Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Toranaga

Co to są właściwie te "kamienie" lub "j

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Toranaga

Witam. Może głupie pytanie, ale jestem zielony a na internecie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mój zegarek ma 23 kamienie. To dobry, czy zły?

A jedyny kamień jaki w nim jest to kryształ kwarcu ....

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Słowami krytyki się nie przejmę ... znam swój poziom wiedzy w temacie :D

Pozdrawiam wszystkich na forum.

Toras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kamienie - stosowane jako łożyska w celu zmniejszenia zużycia w miejscach największego tarcia w mechanizmie. W zegarkach mechanicznych jest ich zazwyczaj 17-18. Dawniej używano naturalnych rubinów, obecnie stosuje się kamienie syntetyczne.

Mój zegarek ma 23 kamienie. To dobry, czy zły?

Ilość kamieni nie świadczy o jakości zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Toranaga

Dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

ja sie moge madrzyc bo kiedys sam zadalem takie pytanie :wink: odpowiedz byla taka, ze kamienie sluza do lozyskowania ruchomych elementow i pisanie na zegarku "21 jewels" to tak na prawde tylko marketingowy belkot ktory nic nie mowi o jakosci zastosowanego mechanizmu; prawdopodobnie to chwalenie sie iloscia kamieni pochodzi z czasow kiedy uzywano kamienii szlachetnych np. rubinow i ich ilosc podnosila cene zegarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W porę usunąłeś, kolego 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

ale zaowazyles, ze w miedzyczasie zdazylem Cie przeprosic jeszcze? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zaowazyles, ze w miedzyczasie zdazylem Cie przeprosic jeszcze? :wink:

Aż tak szybki nie jestem :D

Nie mniej jednak - nie ma za co :D :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja sie moge madrzyc bo kiedys sam zadalem takie pytanie :wink: odpowiedz byla taka, ze kamienie sluza do lozyskowania ruchomych elementow i pisanie na zegarku "21 jewels" to tak na prawde tylko marketingowy belkot ktory nic nie mowi o jakosci zastosowanego mechanizmu; prawdopodobnie to chwalenie sie iloscia kamieni pochodzi z czasow kiedy uzywano kamienii szlachetnych np. rubinow i ich ilosc podnosila cene zegarka

Nadal używa się kamieni półszlachetnych, głównie rubinów. I nadal ich produkcja i osadzenie w mechaniźmie troszkę kosztuje.

A z zależnością klasy i ceny mechanizmu od ilości kamieni to nie takie do końca proste. Otóż przyzwoity mechanizm z naciągiem ręcznym i wychwytem szwajcarskim potrzebuje 17 kamieni (tańsze mogą mieć 15). Automaty mają 23 do 31 kamieni.

W czasach przedkwarcowych trzeba było jakoś wytwarzać zegarki tańsze, więc produkowano mechanizmy różniące się konstrukcją i właśnie ilością użytych łożysk z kamieni. Wśród zegarków z naciągiem ręcznym da się wyróżnić:

- "buksiaki" bez kamieni, z kołkowym wychwytem, werk zwykle blaszany,

- 4 - 5 kamieniowe z kołkowym wychwytem, tanie, acz znacząco trwalsze od buksiaków,

- 5 - 7 kamieni, niektóre "7" nawet z wychwytem szwajcarskim, a niektóre kołkowe osiągały dokłądność chronometru,

- 11 i 15 kamieni - klasa popularna i średnia.

- 17 kamieni utarło się uważać za próg zegarków z górnej półki

- 21 kamieni - luksusowe i chronometry.

Tyle jeśli idzie o techniczne uzasadnione ilości kamieni, albowiem istniały konstrukcje z np czysto marketingowym jednym kamieniem. Znany jest także przypadek indyjskiego zegarka z werkiem 15 kamieniowym i wrzuconymi luzem pod tarczę dwoma kamieniami nakrywkowymi. Dumny napis głosił "17 jewels"

Co do automatów, to olbrzymia większość jest zwykłymi mechanizmami z dodanym na wierzchu układem naciągu automatycznego. Układ ten zwykle zawiera dodatkowe kamienie, choć wcale nie musi.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.