Karol Kłósek 4 #26 Napisano 16 Maja 2007 Zgadza się - był podtyp bez wskaźnika rezerwy chodu, ale Jacek pisał, że włśnie takie ACZSy miały to okienko zaklejone czarną blaszką i dlatego zdziwiło mnie to, że w moim ACZSie jest ono puste. Przeglądałem dzisiaj z zegarmistrzem mojego ACZSa - co wiązało się z zerwaniem plomby fabrycznej. Wszystko jest w porządku - wychodzi na to, że to podtyp bez wskaźnika rezerwy chodu z niezaklejonym okienkiem.Po oględzinach zegar został u zegarmistrza - trzeba go wyczyścić, ale i tak na 46 - letni zegar nawet nie był bardzo suchy. Rok rodukcji to 1961 - mechanizm Poljota. 0 CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość andree #27 Napisano 16 Maja 2007 Mam zamiar mojego tez oddac do zegarmistrza.Po tylu latach chyba trzeba.Ten z miga 21 bardziej mi sie podoba od tego z 29 ki....no i ten z 21 latał i widac ze byl uzywany i to jakos budzi we mnie wieksze emocje niz nowiusienki magazynowy do miga 29. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #28 Napisano 18 Maja 2007 Zgadza się - był podtyp bez wskaźnika rezerwy chodu, Kolega mówi, że jescze były ze wskaźnikem dzień/noc. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karol Kłósek 4 #29 Napisano 18 Maja 2007 W sumie ile było podtypów Aczsów chyba nie da się policzyć. Z zegarmistrzem doszliśmy do wniosku, że mój Aczs dlatego może nie mieć wskaźnika rezerwy chodu bądź dnia/nocy ponieważ jest on z 1961 roku - piewsza wersja mechanismu Poljota (z wkrętami na balansie) - i właśnie w pączątkach produkcji własnego Poljotowskiego mechanizmu mogli nie montować jeszcze tych wskaźników. Zegarmistrz twierdzi, ze w moim Aczsie to okienko jest przystosowane do przepływu ciepła z grzałki do tarczy. 0 CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość andree #30 Napisano 18 Maja 2007 albo sie myle ale chyba nie ma tu wielu posiadaczy tych cacuszek?Wielkie dzieki za informacje wszelakie.Duzo sie dowiedziałem a wiedza to cos przyjemnego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fixxxer1 76 #31 Napisano 19 Maja 2007 albo sie myle ale chyba nie ma tu wielu posiadaczy tych cacuszek?Wielkie dzieki za informacje wszelakie.Duzo sie dowiedziałem a wiedza to cos przyjemnego.Do mnie już jedzie ACzS (ale bez dodatkowej tarczy) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość andree #32 Napisano 19 Maja 2007 Jesli ze stoperem ale bez wskaznika lotu to to bedzie wersja morska 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fixxxer1 76 #33 Napisano 19 Maja 2007 Taki jak ten:http://www.allegro.pl/item195514849__zegar_lotniczy_.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość andree #34 Napisano 19 Maja 2007 http://heading.pata.pl/chrono.htm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosh777 4 #35 Napisano 19 Maja 2007 Taki jak ten:http://www.allegro.pl/item195514849__zegar_lotniczy_.htmlHm, ciekawe co jest tam w środku, czy jest to po prostu wersja mechanizmu Aczs bez chronografu czy jak? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fixxxer1 76 #36 Napisano 20 Maja 2007 Jeszcze nie wiem, ale jak tylko dojdzie i będę mógł go rozkręcić to wstawię fotki mechanizmu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fixxxer1 76 #37 Napisano 21 Maja 2007 Wiecie może czy kosztowna byłaby naprawa sekundnika w ACzS-1? Mam możliwość kupna takiego ale właśnie z niedziałającym sekundnikiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #38 Napisano 21 Maja 2007 Z częściami kiepsko... J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fixxxer1 76 #39 Napisano 22 Maja 2007 To moje nowe dwa nabytki:Teraz tylko trzeba zaprojektować jakąś fajną obudowę i ustawić na biurku 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość andree #40 Napisano 22 Maja 2007 Baaaaaaaaaaardzo fajne.Gratuluje koledze.Mnie te moje zegary wieksaza frajde sprawiaja niz jakies na łapke. