Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zasadzka

Problem z zegarkiem po wymianie baterii

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Wymieniałem dzisiaj baterię w zegarku mojej lubej. 

Udało mi się ściągnąć dekielek, wymieniłem baterię i wyglądało na to, że wszystko jest ok (brak wskazówki sekundowej, ale minutowa się przesuwała). 

Zacząłem walczyć z zamknięciem dekielka, co udało mi się po wielu próbach. Wyglądało na to, że wszystko jest ok. 

Od razu ustawiłem aktualną godzinę i zwyczajowo wcisnąłem koronkę na odpowiednią pozycję.

Niestety okazuje się, że zegarek nie ruszył. Nie skupiałem się na wskazówkach, więc nie wiem tak naprawdę, czy nie działał już 

wcześniej, czy przestał chodzić dopiero po wyciągnięciu koronki do pozycji przestawienia godziny. 

Ściągnąłem dekielek i jak na moje oko (laika kompletnego) wszystko wygląda ok. Zdjęcie załączone.  Nie wiem co robić zegarek nie chce ruszyć.

Macie pomysł, co się mogło stać i czy można zegarek ratować ? Mam wyrzuty sumienia, że być może zepsułem zegarek, chociaż szczerze mówiąc 

nie mam pomysłu, w jaki sposób. 

Będę wdzięczny za waszą pomoc. 

Pozdrawiam.

post-88916-0-82381500-1454011202_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed wymianą baterii chodził ??

Może źle baterię zapakowałeś i zwora jakaś poszła 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłeś też podczas którejś z kolei próby zamknięcia zegarka wygiąć dekiel i uczynić szkodę. Mogło nastąpić zwarcie, albo uszkodzenie mechaniczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Na zdjęciu, które wstawiłeś, nie ma zamkniętego obwodu na baterii. Wynika z tego, że element zamykający obwód jest zamontowany na deklu. Prawdopodobnie montując dekiel nie zamknąleś obwodu i stąd problem.

Edit: dopatrzyłem się, że obwód jednak zamknięty. Może jest na deklu coś, co dociska baterię?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba isc do zegarmistrza.

Po pierwsze sprawdzic czy dobrales dobrze baterie, po drugie czy jest naladowana.

Mozliwe ze zegarek nie chodzil przed wymiana i sie zastal.

Czasami ale rzdko jest tak ze zegarek ruszy nie od razu.

Moze trzeba podgiac precik pod bateria.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Mozliwe ze zegarek nie chodzil przed wymiana i sie zastal.

.

Witam.

Mógł chodzić "siłą rozpędu", smar był na granicy płynnosci, zapewne się zestarzał ... 

Ile czasu zegarek nie chodził ?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Dziękuję za odpowiedzi. Zegarek nie chodził kilka tygodni. Baterię włożyłem, tak jak widać na zdjęciu. Bateria jest taka sama, jak oryginalna. Co do wygięcia dekielka, to kto wie... To był ten ciężki przypadek, gdzie musiałem się nieźle nasiłować, żeby go zatrzasnąć. Wydawał się jednak mało podatny na wyginanie ? Jak mogło nastąpić zwarcie ? Czy w takim wypadku już by było po zegarku ? 

Czy jest coś, co mogę jeszcze sam spróbować zrobić, zanim pójdę do zegarmistrza ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie. Najlepiej jakby zegarmistrz pomierzył obwód zegarka (czy nie ma przebić, zwarć na cewce czy kondensatorku chociażby), sprawdził stan bateryjki pod obciążeniem (sprawdzenie napięcia woltomierzem niewiele mówi o stanie ogniwa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.