endrju71 0 #1 Napisano 18 Marca 2016 Witam forumowiczów...Panowie podpowiecie w temacie serwisu..?mam Omegę Seamaster James Bond 007 Limited Edition z 2008 r. zresztą kupiona na tutejszym bazarku, noszę ją praktycznie codziennie (tak na marginesie fantastyczny zegarek) już przez 3 latka.pytanie dotyczy serwisu, czy już powinienem zrobić jakiś przeglądzik??? dzwoniłem do Swotch Group Polska na Marynarską bo niby tylko tam mogę taki przegląd wykonać no i cena mnie troszkę powaliła bo 1600 zł mało to nie jest..! ale ok jak trza to trza i zapłacę...dlatego postanowiłem zapytać na forum może coś doradzicie w temacie.... ??? pozdr...A. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CIESLUT 398 #2 Napisano 18 Marca 2016 Jak nie znasz dobrego zegarmistrza ktory zamowi wszystko z serwisu i nic nie spaprze to moze wykona ci serwis za polowe tej kwoty ale nie jestem pewnien czy da sie zmiescic w polowie kosztow. 0 OMEGA SEAMASTER 300M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endrju71 0 #3 Napisano 19 Marca 2016 ok bardzo dziękuje za odpowiedź...z tego wynika że u zwykłego zegarmistrza też tanio nie będzie a w serwisie przynajmniej będę miał pewność że zrobią to dobrze no i dadzą certyfikat...jak by ktoś jeszcze chciał coś podpowiedzieć w tym temacie to zapraszam...pozdr..a. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endrju71 0 #4 Napisano 19 Marca 2016 a może ktoś podpowiedzieć co ile lat taka Omega powinna mieć przegląd serwisowy...???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb71 1752 #5 Napisano 19 Marca 2016 Co 5-7 lat powinno się robić przegląd. Zadzwoń do łódzkiego Tempusa. Mają autoryzację na Omegę i zrobią IMO taniej. I to sporo taniej. Zadzwoń, to się dowiesz szczegółów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 76404 #6 Napisano 19 Marca 2016 Jak jesteś z Warszawy to na Pięknej 47 można zrobić u Pana Zbigniewa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endrju71 0 #7 Napisano 19 Marca 2016 jestem z Kraka i byłem u Strojnego ale powiedział że jak to jest Co Axial to tylko ul. Marynarska w Wawie, no a na Marynarskiej 1600 zł dzięki za radę zadzwonię i do Łodzi i do p. Zbigniewa!ważne jest żeby było profesjonalnie bo tak jak mówię zegareczek fajny! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb71 1752 #8 Napisano 19 Marca 2016 W Łodzi na pewno zrobią profesjonalnie. Mają pełen dostęp do części Omegi (uszczelki, koronki, wskazówki itd). Wymienią co będzie trzeba i będzie taniej niż na Marynarskiej . Terminy mogą być odległe, bo roboty mają od groma, Zjeżdżają pocztą kurierską z całej Polski zegarki. Polerkę koperty na życzenie też zrobią. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endrju71 0 #9 Napisano 19 Marca 2016 ok to po niedzieli dzwonię do nich...!! mam jeszcze kieszonkę w złocie z zeszłego stulecia to może też do nich zawiozę...pozdr... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wwmm 1 #10 Napisano 21 Marca 2016 Czy w Warszawie nie ma innych, tańszych serwisów Omegi ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Tatko #11 Napisano 2 Czerwca 2016 Witam !pytanie laika Co obejmuje taki serwis ? rozebranie do ostatniej śrubki ? mycie czyszczenie ? smarowanie ? regulacje na wibrografie ? (wibrograf chyba tak brzmi nazwa tego użądzenia) Pytam z czystej ciekawości bo cena niemała... A jak zegarek więcej stoi jak pracuje ? serwis wynika z zużywania się smarów czy starzenia ? mam kwarca który ma ze 20 lat i tylko baterie ma zmieniane i nadal cyka... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
