Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wojo27

Używany Rolex na prezent za ok 10 tys

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Za ok. rok obchodzę swoje okrągłe XX urodziny i chciałbym zrealizować swoje odwieczne marzenie:) 

A jest nim zegarek Rolex. Na prezent składać się będzie cała rodzina + mój wkład, w sumie wyjdzie ok 10 tys.

Nie pytajcie dlaczego Rolex, a nie inny... po prostu to zawsze było moje marzenie. Im starszy tym lepszy. Model "klasyczny"

Nie jest żadnym ekspertem i pasjonatem w tym zakresie dlatego proszę Was o pomoc.

Czy możecie mi podpowiedzieć, mając na uwadze powyższe:

- jakie ciekawe, używane, stare modele mogę brać pod uwagę,

- gdzie kupić,

- jak najpewniej sprawdzić autentyczność oryginału.

Jeżeli będziecie mieć jakieś pytanie to pytajcie.

Z góry dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Żebyś miał z tego Rolka jakiś fun, to odpowiedzią powinien być 5-cio cyfrowy Datejust kupiony na auctionata.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dziale sprzedam chyba ostatnio byly conajmniej dwa ponizej 10tys

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datejust będzie ok bo

użytkowo - ma datę :) 

pasuje do wszystkiego prawie 

można dostać w okolicach 10 tys

Szukaj u nas w dziale sprzedam - bądź u sprawdzonych np na chrono24.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żebyś miał z tego Rolka jakiś fun, to odpowiedzią powinien być 5-cio cyfrowy Datejust kupiony na auctionata.com

A co oznacza 5-cio cyfrowy Datejust?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

A co oznacza 5-cio cyfrowy Datejust? :)

Tzw. numer referencji będzie miał 5 cyfr, np. Datejust 16200, 16234 ;)

Wspołczesne modele mają numerację 6-cio cyfrową, im krótsza referencja tym starszy model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie to najlepiej albo Datejust albo Airking, ewentualnie troszeczkę drożej może trafiłby się jakiś Explorer I.

Faktycznie. Chyba wybór będzie między Datejust a Explorer

Tzw. numer referencji będzie miał 5 cyfr, np. Datejust 16200, 16234 ;)

Wspołczesne modele mają numerację 6-cio cyfrową, im krótsza referencja tym starszy model.

Aha. Czyli numery referencyjne obejmują pewne lata ich produkcji. A można gdzieś znaleźć jakie to były lata produkcji dla Datejust?

Datejust będzie ok bo

użytkowo - ma datę :)

pasuje do wszystkiego prawie 

można dostać w okolicach 10 tys

Szukaj u nas w dziale sprzedam - bądź u sprawdzonych np na chrono24.pl

Czy "u nas w dziale sprzedam" oznacza pewność oryginału?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest bardzo małe prawdopodobieństwo że na forumowym bazarku trafisz na podrobiony zegarek.

Ogłoszenia są przeglądane przez ludzi znających się na rzeczy i podróbka była by wychwycona a ogłoszenie usunięte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie moja marka, ale te dwa wydają się mieć pomalowane tarcze, wymienione koronki, a mechanizm przynajmniej w jednym wyglada jak by ledwie zipiał....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...z drugiej strony powiedzmy sobie Marku szczerze- za tą kasę na nie wiadomo jakie cuda u Rolexa nie ma co liczyć. Choć jak ma się sporo czasu, wiedzy i cierpliwości, to oczywiście można coś wartego zachodu upolować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami, jak pisano powyzej, trafiają się na forum dość przyzwoite egzemplarze w cenach zblizonych do 10 tysięcy.

Ale to prawda Ryszard- trudno o nie wypracowanego złoma tej marki w kwocie w\w .

Bo juz gdyby kolega szukał Omegi-to prawdopodobienstwo na piekny egzemplarz wzrasta diametralnie :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Aha. Czyli numery referencyjne obejmują pewne lata ich produkcji. A można gdzieś znaleźć jakie to były lata produkcji dla Datejust?

Proszę

https://watchchest.com/learn/rolex-history-descriptions/history-datejust.html

Jeszcze jedna rzecz - generalnie im starszy zegarek tym jest on mniejszy, Wspomniane DJ to 36mm średnicy a jeden z tych z allegro to 34mm, niejeden Ci powie, że dzisiaj jest to damski rozmiar.

Jaki Ty masz kolego nadgarstek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bateria  :)

hmm, bateria????

Proszę

https://watchchest.com/learn/rolex-history-descriptions/history-datejust.html

Jeszcze jedna rzecz - generalnie im starszy zegarek tym jest on mniejszy, Wspomniane DJ to 36mm średnicy a jeden z tych z allegro to 34mm, niejeden Ci powie, że dzisiaj jest to damski rozmiar.

Jaki Ty masz kolego nadgarstek?

dzięki! nie mierzyłem... muszę to zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, bateria????

mechanizm:kwarcowy

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za cenne porady!

