Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dawca

Problem z synchronizacja Citizen Eco-Drive CB0027-51e Radio Contorlled

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam zegarek jak w tytule. Mniej wiecej od tygodnia zauwazylem, ze nie moze sie on zsynchronizowac z zegarem atomowym. Odkladam go zawsze w jedno miejsce i do tej pory nie bylo z tym problemow. Owszem, czasem zwlaszcza ze wzgledu na gorsze warunki pogodowe automatyczna synchronizacja nie udawala sie ale pozniej w wyniku wymuszonej synchronizacji wszystko bylo ok. Po dwoch trzech razach nie martwilem sie tym ale teraz sytuacja trwa juz od tygodnia z hakiem. Probowalem tez w innych miejscach. Mieszkam w Tychach w centrum miasta takze z zasiegiem nie powinno byc problemu. Moze ktos z uzytkownikow zauwazyl ostatnio podobna prawidlowosc w swoich czasomierzach?

Zegarek jest juz po gwarancji. Gdyby problem trwal dalej co moge zrobic aby zdiagnozowac jego przyczyne? Zajmuje sie tym jakis serwis na Slasku czy od razu autoryzowany serwis Citizena? Niestety to jedyny zegarek z ta funkcja jaki posiadam i nie moge zrobic porownania...

Dzieki za wszelkie wskazowki i porady :)

Pozdrawiam,

Przemek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam Citka z radiem, ale mam dwa Casio.

Z moich obserwacji wynika, że miejsce gdzie położysz zegarek jest mniej istotne od tego JAK ten zegarek położysz.

Jeżeli Citki też mają, jak Casio, antenę na godzinie 12 to układaj anteną w stronę nadajnika.

Ja kładę tarczą do dołu i działa nawet w szufladzie :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem po czym wnosisz, że akurat w Tychach w centrum miasta zasięg powinien być dobry ^_^ 

Nadajniki są w Niemczech i Wielkiej Brytanii, więc w zasadzie w całej Polsce zasięg jest.

Bardziej zależy od warunków atmosferycznych, czy od zabudowy.

Spróbuj przeprowadzić synchronizację gdzieś na zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do polozenia i zasiegu. W sumie nie zaglebialem sie w to za bardzo, jak sie rozpisalem to chcialem jak najlepiej opisac sytuacje i tak jakos wyszlo :)

Dzieki, wieczorem jak wroce to domu to bede kombinowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Antenkę ma na godzinie 9. Skieruj go, więc godziną 9 w kierunku południowo-zachodnim (na Frankfurt).

Unikaj okien z anteną satelitarną no i oczywiście nie włączaj mikrofali podczas synchronizacji:)

Zegarek automatycznie łapie sygnał między 2-3 w nocy czyli teoretycznie w czasie najmniejszego obciążenia falami wszelkiego rodzaju. 

link do położeń nadajników: http://www.citizenwatch-global.com/technologies/index.html#radiocontrolled

W razie problemów, pisz śmiało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem trwa....

W nocy sie nie zsynchronizowal. W ciagu dnia probowalem i tarcza do dolu i na zewnatrz, kierujac antene w kierunku nadajnika i dalej nic. Wiecej chyba nie wymysle. Pamietam, ze kilka razy zdarzylo mi sie go zostawic w kieszeni kurtki, ktora odwieszam do szafy w przedpokoju, a mimo to zegarl lapal sygnal bez problemu. Mam dziwne przeczucie, ze cos sie chyba syplo...:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale próbowałeś jak kolega uprzednio radził synchronizować na zewnątrz, na otwartej przestrzeni, dając mu trochę czasu, nie ruszając zegarka? To powinno sprawę wyjaśnić definitywnie.

Moim zdaniem coś faktycznie jest nie tak, sam mam dwa takie Casio, oba leżą w pudełku na zegarki, ułożone nieprawidłowo do kierunku na Frankfurt, do tego w samym środku mieszkania prawie, w szafce... i łapią stabilnie każdej nocy. A nie przypuszczam, że Citizen będzie miał gorszą antenę niż Casio.

I od razu dodam, że geograficznie zasięg mamy praktycznie ten sam, dzieli nas kilkadziesiąt kilometrów:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź synchronizację ręczną.

Antena w kierunku nadajnika, ustawiasz zegarek w tryb synchro i zostawiasz go na kilkanaście minut.

Najlepiej na balkonie, albo na zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wlasnie robilem. Ustawialem antene w kierunku nadajnika, w domu na oknie, a takze na zewnatrz, na ogrodzie. Jeszcze bede probowal ale zastanawia mnie fakt, ze trwa to juz dluzszy czas i nie ma zadnej poprawy.

Mam jeszcze jedno spostrzezenie. Kiedys obserwowalem ile trwa taka synchronizacja i bywalo, ze czekalem 3-4 minuty (tak na oko) i bylo ok. A teraz zegarek bardzo szybko sie "poddaje", 1 minuta i pokazuje "NO".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wskazuje siłę sygnału?

No i ważna rzecz - jak u niego z poziomem naładowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naładowany maksymalnie. Jest to model analogowy, odczyt synchro następuję po obserwacji wskazówki sekundowej. Nie ma możliwości sprawdzenia poziomu sygnału.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może faktycznie bateria słaba...podładuj parę dni i wieczorów.

