasu szkoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.