Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lawnowerman

Logo systemu ISO a prawa autorskie - darmowy / kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

z racji kolejnej redukcji kadr wbito mnie w robienie ulotki / reklamówki  / nadruku na opakowaniu produktu firmy.

Firma ma ISO 9001.

Ma być tam znaczek ISO 9001  - znalazłem jakiś na stronie internetowej  [darmowej dla użytku prywatnego]

http://www.brandsoft...logo/iso-9001-5

z opisu wynika, że jest nie do użytku biznesowego

Jak wygląda sprawa z prawnego punktu widzenia?

Mogę go użyć bo znalazłem w internecie?

Musze kupić? Gdzie?

Są darmowe strony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Witam,

z racji kolejnej redukcji kadr wbito mnie w robienie ulotki / reklamówki  / nadruku na opakowaniu produktu firmy.

Firma ma ISO 9001.

Ma być tam znaczek ISO 9001  - znalazłem jakiś na stronie internetowej  [darmowej dla użytku prywatnego]

http://www.brandsoft...logo/iso-9001-5

z opisu wynika, że jest nie do użytku biznesowego

Jak wygląda sprawa z prawnego punktu widzenia?

Mogę go użyć bo znalazłem w internecie?

Musze kupić? Gdzie?

Są darmowe strony?

Jak nie jest do użytku biznesowego, to nie jest do użytku biznesowego. 

Raczej nie widziałem żeby ktoś logo wstawiał, tylko informację, że ma ISO 9001 (bez logo).

Wtedy zawsze jesteś po bezpiecznej stronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie możesz użyć, chcąc być całkiem w zgodzie z prawem. Kupić (za relatywnie niewielkie pieniądze) możesz np. na shutterstock'u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadacz praw do logo okresla warunki licencji. Jeśli otrzymaliście certyfikat, to na pewno macie jakąś dokumentację organizacji wydającej certyfikat. Nie ma tam nic o prawie do wykorzystania logo? Bo to, co ściągnąłeś z netu, to licencja dla użytkowników netu.

Może u źródla? 

http://www.iso.org/iso/home/name_and_logo.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie możesz użyć, chcąc być całkiem w zgodzie z prawem. Kupić (za relatywnie niewielkie pieniądze) możesz np. na shutterstock'u.

No co ty....

400$ za jeden obrazek - oszalleli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadacz praw do logo okresla warunki licencji. Jeśli otrzymaliście certyfikat, to na pewno macie jakąś dokumentację organizacji wydającej certyfikat. Nie ma tam nic o prawie do wykorzystania logo? Bo to, co ściągnąłeś z netu, to licencja dla użytkowników netu.

Może u źródla? 

Mogę użyć informacji, że mam ISO ale nie moge użyć znaku graficznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Mogę użyć informacji, że mam ISO ale nie moge użyć znaku graficznego

I z tego co widzę, to raczej wszyscy używają informacji o tym, że mają ISO i sie z logo nie bujają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I z tego co widzę, to raczej wszyscy używają informacji o tym, że mają ISO i sie z logo nie bujają.

Właśnie dlatego chce inaczej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Właśnie dlatego chce inaczej

Tylko pytanie czy za tym inaczej faktycznie idzie jakaś wartość dodana. Moim skromnym zdaniem nie, bo skoro mało kto to logo stosuje, to znaczy ze mało gdzie ono się pojawia. A jak się mało pojawia to rozpoznawalność jest nikła (a koszt juz nie)

