Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

girter

Bliżej niezidentyfikowana pasówka Lip (prawdopodobnie 1890-1910)

Rekomendowane odpowiedzi

Gorąca prośba o wszelkie informacje na temat tej pasówki. Jedyne co udało mi się ustalić to że zegarek prawdopodobnie pochodzi z przełomu wieku i trochę informacji o samej marce LIP.

post-91126-0-55982400-1474457221_thumb.jpg

post-91126-0-35984700-1474457229.jpg

post-91126-0-61612900-1474457388_thumb.jpg

post-91126-0-93045100-1474457389_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasówką jest mechanizm zegarka kieszonkowego w przystosowanej kopercie naręcznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasówką jest mechanizm zegarka kieszonkowego w przystosowanej kopercie naręcznego.

Przypadkiem przerobiona (przystosowana) koperta z kieszonki na naręczny nie kwalifikuje się  pod to nazewnictwo? :) Jeżeli taki przypadek ma inna nazwę to bardzo przepraszam i chętnie ją poznam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co tu dodać poza tym co wiesz ? o marce Lip czytałeś mogę tylko powtórzyć Francja, Besancon, Emmanuel Isaac Lipmann (1844-1913) - sam zegarek to ktoś sobie przerobił kieszonkę na naręczny dolutowując uszy z drutu (tak na pewno nikt nie produkował seryjnie jest to robota jakiegoś zegarmistrza albo majsterklepki) wygląda jak wygląda można nosić jak się podoba.

Trochę dat z tej strony http://mikrolisk.de/show.php?site=280&suchwort=Lip&searchMode=exact&searchWhere=trademark#sucheMarker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zegarek się zdecydowałem i nie żałuje :) Prezentuje się świetnie i po mimo tego że liczy sobie ponad wiek to jest jednym z najdokładniejszych zegarków mechanicznych w mojej kolekcji (różnicy kilka sekund na dobę). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadkiem przerobiona (przystosowana) koperta z kieszonki na naręczny nie kwalifikuje się  pod to nazewnictwo? :) Jeżeli taki przypadek ma inna nazwę to bardzo przepraszam i chętnie ją poznam 

Taki przypadek ma inną nazwę.,To nie jest pasówka tylko konwersja,.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze małe moje trzy grosze - zegarek jest bardziej z lat 20/30. niż z początku wieku. Wskazówki raczej nieoryginalne.

Ten kaliber werku zdobywał nagrody w konkursach w macierzystym Besanconie - czasami nazywany "chronometre francaise".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.