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #41 Napisano 22 Maja 2007 No więc w mechaniźmie nowszego typu okienko białe oznacza chronograf zatrzymany i wyzerowany, zielone chronograf pracujący, biało- zielone pomiar wstrzymany. Fixxxer: Wyobraź sobie ACzS-a oprawionego w lekko wypukłe przydymione plexi od kasku... J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fixxxer1 76 #42 Napisano 22 Maja 2007 Fixxxer: Wyobraź sobie ACzS-a oprawionego w lekko wypukłe przydymione plexi od kasku... J.Znaczy masz coś takiego na oku? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #43 Napisano 23 Maja 2007 Znaczy masz coś takiego na oku? Próbuję zmotywować "wtyczkę" w Instytucie J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karol Kłósek 4 #44 Napisano 23 Maja 2007 No więc w mechaniźmie nowszego typu okienko białe oznacza chronograf zatrzymany i wyzerowany, zielone chronograf pracujący, biało- zielone pomiar wstrzymany. J. No i doszedłem dlaczego w moim Aczsie to okienko jest puste - (widać blaszkę) Początkowo wydawało mi się, że to płyta mechanizmu, ale teraz już wiem - lakier z tej blaszki wysypał się i dlatego jest metaliczna i nie ma na niej wymienionych wyżej przez Jacka kolorów. 46 lat leżenia zrobiło swoje, zegar jest nieużywany, ale na wskazówkach fosfor jest miejscani popękany :cry: - w jednem miejscu jest mały ubytek :cry: , indeksy są trochę wyblakłe :cry: ,no ale mój Aczs ma pierwszą i najlepszą wersję nowszego poljotowskiego mechanizmu z wkrętami na balansie 0 CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość andree #45 Napisano 23 Maja 2007 w tym od migacza 21 tez mam wkrety na balansie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #46 Napisano 25 Maja 2007 w tym od migacza 21 tez mam wkrety na balansie Chyba dopiero od połowy lat 70 wprowadzili gładki balans o wiekszej średnicy i włos z lepszego stopu. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Inferno #47 Napisano 26 Maja 2007 Ogólnie z czasem ich jakość poprawiano, również pod względem estetyki tarcz. Stare farby luminescencyjne ulegały samoistnej degradacji - odbarwiały się, kruszyły itd. nawet gdy zegar leżał w magazynie. W późniejszych wersjach już się tak nie dzieje. Farba na tarczy to jedno, ale mechanizmom trudno cokolwiek zarzucić. Kiedy polowałem na taki zegar przeglądałem wiele ofert na Allegro i Ebayu. Nawet te egzemplarze, które z zewnątrz wyglądały jakby przez 30 lat lała się na nie woda, były mechanicznie całkowicie sprawne. BTW: Jak miło zobaczyć wreszcie osobny temat dla zegarów Aczs EDIT: Kontynuując kwestię mechanizmu: http://antique.hp.infoseek.co.jp/etc_antique/air_clock.htmPolecam odwiedzenie tej strony tym, którzy nie mieli okazji oglądać zegara bez obudowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #48 Napisano 28 Maja 2007 http://antique.hp.infoseek.co.jp/etc_antique/air_clock.htmPolecam odwiedzenie tej strony tym, którzy nie mieli okazji oglądać zegara bez obudowy. Bedziemy lepsi; Fixxxer już dostał swojego ACZsa, więc może niezadługo urządzimy sesję fotograficzną aż trzech odmian Na czwartego przydałby się "złoty" Jaeger z tarczą w cyrylicy, ale to raczej marzenie ściętej głowy. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosh777 4 #49 Napisano 28 Maja 2007 http://antique.hp.infoseek.co.jp/etc_antique/air_clock.htmPolecam odwiedzenie tej strony tym, którzy nie mieli okazji oglądać zegara bez obudowy. Czy ja dobrze widzę? Ten zegar ma dwa bębny napędowe??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Inferno #50 Napisano 28 Maja 2007 Dobrze widzisz. Dwa bębny zapewniające ok. 84 godziny chodu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach