Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bolo126

tarcze warszawskie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów...pytanie jak w temacie...co to za twór ? gdzieś czytałem ,że miały zastosowanie w polskich zodiakach czy bloneksach...ale ostatnio podczas rozmowy z miłym panem zgarmajstrem usłyszałem,że posiada do zbycia ''warszawską'' tarczę do atlantica....aby nie ujawniać swojego dyletanctwa nie zagłębiałem się detale :rolleyes:  poproszę o jakieś info  sprawie ....czy to radosna twórczość krajowego  mistrza mikro biznesu??

Pozdrawiam i dzięki za wszelakie opowieści na ten temat,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były robione do wszystkich popularnych zegarków atlantica też  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czasach odległych, przy braku części zamiennych stosowane "te tarcze" w wielu markach zegarkowych dostępnych ówcześnie na naszym rodzimym rynku- Błonie, Delbany, Atlantiki......itd.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że dziś przez niektórych traktowane jako tarcze zamienniki o żadnej wartości kolekcjonerskiej, a przez innych jako ciekawostka kolekcjonerska.

Ja zaliczam się do tych drugich. Jeśli szukałbym jednego zegarka, do noszenia lub jako przykład danej marki do gabloty, to oczywiście szukałbym z tarczą oryginalną. Jednak zbierając więcej egzemplarzy danej marki, uważam, że zegarek z tarczą "warszawską" powinien znaleźć się w zbiorze, jako przykład radzenia sobie w dobie ogólnego niedoboru materiałowego, przez rzemieślników. ;)

Poniżej masz przykład.

Po lewej tarcza "warszawska", po prawej oryginalna, w miarę typowa, delbanowska

post-75614-0-58700300-1449705492_thumb.jpg

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi ;) generalnie wg.fotek przeszukanych w necie wyciągam wniosek....były malowane bez wypukłych indeksów i w większości przypadków w kolorze miedzianym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi ;) generalnie wg.fotek przeszukanych w necie wyciągam wniosek....były malowane bez wypukłych indeksów i w większości przypadków w kolorze miedzianym ?

One nie były malowane tylko wykonywano je metodą fotochemiczną - proces podobny do wytrawiania płytek drukowanych w układach elektronicznych stąd te miedziane napisy - na początku tarcze były całe miedziane potem były naświetlane zgodnie z wzorem na kliszy i następnie wytrawiane 

światło jak to światło wedrze się wszędzie też pod wzór z kliszy i stąd często nierówne krawędzie indeksów czy napisów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już chyba wiem prawie wszystko...wielkie dzięki za podzielenie się wiedzą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.