Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MAX 67

Becker w kolorowej skrzyni !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Od kilku miesięcy jesteśmy z żoną fascynatami i wielbicielami starych zegarów,  głównym źródłem inspiracji są giełdy staroci, a  wiedzy  wasze forum. Po teorii przyszedł czas na praktykę. .. Jesteśmy posiadaczami kilku zegarów których historię udało nam się w miarę poznać dzięki waszym informacjom. Ostatnio nabyliśmy niewątpliwie starego ale tajemniczego Beckera.  Skrzynia zegara ma rzeźbione motywy roślinne wybarwione na kolorowo (czerwone i zielone ) co niekoniecznie będzie widoczne na zdjęciach. Znamy datę powstania mechanizmu ale o skrzyni nie potrafimy znaleźć żadnych informacji. Z góry dziękuję za pomoc.

post-89621-0-08435300-1460230065_thumb.jpg

post-89621-0-43763100-1460230066_thumb.jpg

post-89621-0-89871500-1460230066_thumb.jpg

post-89621-0-31486000-1460230067_thumb.jpg

post-89621-0-70253500-1460230067_thumb.jpg

post-89621-0-16868100-1460230068_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer seryjny wskazuje na rok 1909. Skrzynia w stylu Jugendstil jak najbardziej pasuje do tego okresu. Gdzieś już taką widziałem... Nie spotkałem się natomiast z katalogami filii w Braunau z tego okresu.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny, gratuluję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi.Nie słyszałem o stylu Jugenstil-może coś więcej ?Tarant jak jest z tymi numerami seryjnymi,piszesz 1909,a wg.numeracji to od numeru 500000 robiono od roku1885 w czym ta nieścisłość?Zastanawiamy się nad renowacją skrzyni,nie jest w najlepszym stanie,szyby prawdopodobnie nie oryginały 5 i strasznie pokruszone na krawędziach kolor na krawędziach drzwiczek wytarty-co o tym myślicie [ew. jakieś namiary na Śląsku].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój Becker jest z Braunau . Beckery robiono również we Freiburgu . To znaczy że Becker miał dwie różne numeracje , dla mechanizmów produkowanych w Braunau i dla tych z Freiburga .

Pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jugendstil niemiecka nazwa art nouveau, secesja :)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bajmar dzięki za info powiedz gdzie mogę znaleźć informacje na temat fabryki w Braunau no i numeracji ich zegarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj, na forum.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.