Już zaczyna mi się wyjaśniać, że raczej aż tak starego to nie będę szukał (wielkość tarczy) i na pewno z mechanizmem mechanicznym.

A co myślicie o rolexie Explorer? Czy oprócz wizualnej strony różni się czymś znaczącym od Datejust ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Explorer I nie ma daty i ma inny mechanizm, ciężko to wyjaśnić ogólnie bo zależy to od konkretnego modelu etc, weź też pod uwagę że te starsze i tańsze Explorery (ref 14270) też mają 36mm. Dopiero 214270 ma 39mm, ale tutaj w okolicach 10 tysięcy raczej nie ma czego szukać. Zastanów się czy nie lepiej poczekać i jeszcze dozbierać, bo nie ma też co przebierać w najtańszych egzemplarzach które mogą być kombinowane, przepolerowane, nie widziały serwisu od momentu produkcji itd.

A przede wszystkim to radziłbym nie przypalać się i najpierw zrobić szeroki research. Po pytaniach które zadajesz wnioskuję że brak Ci podstawowego rozeznania nawet w dostępnych modelach, które powinieneś mieć chcąc kupić zegarek w takiej cenie z drugiej ręki. Poobserwuj dział SPRZEDAM na forum, popatrz na Allegro, popatrz na chrono24 i zorientuj się mniej więcej co jest w Twoim zasięgu. Napisz czy znasz angielski, jeżeli tak to mogę podesłać kilka miejsc gdzie możesz poczytać o dostępnych modelach, ich historii, przeznaczeniu itd.

Masz całkowitą rację, nie mam w tym zakresie dostatecznej wiedzy. Dlatego poszukiwania i porady rozpocząłem już teraz i mam na to około rok:) Trochę już czytałem, przeglądałem chrono24, ale w tym gąszczu nie wiedziałem jak się odnaleźć. Teraz przynajmniej wiec co należy brać pod uwagę, tak mi się wydaje. Chyba jednak ograniczę swoje poszukiwania do Datejust. Chętnie poczytam coś ciekawego jeżeli masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Explorer I nie ma daty i ma inny mechanizm, ciężko to wyjaśnić ogólnie bo zależy to od konkretnego modelu etc, weź też pod uwagę że te starsze i tańsze Explorery (ref 14270) też mają 36mm. Dopiero 214270 ma 39mm, ale tutaj w okolicach 10 tysięcy raczej nie ma czego szukać. Zastanów się czy nie lepiej poczekać i jeszcze dozbierać, bo nie ma też co przebierać w najtańszych egzemplarzach które mogą być kombinowane, przepolerowane, nie widziały serwisu od momentu produkcji itd.

A przede wszystkim to radziłbym nie przypalać się i najpierw zrobić szeroki research. Po pytaniach które zadajesz wnioskuję że brak Ci podstawowego rozeznania nawet w dostępnych modelach, które powinieneś mieć chcąc kupić zegarek w takiej cenie z drugiej ręki. Poobserwuj dział SPRZEDAM na forum, popatrz na Allegro, popatrz na chrono24 i zorientuj się mniej więcej co jest w Twoim zasięgu. Napisz czy znasz angielski, jeżeli tak to mogę podesłać kilka miejsc gdzie możesz poczytać o dostępnych modelach, ich historii, przeznaczeniu itd.

A gdyby trochę podnieść budżet np. do 15-18 tys. to o czym można myśleć/co można przeglądać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo juz gdyby kolega szukał Omegi-to prawdopodobienstwo na piekny egzemplarz wzrasta diametralnie :)

i wlasnie to mi sie w Omega podoba...piekne egzemplarze w powiedzmy "przyzwoitych" pieniadzach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i wlasnie to mi sie w Omega podoba...piekne egzemplarze w powiedzmy "przyzwoitych" pieniadzach...

Nie umiem tego racjonalnie wyjaśnić...Omegi są piękne, ale to coś...:)

Wtedy możesz spokojnie rozglądać się np. za Explorerem II, taki na bazarku teraz leży: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/140131-rolex-explorer-ii-16570-full-set-black-dial/?fromsearch=1

Dobry stan, pełen komplet pudełek etc. Masz fajną komplikację drugiej strefy czasowej, rozmiar 40mm.

Co do tych materialow do poczytania to wkleje cos po nowym roku. Nie chce tego zrobic na odwal sie a jutro wyjezdzam na sylwestra i nie mam czasu.

To chyba już wiem, ze Explorer to nie do końca mój styl. Czyli tylko Datejust????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek używany na prezent, to raczej nie bardzo pasuje, nawet jeśli dobrej marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek używany na prezent, to raczej nie bardzo pasuje, nawet jeśli dobrej marki.

A kto bogatemu zabroni? Jeśli kolega ma taką chęć, to po co zbędne komentarze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.