Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość RafalP

Pallas

Rekomendowane odpowiedzi

Gość RafalP

witam,

ostatnio zacząłem intensywnie interesować się zegarkami mechanicznymi i okazało się, że mam w domu zegarek który nosił dziadek, a później dostał go mój ojciec. Jest więc dla mnie cenny nie ze względu na jego wartość $. Zegarek mi się podoba i chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o nim oraz poddać go renowacji.

Zegarek ma nie orginalne, wymienione kiedyś wskazówki. Szukałem w Googlach informacji, ale nie mogę nic znaleźć. Proszę więc o pomoc.

Gdzie mogę znaleźć jakieś informacje o firmie Pallas? (historia firmy, modele - chciałbym znaleźć jakie były orginalne wskazówki). Może jakieś info o mechaniźmie?

Proszę też o poradę dot. renowacji i ew. gdzie w Warszawie najlepiej go oddać. Mechanizm jest sprawny. Tarcza porysowana od źle założonych chyba wskazówek. Załączam fotki.

Słyszałem gdzieś że "Pallas był prekursorem Atlantica", ale to może rownie dobrze być zupełnie wyssane z palca...

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie

RafalP

pallas1.jpg

pallas2.jpg

pallas3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość RafalP

nikt nic nie słyszał o firmie Pallas?

jedną fotkę nawet znalazłem tu na forum - po renowacji.

ale może ktoś mógłby pomóc w znalezieniu informacji na temat firmy i zastosowanego mechanizmu.

pozdrawiam serdecznie

RafalP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

witaj piekny ten zegareczek!nie denerwuj sie poczekaj a napewno ktos sie znajdzie co bedzie mial cos do powiedzenia.pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby na tarczy zamiast PALLAS pisało Atlantic Varldsmastarur, nikt prawdopodomnie nie zauważyłby rożnicy. Ten sam design tarczy, pewnie podobny (ten sam) mechanizm.

Na poznanie historii firmy i modeli nadziei bym sobie nie robił, pewnie zaginęły gdzieś w czeluściach historii szwajcarskiego zegarmistrzostawa.

Ale to na pewno solidny zegareczek, z podobnej półki co Atlantic czy Delbana z tego okresu (lata ok. 50 - 60). Moi zdaniem wskazówki oryginalne były w kształcie klinów, takie spiczaste. Ale te też nie wyglądają źle.

Chyba za bardzo nie pomogłem :)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość RafalP

dzieki neuro! bardzo pomogleś, bo ostatnio stanąłem w martwym punkcie moich poszukiwań. Faktycznie jest identyczny jak Varldsmastarur i teraz ruszyłem dalej :) Wiem już jakich wskazówek szukac, a może jak go oddam do renowacji to mi zegarmistrz coś powie o firmie.

RafalP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kshyhoo

Witam,

moge tylko potwierdzic to co pisze neuro.

Zegarek, ktory jest pamiatka po dziadku umiescilem na http://www.webcube.de/zegarek/

Wskazowki sa oryginalne, poza sekundnikiem.

Pozdrawiam

Krzysztof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.