Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Borys

Poljot automat 30 jev.

Rekomendowane odpowiedzi

Moge kupic takowy. Mechanizm naprawde w dobrym stanie, podobnie koperta i tarcza ze wskazowkami. Jednak gdzies ( pamietam) ktos narzekal na ten mechanizm?? Zegarmistrz trwierdzi, ze to wersja 2609, calkiem dobra- ale on sprzedaje. Ktos wspominal o plastikowych czesciach wewnatrz?

Wyszukiwarka nie dziala!! Pomocy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pompej

Witam.

Złośliwy będę ale pomimo ze wyszukiwarka nie działa wystarczy cofnać sie kilka stron w tył;-)

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=8944

pozdrawiam

Jeszcze z mojej strony dodam ze zegarek spisuje sie dobrze i nie mam większych zastrzeżeń.

kuba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, ha, zlosliwy nie bede ale o tym poscie pisalem wyzej- czytasz cale posty? :( Zawsze cos, ale mimo to niewiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pompej
Ha, ha, zlosliwy nie bede ale o tym poscie pisalem wyzej- czytasz cale posty? :lol: Zawsze cos, ale mimo to niewiele.

:( to wybacz,wydawało mi się że link będzie odpowiedzią na zadane pytanie.

Na temat zegarka jeśli taki sam możesz kupić to mogę powiedzieć ze jestem zadowolony zegarek ma małe opoznienie przy regularnym jego noszeniu,bez problemów z datą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznych pieniedzy nie kosztuje, ale lapie sie na dziwactwie skupowania wszystkiego co cyka i martwie sie czy to choroba. Troche musze to ograniczyc i zastosowac czytelne kryteria zbieractwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lapajlukasz

całkiem fajny werk, nie ma plastikowych części, trzeba jedynie zwrócić uwagę czy wahnik nie ma dużego luzu (słychać metaliczny stuk jeśli porusza się zegarkiem w kierunku tarcza - dekielek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
całkiem fajny werk, nie ma plastikowych części, trzeba jedynie zwrócić uwagę czy wahnik nie ma dużego luzu (słychać metaliczny stuk jeśli porusza się zegarkiem w kierunku tarcza - dekielek)

A o co chodzi z tymi plastikowymi częściami ?

Już nieraz na forum coś o tym mówiono, ale konkretów nie było, tzn. chodzi mi o to, jakie części i w których zegarkach radzieckich były z plastiku ? W budziakch to wiem, że były części plastikowe, ale w neręcznych :?:

A z tym luzem na wahniku - sporo radzieckich automatów miało luzy i to duże. Kuiłem np. niedawno Poljota nówkę z lat 80 automat 23 kamienie - wahnik tłucze się jak diabli, ale kręci się ładnie. Czy ten luz jakoś specjalnie przeszkadza i czy wpływa na żywotność automatu ?

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karol,luz(nadmierny) jak to luz zwiastuje początek końca.Na pewno jest obiektywnym wskaźnikiem zużycia mechanicznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A o co chodzi z tymi plastikowymi częściami ?

Już nieraz na forum coś o tym mówiono, ale konkretów nie było, tzn. chodzi mi o to, jakie części i w których zegarkach radzieckich były z plastiku ? W budziakch to wiem, że były części plastikowe, ale w neręcznych :?:

W rosyjskich mechanicznych jak dotąd nie ma plastyków poza różnymi dystansami i uszczelkami. A w innych można spotkać plastykowe ślizgacze, koła sprzęgieł automatu (Rolex !), bieżnie łożysk kulkowych wahnika (Seiko) itp. W różnych wynalazkach spotykało się plastykowe "kamienie", nawet ułożyskowanie balansu.

A Tissot kiedyś wypuścił zegarek z plastykowym werkiem. Nie zabawkę, tylko regularny zegarek - ocalałe egzemplarze z reguły są na chodzie.

A z tym luzem na wahniku - sporo radzieckich automatów miało luzy i to duże. Kuiłem np. niedawno Poljota nówkę z lat 80 automat 23 kamienie - wahnik tłucze się jak diabli, ale kręci się ładnie. Czy ten luz jakoś specjalnie przeszkadza i czy wpływa na żywotność automatu ?

Na pewno tak, ale pewien luzik na tym zazębieniu jest wliczony konstrukcyjnie.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.