Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Łukasz Erlich

MINIATURKA CHODZIK CZY TO WIEDENCZYK B MAŁY !

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy po raz pierwszy spotkałem się z malutkim zegarem, jak dla mnie w malutkiej skrzyneczce wiedeńskiej. Przez moment myślałem ze to jakaś chińszczyzna współczesna. Miniaturka maleństwo z ładną skrzyneczką, malutkie wahadełko, tarcza, mechanizm malutki, chyba wiedeński zrobiłem kilka zdjęć sami zobaczcie jakie maleństwo,oceńcie. Czy to wiedeńczyk z jakich lat kiedy ewentualnie mógł być wyprodukowany może firma jakaś konkretna co wiecie co sadzicie co myślicie piszcie strasznie jestem ciekaw co powiecie ..... mój kolega zegarmistrz dostał go dzisiaj do sprawdzenia, pamiątka rodzinna klienta

post-43283-0-35348200-1473276594_thumb.jpg

post-43283-0-22357200-1473276605_thumb.jpg

post-43283-0-27379800-1473276614_thumb.jpg

post-43283-0-81017100-1473276623_thumb.jpg

post-43283-0-64624900-1473276632.jpg

post-43283-0-07523200-1473276640_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sieci można znaleźć informacje że firma Buhler zajmowała się produkcją wyrobów precyzyjnych i zegarów . Założona została w 1855 roku w Tribergu .

Pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dość często spotykany werk w miniaturkach. Wszystkie były anonimowe. I zwykle miały montowanie typu austriackiego.

post-6402-0-18684700-1473278948_thumb.jpg

W tym wypadku karteczka na plecach wygląda jak naklejka producenta, nie sprzedawcy.

Uhrmacherverzeichnis wyszukuje fabrykę braci Bühler w Tribergu, założoną w 1850 roku.

H.H. Schmid wymienia:

Adolfa Bühlera z Tribergu - z odnotowaną aktywnością w roku 1889 i nieznanym profilem produkcji (tutaj skrzynia pasuje do tego okresu)

Carla - Heinricha Bühlera: ( aktywny 1859 - 1906), jako następcę Gebrüder Bühler. Wytwarzał regulatory, budziki jak i same werki.

Zapewne to jedna rodzina z wielce pomieszanymi powiązaniami pomiędzy własnymi firmami, jak to często w tamtych okolicach bywał.

Twój zegar chyba jako pierwszy pozwolił na ustalenia producenta.

post-6402-0-83864600-1473280093_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem Koledzy bardzo dziękuję za opinie i pomoc. Myślę tez ze wspólnie czegoś nowego się dowiedzieliśmy. Zegar niestety jest pamiątka rodzinna klientki mojego Kolegi zegarmistrza nie sprzeda mi chociaż chętnie bym nabył. Fajne takie maluszki może kiedyś zacznę zbierać jak miejsca na ścianach zabraknie dla większych kolegów zegarów - wtedy się wezmę za takie urocze maleństwa. Tyle mojego ze obejrzałem i pogłaskałem dobre i to. Jutro zaniosę koledze nasze wspólne ustalenia już wydrukowałem. Jego klientka na pewno się ucieszy. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.