Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

amel DW-5XXX

Jak wyjąć z koperty złamaną śrubkę w Casio DW-52

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Może ktoś zna namiary na zegarmistrza w Warszawie bądź Białymstoku, który by sobie poradził z tym problemem. Mianowicie w moim DW-5200 - starszy model G-SHOCKA /konstrukcyjnie to samo co DW-5600C/ jest ułamana jedna ze śrubek, którymi jest przykręcony bezel. Po prostu gwint się zapiekł i przy odkręcaniu urwła się główka śruby.. Chciałbym wyjąć te resztki i wkręcić nową śrubkę ;)

Kolekcja: TAG Heuer CV-2110.BA0787; Atlantic SEAHUNTER; casio DW: 5000C 5600C 5600E 6900K 1500; Citizen DQ-7511

Na sprzedarz: Casio G-Shock: DW-001 Jason;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może być bardzo problematyczne amel i ciężko będzie znaleźć zegarmistrza który by sie tego podjął :?

Każda próba usunięcia grotu śrubki z plastikowej koperty wiązać się będzie z jej uszkodzeniem (rozwiercanie?)

Gdybym ja miał to zrobić - to spróbowałbym delikatnie roztopić (np. lutownicą) miejsce wokół tkwiącego w kopercie grotu śrubki, tak żeby zrobić miejsce dla szczypiec którymi spróbowałbym chwycić za koniec tej śrubki i delikatnie spróbował wykręcić. Gdyby sie udało usunąć niechcianą zepsutą śrubkę, trzeba usunąć ranty z nadtopionego plastiku skalpelem i wypełnić ubytek jakąś inną masą plastyczną lub nawet klejem albo zostawić /wtedy nowa śrubka nie będzie do końca wkręcona/ ;)

Jakimś wyjściem byłoby zrobienie drugiego otworka na śrubkę obok.. ale bezel nie posiada dodatkowego miejsca na nowe "ucho" dla śrubki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebny jest wykrętak. Jest to pewnie niefachowa nazwa, wygląda jak nagwintowany lewym gwintem stożek. Urwaną/zniszconą śrubę nawierca się małą średnićą i wkręca się toto. Ponieważ gwint jest lewy im bardziej wkręcasz, tym bardziej wykręcasz urwaną śrubę. Tyle teorii, na narzędziach w tej skali sie nie znam, widziałem spory egzemplarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za radę Zulek.

Jednak DW-5200 ma metalową kopertę a nie plastikową. Gdyby była to koperta jak w obecnych G-SHOCKACH to mam "czarodzieja" w Białymstoku który by sobie z nia poradził:lol:

Kolekcja: TAG Heuer CV-2110.BA0787; Atlantic SEAHUNTER; casio DW: 5000C 5600C 5600E 6900K 1500; Citizen DQ-7511

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do narzędzi to mniej więcej wiem co trzeba, tylko nie wiem kto takie ma /w Warszawie lub Białymstoku/, żeby mi wyciągną tą śrubę.

Dzięki za odpowiedź!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cienko będzie. Ja uważam że możesz darować sobie poszukiwania

gościa co ma takie cienkie wykrętaki. Sam raczej rozwierć na większy kaliber i wstaw wkładkę z takim gwintem. Kiedyś takie coś robiłem. Wiertło było ok 1,5 mm a i tak chciało wiercić bokiem. Śrubka była twarda :?

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cienko będzie. Ja uważam że możesz darować sobie poszukiwania

gościa co ma takie cienkie wykrętaki. Sam raczej rozwierć na większy kaliber i wstaw wkładkę z takim gwintem. Kiedyś takie coś robiłem. Wiertło było ok 1,5 mm a i tak chciało wiercić bokiem. Śrubka była twarda :?

I tak niestety uczynię:D niestety bo chciałem zrobic to na perfekt, a będzie mała prowizorka:)

Dzięki wszystkim za odpowiedź!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha! Udało się! po roku poszukiwań! Mój niezawodny zegarmistrz z Białegostoku zaniósł moje cudo do kolegi zegarmistrza i po problemie! Wprawdzie w międzyczasie zgubiłem 2 śrubki :) ale to nie problem.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.