Ale to moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>Lawnowerman

Jakie 400$? Kupujesz abonament na ściągnięcie 5 obrazków za bodajże 35 czy 40 euro. I masz pół roku (czy nawet rok) na wykorzystanie tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko po co Ci to logo? Mało znacząca informacja. Kto trochę wie o iso i jak wygląda wdrażanie w małych albo średnich firmach, to wie też że to żaden cud. Wg mnie nie ma sensu tego podkreślać logiem, bo to nie jest głównym atutem firmy. Chyba że firma zajmuje się certyfikacją ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naruszenie (ewentualne) praw własności intelektualnej poprzez zamieszczenie na produkcie to poważna sprawa. Lepiej zrezygnować z logo, jeśli nie jesteś pewny. Inaczej mogą Ci sądownie nakazać wycofania produktu. W tego typu sprawach, dobrze są obcykani rzecznicy patentowi. Jeśli sprawa jest warta świeczki, to można zainwestować troszkę kasy w pomoc fachowca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kogo z konsumentów obchodzi info o ISO 9001,? dają certyfikaty a to i tak prawie taka bzdura jak logo rzetelna firma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, a nie idzie samemu zrobić tego logo ? Nie , ja nie potrafię, ale przy projektach zegarkow to cuda robicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

No dobra, a nie idzie samemu zrobić tego logo ? Nie , ja nie potrafię, ale przy projektach zegarkow to cuda robicie ?

Ty tak na serio?  :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ? No raczej tak, coś palnąłem, tak ? 

zapytałem bo widzę sporo rożnych wzorów tego logo. Nie można zrobić samemu ?

edyta, o.k. nie można

tyle że zgodnie z tym:

nie można używać tez tego o które pytał w pierwszym poście ?

http://www.brandsoftheworld.com/logo/iso-9001-5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to wygląda, że nie mogę w ogóle użyć na produkcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ISO members and ISO TCs may contact us at[email protected] to find out how to best use our trademarks." - wydaje mi się że oryginalne logo można użyć, pytanie czy odpłatnie ? Napisz może do nich bezpośrednio ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ISO members and ISO TCs may contact us at[email protected] to find out how to best use our trademarks." - wydaje mi się że oryginalne logo można użyć, pytanie czy odpłatnie ? Napisz może do nich bezpośrednio ?

Dokładnie. Korzystanie ze znaku towarowego następuje na podstawie umowy licencyjnej, określającej warunki licencji (licencja to prawo korzystania ze znaku). Może być licencja otwarta, ale wówczas warunki sę od razu publikowane.

Jeśli chcecie użyć tego znaku, to trzeba napisać do ISO. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze możesz poprosić jednostkę, która wydała Twojej firmie certyfikat o "znak certyfikacji" i zasady jego stosowania - powinni mieć coś takiego :)

Poza tym ISO 9001 ma się nijak do produktu i dlatego umieszczanie go na maśle czy wiertarce nie świadczy w żaden sposób o jakości produktów. Oznacza to tylko tyle, że firma, która to produkuje posiada "system zarządzania" i ma stosowne procedury ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... co ma wpływać na jakość produktu ;) chodzi o system zarządzania jakością 

Ważne: certyfikat ISO nie dotyczy produktu, lecz systemu zarządzania. Jeśli umieścisz informację o ISO na produkcie, to istnieje ryzyko interwencji.... UOKiK Chodzi o wprowadzające w błąd oznaczenie produktu. A zatem, jeśli ISO, to z wyraźną informacją, czego ISO dotyczy (nie produktu)

Moim zdaniem informacja o ISO nadaje sie bardziej do umieszczenia w materiałach ofertowych, pismach, etc. niż na produktach

Te przykłady świadczą przede wszystkim o tym, że firma nie przeczytała regulaminu i umowy o proces certyfikacji. W tych dokumentach wyraźnie jest zaznaczone kiedy, w jakich miejscach i jakich okolicznościach można wykorzystywać / chwalić się Certyfikatem ISO.
Ponadto – Auditor Jednostki jest w obowiązku poinformować podczas auditu o zakresie stosowania informacji związanych z właśnie świeżo uzyskany certyfikatem. Ja podpowiadam czasami klientom hasła „Pracujemy zgodnie z Systemem Zarządzania ISO 9001” lub „Zarządzamy Jakością wg ISO 9001″… Pozdrawiam
Edit: Nie umieszczamy adresów internetowych w treści komentarzy

źródlo: http://www.nietylkoiso.pl/produkt-polski-z-iso-9001/

Najlepiej zerknij do regulaminu i umowy o proces certyfikacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.