Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Clint Eastwood

DOCKER SWISS

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Clint Eastwood

Witam. Jakiś czas temu na strychu w starej szufladzie znalazłem zegareczek bez koperty, dekla i branzolety. Na strasznie brudnej tarczy widnieje napis:

DOCKER

ANCARE 17 RUBIS

ANTIMAGNETIC (w kolorze czerwonym - dookoła tarczy sekundnika)

SWISS

Dowiedziałem sie że był to zegarek który babcia dostała baaardzo dawno temu (lata 50-60) oraz, że miał szczerozłotą kopertę i bransoletkę. Tyle wiem. Zegarek mozna nakręcic, wskazówki się da ustawić, ale całość nie działa (pewnie z powoduy brudu).

Ciekaw jestem czy ten zegarek ma jakąś wartość oprócz tego że to pamiątka... Ta firma - DOCKER - jest znana ? Czy to jakis bubel ?

post-0-0-74593400-1330658500.jpg

post-0-0-66640500-1330658502.jpg

post-0-0-45165600-1330658504.jpg

post-0-0-21642200-1330658506.jpg

post-0-0-63335900-1330658507.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Post niewiele pomoże, ale na logikę...

...który producent "bubli" robi kopertę i bransoletę z czystego złota?

Kto by takiego "drogiego BUBLA" kupił?

Pozdr

Grzech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekaw jestem czy ten zegarek ma jakąś wartość oprócz tego że to pamiątka... Ta firma - DOCKER - jest znana ? Czy to jakis bubel ?

Czemu od razu bubel? Średniej klasy szwajcarski mechanizm, 17 kamieni i wychwyt szwajcarski. zapewne produkowany przez wyspecjalizowanego wytwórcę mechanizmów (tzw ebauches). Chociaż kształt mostków nic mi nie przypomina, nie jest to żaden buksiak czy "one jewel".

Marka Docker nie była szczególnie znana, ale pamiętam ich zegarek z werkiem znanej firmy A. Schild. Po prostu jedna z setek marek niedrogich Szwajcarów "dla ludu". IMO śmiało mogła wypuszczać "pokazowe" modele w złocie.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clint Eastwood

dziekuje za info :D ale jesli ktos wie cos jeszcze to prosze o odp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.