Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Terminus

Poljot automat, nie ładuje mi się :)

Rekomendowane odpowiedzi

A co w przypadku jeśli zegarek - (radziecki Poljot 2616 2H 23 kamienie) jest nieużywany, wahnik chodzi ładnie - nakręca zegarek bez problemu, ale strasznie się tłucze przy wstrząsach - w płaszczyźnie dekiel - tarcza.

Zegarek jest z lat 80 nigdy nie używany. Byłem z nim u zegarmistrza, stwierdził, ze oliwa jest dobra - nie zaschnęła, nie trzeba go czyścić i wszystko jest w porządku, a luz na wahniku - tak wyprodukowała fabryka.

Czy więc zostawić ten luz tak jest jest, robić próbować to naprawić :?:

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zostawił tan luz, bo troche ponosisz i znów sie pojawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co więcej - konstrukcja werku poljota 2415 (29 kamieni) czy np rodina w sprytny sposób omija problem zapadek, dlatego w czasie ruchów wahnika w tych zegarkach słychać charakterystyczny "trykot" (nie wiem jak ten dźwięk nazwać, ale to samo jest w Orientach czy Glashutte)

One są zbudowane na schemacie sławnego "Bidynatora"; ruchy wahnika są przenoszone na chybotkę, która zależnie od kierunku obrotów zazębia się z dwoma przeciwbieżnymi kołami. Terkot bierze sie z zapadki, zabezpieczającej przed skutkami niewypięcia się chybotki w porę (zdarza się w Spezimaticach, gdzie chybotka jest wałkiem zębatym, przesuwającym się w kanaliku, wyfrezowanym w mostku.)

BTW dobry opis - nie potrafiłbym lepiej :lol:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mój Poljot De Luxe na 29 kamieniach od 2 lat chodzi praktycznie bez nakręcania. Fakt, że używam go codziennie i często nawet nie zdejmuję do snu, ale nigdy podczas takiej właśnie eksploatacji mi się nie zatrzymał. Dokręcałem go tylko po dłuższych wyścigach na regatach,np gdy wracaliśmy z wody po 30-40h.

Śmieszy terkot wydobywający się z zegarka podczas ruchów wahnika jest często powodem niezłego zdziwienia u znajomych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lapajlukasz

Karolu, jak wahnik nakręca a tłucze się po bokach to coś z nim jest nie tak - może go ktoś wymienił albo np zużyta jest blokująca do blaszka (ona też dociska go w osi). Jeśli jest tylko dźwięk o chharakterze tępym, to nie szkodzi - prawidłowo ma on mieć luz, jeśli jest to metaliczny dźwięk gdy wahnik ewidentnie uderza w werk albo dekiel to trzeba go wymienić. Jakby co to mam jakieś do poljota automat 23 - nieraz zegarmistrze mają po ok 5 zł za sztukę, jeszcze w oryginalnych papierkach :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Poljot jest na 100% w stanie fabrycznym, więc podejrzenie, że ktoś kombinował coś przy tym zegarku, albo coś jest zużyte trzeba odrzucić.

Zostaje więc wersja podana przez mojego zegarmistrza, że z takim luzem wyszedł z fabryki. Problem polega na tym, że ten luz właśnie daje znać o sobie uderzeniami o metalicznym dźwięku w płaszczeźnie tarcza - dekiel.

Przy wstrząsach na boki nie słychać nic.

Dziwne jest to, że kiedy otworzyłem go, i delikatnie chciałem podnieść i przycisnąć wahnik, (żeby zobaczyć jak duży jest ten luz) wahnik ani drgnął :!: Nie wyczułem żadnego luzu :!:

Może to tłuczenie się to nie wahnik tylko coś innego :?:

Tak propo - w moim Wostoku 2214 (nieautomat) też tłucze się coś z podobną głośnośnią - co to może być :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może to tłuczenie się to nie wahnik tylko coś innego :?:

Tak propo - w moim Wostoku 2214 (nieautomat) też tłucze się coś z podobną głośnośnią - co to może być :?:

Może po prostu cały werk lata?

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie werk - to ewidentnie tłucze się jakaś część w mechaniźmie.

Tak sobie myślę, że może to balans na incablokach, ale coś to tłuczenie jest trochę za głośne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak sobie myślę, że może to balans na incablokach, ale coś to tłuczenie jest trochę za głośne.

Jednak przyjrzyj się mocowaniu tarczy.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.