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest funkcja sprawdzania poziomu naladowania baterii, wg ktorej zegarek ma pelna moc. Zreszta lezy on bez przerwy na parapecie, lato bylo upalne i sloneczne i odkad go mam (okolo 2 lat), nie zszedl z poziomem mocy ponizej maximum, zawsze wskazuje naladowanie 100 %.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre analogi Citka pokazują siłę sygnału. Sprawdź dobrze w instrukcji. Może to coś podpowie w czym problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura też czasem wpływa na odbiór sygnału.

Ale z tego co piszesz to widzę dwie możliwości:

1. Coś zaczęło zagłuszać sygnał.

2. Coś nie tak z odbiornikiem w zegarku.

Może masz jakiegoś znajomego co mieszka dosyć wysoko z oknem na zachód i tam spróbuj złapać sygnał, nie poddawaj się za pierwszym razem, zrób to kilka razy (heh ale to zabrzmiało:) ). No jak to nie zadziała to chyba tylko servis, chyba że inni mają jakieś pomysły jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo sie :)

Polozylem zegarek w tym samym pokoju tylko troche wyzej niz zwykle, a mianowicie na mebalch i w nocy zlapal sygnal. Takze wiem przynajmniej, ze jest sprawny. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie moze sie nie zsynchronizowac w miejscu w ktorym do tej pory robil to bez problemu i za pierwszym razem.

Grunt, ze dziala bo to bardzo wdzieczny zegar, niby czas odmierzal dalej ale jednak nie dawalo mi to spokoju. Nie lubie jak cos ma dzialac, a nie dziala :)

Dzieki za wskazowki.

Pozdrawiam,

Przemek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słusznie.

Jak już jest taka opcja, to po to by działała :)

Fajnie, że się udało.

Na spokojnie przetestuj różne ułożenia (zarówno miejsce jak i pozycję) zegarka na noc i obserwuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety z tą synchronizacją tak bywa, jednego z G-Shocków trzymam na parapecie ostatnio i przez miesiąc chyba tylko raz się zsynchronizował  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnie z moim G-Shockiem, niestety nie ma na to reguły, sygnał nadawany w paśmie fal długich na częstotliwości 77,5 kHz z miejscowości Mainflingen, około 25 km na południowy wschód od Frankfurtu nad Menem w Niemczech i jest dość "słaby", jednego dnia w danym miejscu synchronizuje się OK a następnego już nie, w takich większych miastach, gdzie jest sporo zakłóceń radiowych niestety jak zauważyłem to norma. Bardzo dużo zależy od miejsca, czasem przesunięcie zegarka o parę centymetrów ma znaczenie, a i jak wspomniał już kolega wyżej także samo ułożenie czasomierza ma znaczenie.

czasem jak jest zmiana czasu (że tak powiem) specjalnie chowam go w jakieś zakamarki, żeby pokazać synkowi jak fajnie się cofają wskazówki, wstaję rano, odkopuję zegarek i MASZ, zegarek przestawiony automatycznie :)

by zawsze mieć: rower droższy niż samochód i zegarek droższy niż rower :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim Citizenie brak synchronizacji pojawia się wtedy jak poziom naładowania spadnie

Kiedy jest na maxa nie zdażyło się aby się nie zsynchronizował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim Citizenie brak synchronizacji pojawia się wtedy jak poziom naładowania spadnie

Kiedy jest na maksa nie zdarzyło się aby się nie zsynchronizował

Sygnał z Mainflingen  jest silniejszy niż kiedyś i obecnie dociera do Moskwy, krańców Portugalii na Zachodzie oraz  północnej Afryki (Tunezja) na południu.  Sporadycznie odbierany bywa np.  w Egipcie.    Poza Islandią sygnał dociera do wszystkich  krajów  Europy, choć na samej północy Norwegii i Finlandii różowo nie będzie, ale Szwecja pokryta  jest praktycznie cała.   Radiowy sygnał nadawany jest na w falach długich, więc  oczywiście wiele zależy od propagacji. A wiadomo  że  jest ona tym lepsza im bardziej stabilna pogoda. 

Jak to działa? Sygnał dociera z Niemiec zachodnich  do Polski jako fala odbita od jonosfery (wieczorem i w nocy będzie zatem  silniejszy) oraz jako  fala równoległa do ziemi. Na średnich odległościach, np. w  Polsce i wschodnich Niemczech,  obie fale - odbita i równoległa -  mogą czasem wzajemnie zakłócać się,  co jest zjawiskiem naturalnym, uniemożliwiając synchronizację.  Paradoksalnie,  na terenach położnych na wschód od  Polski (Rosja, Białoruś, Ukraina) może być z synchronizacją lepiej  niż u nas,  zwłaszcza wieczorem i w nocy, bo tam dociera głównie sygnał odbity od jonosfery, fala równoległa do ziemi go nie zakłóca.    

Mieszkam na szóstym piętrze (budynek z cegły, okna na wschód i zachód)  i na ogół nie mam najmniejszych  problemów z  synchronizacją. Zwykle kładę zegarek (cal. H145) na stole dwa metry od dużego okna wychodzącego  na Zachód. A kiedy propagacja jest dobra,  to nie ma najmniejszego problemu  z synchronizacją również w pokoju z oknem na wschód.  A już na otwartej przestrzeni zegarek synchronizuje się pewnie i ekspresowo.   Jeśli przez kilka dni z rzędu zegarek nie zsynchronizuje się to żaden dramat, zrobi to nieco  później. Mój ma dokładność pół sekundy na dobę bez synchronizacji. Z synchronizacją to oczywiście trafia w punkt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.