MAX 67 0 #1 Napisano 9 Kwietnia 2016 Witam serdecznie!Od kilku miesięcy jesteśmy z żoną fascynatami i wielbicielami starych zegarów, głównym źródłem inspiracji są giełdy staroci, a wiedzy wasze forum. Po teorii przyszedł czas na praktykę. .. Jesteśmy posiadaczami kilku zegarów których historię udało nam się w miarę poznać dzięki waszym informacjom. Ostatnio nabyliśmy niewątpliwie starego ale tajemniczego Beckera. Skrzynia zegara ma rzeźbione motywy roślinne wybarwione na kolorowo (czerwone i zielone ) co niekoniecznie będzie widoczne na zdjęciach. Znamy datę powstania mechanizmu ale o skrzyni nie potrafimy znaleźć żadnych informacji. Z góry dziękuję za pomoc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 9 Kwietnia 2016 Numer seryjny wskazuje na rok 1909. Skrzynia w stylu Jugendstil jak najbardziej pasuje do tego okresu. Gdzieś już taką widziałem... Nie spotkałem się natomiast z katalogami filii w Braunau z tego okresu. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 297 #3 Napisano 9 Kwietnia 2016 Bardzo ładny, gratuluję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAX 67 0 #4 Napisano 10 Kwietnia 2016 Dzięki za podpowiedzi.Nie słyszałem o stylu Jugenstil-może coś więcej ?Tarant jak jest z tymi numerami seryjnymi,piszesz 1909,a wg.numeracji to od numeru 500000 robiono od roku1885 w czym ta nieścisłość?Zastanawiamy się nad renowacją skrzyni,nie jest w najlepszym stanie,szyby prawdopodobnie nie oryginały 5 i strasznie pokruszone na krawędziach kolor na krawędziach drzwiczek wytarty-co o tym myślicie [ew. jakieś namiary na Śląsku]. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #5 Napisano 10 Kwietnia 2016 Twój Becker jest z Braunau . Beckery robiono również we Freiburgu . To znaczy że Becker miał dwie różne numeracje , dla mechanizmów produkowanych w Braunau i dla tych z Freiburga . 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6 Napisano 10 Kwietnia 2016 Jugendstil niemiecka nazwa art nouveau, secesja 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAX 67 0 #7 Napisano 10 Kwietnia 2016 Bajmar dzięki za info powiedz gdzie mogę znaleźć informacje na temat fabryki w Braunau no i numeracji ich zegarów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #8 Napisano 10 Kwietnia 2016 Tutaj, na forum. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #9 Napisano 10 Kwietnia 2016 Bajmar dzięki za info powiedz gdzie mogę znaleźć informacje na temat fabryki w Braunau no i numeracji ich zegarów.Poszukaj w tym temacie :http://zegarkiclub.pl/forum/topic/20056-zanim-zadasz-pytanie-sprawd%C5%BA-te-linki/ 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach