Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

DRASZYR01

ATLANTIC

Rekomendowane odpowiedzi

SZACUNEK. Z którego roku jest ten zegareczek?

436950093_1_644x461_atlantic-21jewels-nos-krosno_rev012.jpg

436950093_3_644x461_atlantic-21jewels-nos-zegarki_rev012.jpg

post-31748-0-14040700-1476717484.jpg

post-31748-0-25124100-1476717510.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też...

wskazują na to prostokątne wskazówki i napis INCABLOC, który był do lat 70.
​Dla mnie to końcówka lat 70.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model był produkowany przez Atlantica głównie w latach 60-tych, czarny model tego samego rodzaju widać opisany w galerii na stronie producenta: http://www.atlantic-watches.ch/gallery-history.html
W latach 70-tych pojawiały się już modele z logiem w kwadraciku - (wg mnie) brzydsze, z zupełnie odmiennym kształtem. Te z lat 60-tych, jak Twój egzemplarz, nadal nawiązywały do klasycznych, eleganckich projektów Worldmasterów z lat 50-tych (te z logiem z wielkiej litery "A"). Kwadratowe wskazówki to, jak zauważył kolega - sugestia lat późniejszych (choć nadal obstawiałbym lata 60-te).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

Nie jestem ekspertem, ale przychyliłbym się do opinii kolegi, że zegarek to późne lata 70-te. Swoją opinię podpieram na opracowaniu Pana Wojciecha Kutermankiewicza  "Zegarki Atlantic czyli pretekst do własnego wywodu na temat zegarmistrzostwa", przytaczam również skan jednej ze stron, w temacie roczników modeli Atlantic. 

post-67863-0-49046900-1477031710_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, pokazujecie 2 różne zegarki. Istotny do datowania jest także werk zegarka z pierwszego postu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.