Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

skaucik

Stara Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

znalazłem ostatnio coś takiego i jest w moim posiadaniu.
Damska Delbana na 17 kamieniach i tylko tyle wiem.
Wie ktoś coś więcej ? Lata produkcji itp.?
Zegarek "sprawny", bo nakręciłem i chodził, ale...
...nie chodzi. Koronka siedzi w miejscu i nie da się go już nakręcić, pod spód jeszcze nie zajrzałem, bo nie byłem w stanie go otworzyć.

post-80380-0-51951100-1457719140_thumb.jpg

post-80380-0-18726000-1457719167_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Typowa Damska Delbana z lat 60. W środku może być np ETA 1312, FEF 400.

Zegarek "sprawny", bo nakręciłem i chodził, ale...

...nie chodzi. Koronka siedzi w miejscu i nie da się go już nakręcić

Możesz to rozwinąć, bo czytam któryś raz i rozumiem, ale nie mogę pojąć...

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Typowa Damska Delbana z lat 60. W środku może być np ETA 1312, FEF 400.

Możesz to rozwinąć, bo czytam któryś raz i rozumiem, ale nie mogę pojąć...

Trochę głupio opisałem problem. Moja wina.

Chodzi o to, że zegarek w momencie kiedy go nabywałem nakręciłem i pracował.

Po jakimś czasie zacinała się jego praca i nie można go już nakręcić. Koronka ani drgnie.

Czy w/w mechanizmy, zakładając, że jest to jeden z wymienionych trudno naprawić ? I czy dużo przepłaciłem dając za zegarek 25zł ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto co mi się ukazało gdy "zajrzałem jej pod spódniczkę".
Wychodzi na to, że nie jest to żaden z wymienionych wyżej mechanizmów. ( ETA 1312 FEF 400 )

Werk to AS 1456

post-80380-0-76258600-1457784129_thumb.jpgpost-80380-0-20998800-1457784146_thumb.jpg

Nie jestem znawcą, ale wygląda na zadbany i jednak udało mi się go nakręcić, pracuje, ale znacznie późni.
Później ustawię konkretną godzinę i będę monitorował jak duży odchyłek w czasie jest.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To też dość popularny, choć nieco mniej od wymienionych, werk damki delbanowej.

Generalnie wyglada na to, że zegarek wymaga jedynie porządnego czyszczenia i ponownego oliwienia. Poza tym zapewne jest sprawny, skoro chodził.

Nie przepłaciłeś. ;)

Cena dobra i zegarek w niezłym stanie. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, dzięki za odpowiedź.
Jeśli chodzi o czyszczenie to czy nie zaszkodzi to powłoce jeżeli zrobię to tak "Wszystkie elementy koperty i dekielka należy umieścić i pozostawić na jakiś czas w miseczce z płynem do naczyń rozcienczonym w wodzie. Po pewnym czasie, kiedy część zabrudzeń już się rozpuści, można przystąpić do szorowania elementów szczoteczką do zębów.  Po takim  wstępnym oczyszczeniu można usunąć brud z trudno dostępnych zakamarów za pomoca zaostrzonej wykałaczki lub zapałki, których zaletą jest  to, że doskonale usuwają brud, a jednosześnie nie zarysują powierzchni koperty."

Tak jak wyczytałem to tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej możesz ją tak potraktować, bez żadnej szkody dla złocenia. Jeśli są rysy, to możesz najpierw spolerować je jakąś delikatną pastą polerską (np Tempo), a dopiero potem myć. Tą samą pastą możesz również polerować plexę, tylko będzie wymagała trochę więcej pracy.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.