msokol19 132 #12 Napisano 5 Czerwca 2016 Jeśli nic mu nie dolega to go zostaw w spokoju. Widziałem 40letnie mechaniczne Omegi które nigdy nie były otwierane i dawały radę Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4405 #13 Napisano 5 Czerwca 2016 Witam !pytanie laika Co obejmuje taki serwis ? rozebranie do ostatniej śrubki ? mycie czyszczenie ? smarowanie ? regulacje na wibrografie ? (wibrograf chyba tak brzmi nazwa tego użądzenia) Pytam z czystej ciekawości bo cena niemała... A jak zegarek więcej stoi jak pracuje ? serwis wynika z zużywania się smarów czy starzenia ? mam kwarca który ma ze 20 lat i tylko baterie ma zmieniane i nadal cyka..."Kompletny przegląd obejmuje następujące czynności:- Demontaż mechanizmu na czynniki pierwsze, czyszczenie, smarowanie, montaż, regulacji dokładności i kontrolę funkcji.- Naprawę lub wymianę uszkodzonych części mechanizmu.- W miarę potrzeby wymianę w cenie przeglądu: szkła, tubusu, koronki, przycisków, uszczelek, baterii (za wyjątkiem specjalnych szkieł mineralnych, szkieł szafirowych, koronek i przycisków specjalnych oraz części wykonanych z metali szlachetnych, które zostaną wycenione osobno).- Kontrolę wodoszczelności.- Mycie koperty i bransolety.- Kontrolę techniczną i estetyczną" Informacja bezpośrednio z serwisu SGP.Sugestia żeby czekać aż zegarek sam się rozsypie chyba nie jest najlepsza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Tatko #14 Napisano 5 Czerwca 2016 Jeśli nic mu nie dolega to go zostaw w spokoju. Widziałem 40letnie mechaniczne Omegi które nigdy nie były otwierane i dawały radę Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Już się spotkałem z takimi opiniami i to kilka razy,Autorytetem w tej dziedzinie jest mój kolega z miejsca pracy(pracujemy niedaleko siebie), człowiek bardzo bardzo majętny posiada zegarków na lekko licząc no strasznie kwoty to sa a jego znajomi to już abstrakcja totalna oderwanie od rzeczywistości i pytałem gdzie serwisuje swoje zegarki a on że zegarek w pudełku jak leży to sie nie zużywa.... Nie będę, dyskutował na ten temat i spierał sie bo po prostu nie wiem nie mam doświadczenia , mysle że jak zegarek jest używany na co dzień dzień w dzień to raz na te kilka lat można zerknąć i taki servis zrobić ale jak głównie stoi i cieszy oko to...no nie wiem nie wiem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4405 #15 Napisano 5 Czerwca 2016 Owszem, jak leży to się nie zużywa ale wszelkie środki smarne tracą właściwości i jeśli zegar jest albo będzie noszony to dobrze byłoby żeby były świeże, jeśli mechanizm ma pracować w optymalnych warunkach.Możesz postawić auto do garażu na 10 lat i nic z nim nie robić - nie zużyje się, ale jak po tych 10 latach zechcesz nim wyjechać to nie zaczynasz od odpalenia silnika tylko wymiany wszystkich płynów, smarów i gum. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Tatko #16 Napisano 5 Czerwca 2016 samochód jest kiepskim porównaniem zupełnie inny zakres temperatur, sił, ciśnień, tolerancji, zależności poszczegulnych podzespołów ale wiem o co chodzi a jaki jest okres przydatności takich smarów ? jakie maksymalny okres czasu mogą leżeć poza fabrycznym opakowaniem nie tracąc swoich właściwości ? czy nowoczesne werki są tak czułe że koniecznie muszą być świeże czy wystarczy aby jakiejkolwiek oliwki w łożyskach kapeczka był i będzie cykać ? oczywiscie zakładając że mechanizm jest czyściutki i hermetycznie zamknięty ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb71 1752 #17 Napisano 6 Czerwca 2016 Tak czy inaczej. Po 5-7 latach powinno się zrobić przegląd mechanicznego zegarka niezależnie czy kosztował tysiaka czy pięćdziesiąt.Po około 10 latach oliwy tracą swoje właściwości smarne i dokładność zegarka może ulec znacznemu zmniejszeniu i części mogą zacząć się nadmiernie zużywać tym bardziej, kiedy leży w pudełku i nagle ktoś naciągnie sprężynę.Zegarki noszone na co dzień potrafią faktycznie chodzić po 20-30 lub nawet więcej lat bez przeglądu. Nie znaczy to oczywiście, że takie przebiegi wychodzą im na zdrowie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Tatko #18 Napisano 7 Czerwca 2016 czyli czysto teoretycznie jakby tych interwałów przestrzegać albo i je skracać to taki zegarek może tykać i tykać i tykać ... a palety w kotwicy to są elementy " eksploatacyjne " i przerzutnik balansu nie licząc łożysk to chyba elementy najbardziej narażone na zużycie wskutek tarcia i nazwę to gwałtownym stykaniem sie z innym elementami ? jak one znoszą upływ czasu ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach