Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

k.m.

Elegancki, prosty i ciemny open-heart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Drodzy Forumowicze,

zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze nowego zegarka (mój pierwszy mechanik/automat).

Postaram się dać od siebie coś więcej niż - wywołujące u Was politowanie przemieszane z zażenowaniem i irytacją - "pomóżcie mi wybrać pierwszy automat;)

A teraz po kolei, rzeczy które wiem, że są Wam zawsze pomocne przy doradzaniu:

Moje wizualne ideały – generalnie Maurice Lacroix, a w szczególności:

1. ML Roue Carree Seconde z tzw. "kwadratowym kołem zębatym"

post-47889-0-58889000-1484267158.jpg

2. ML Calendrier Retrograde

post-47889-0-90254300-1484272941.jpg

Obecnie noszę poleconą 5 lat temu przez kolegę Z_bych-a kwarcową Festinę F16275

post-47889-0-37969800-1484268824.jpg

Działa, odpukać, bez zarzutu i pomimo codziennego noszenia, jeszcze mi się nie opatrzyła.

Nadgarstek: 19 cm.

Budżet 1000 - 1500 zł.

Jakość jest dla mnie ważna, jednak absolutnie nie jest jedynym wyznacznikiem. Szukam zegarka, który będzie prezentował (bardzo) dobry stosunek jakości do założonej ceny, a jednocześnie będzie dopełnieniem wizerunku. Nie bardzo sobie wyobrażam zakup zegarka, choćby z najlepszym mechanizmem, do którego wyglądu nie będę przekonany.

Na co dzień mój ubiór po nowemu nazywany jest business casual, a dokładniej np.:

- spodnie w kant, koszula, marynarka lub

- garnitur, ale bardziej w wersji light (np. ze sklepu sieciowego), niż w wersji Prezes/Dyrektor.

Najbardziej podobają mi się zegarki proste, dość klasyczne w wyglądzie, które mają jakiś nietypowy (lub przynajmniej nie bardzo powszechny) element, np. open-heart, retrograde / power reserve. Na wszechobecny chronograf nie mogę patrzeć.

Czyli mój zegarek powinien być niby prosty/klasyczny, a jednak wyróżniający się delikatnie spośród innych czymś niepospolitym - tym razem stawiam na open-heart.

Czarny pasek i okrągła, czarna/ciemna tarcza.

Szerokość koperty – raczej nie za małe, min. 40 mm. 

A oto wyniki moich poszukiwań:

1. Festina F6846-4 - machanizm Miyota 82S0.

Podoba mi się duża, czysta tarcza i mało widoczna koperta, tzn. jak się patrzy od góry, to obwoluta tarczy (koperta) wydaje się wąska. Jednakże ma nieco za duże wycięcie i na żywo widoczne elementy mechanizmu wyglądają nieco przaśnie, może trochę tanio.

post-47889-0-32756100-1484269295.jpg

2. Orient DB08004B - mechanizm Orient 46A40.

Tutaj ta obwoluta tarczy wydaje się gruba. W połączeniu z dość dużym i rzucającym się w oczy logo, tarcza wydaje mi się ciut za mało widoczna. Natomiast widoczne elementy mechanizmu tutaj wyglądają już bardzo ładnie, elegancko - lśnią, jak reszta zegarka. 

post-47889-0-52307400-1484270703.jpg

3. Zeppelin Flatine 7364-2 - mechanizm Miyota 82S5.

Ładna, czysta tarcza. Dość ładna widoczna część mechanizmu.

post-47889-0-75136800-1484271260.jpg

Wcześniej zastanawiałem się także nad:

4. Orient Star WZ0061DA - mechanizm 40R53.

Te same uwagi co do Orienta z pkt 2, a ponadto ten pierścień wokół otworu i jego wycinek przy rezerwie chodu  :unsure:

post-47889-0-81264500-1484271698.jpg

5. Orient DW08004B - mechanizm Orient 48D40.

Tutaj chyba najładniej widać tarczę ze wszystkich Orientów, ale za to ma najsłabszy open-heart.

Edycja: jego największą wadą przed zakupem jest jego niedostępność w Polsce, co jednocześnie stałoby się jego największą zaletą po zakupie  ;)

post-47889-0-72394200-1484272035.jpg

Ale te 2 ww. modele (pkt 4 i 5) raczej ze względów wizualnych nie przejdą.

Za Junkersy także podziękuję.

I tu moja prośba do Was o wypowiedzenie się.

Przede wszystkim poproszę o odniesienie się do mechanizmów - ich porównanie.

Czy są między nimi znaczące różnice, takie jak np. między małym fiatem a mercedesem?

Czy może przy takich widełkach cenowych, i takich prostych/tanich "wołach roboczych" te różnice nie są już tak duże? Czyli np. jak między skodą a vw, i można spokojnie kierować się wyglądem zegarka?

Oczywiście jestem otwarty na nowe propozycje, ale nie odbiegające (przynajmniej znacząco) od poczynionych powyżej założeń.  ;)

Przepraszam za długi opis. Chciałem, aby było precyzyjnie i jak najwięcej informacji dla Was.  :) 

Pozdrawiam,
Krzysiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym budżecie najlepszą opcją jest WZ0061DA (jeśli go znajdziesz do 1500zł). ma szafir, dobry mechanizm, wodoszczelność. może nie jest to mercedes, ale niezła honda ;)

z podobnych SDA02002B0. olej to, że ma bransoletę. czarny pasek dokupisz bez problemu. fabryczne paski nie są zbyt wysokiej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już musi być dziurbilion to mój głos na DW08004B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozycja numer 4. Ale wersja na kajdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Hami to jeden z ciekawszych dziurbilionów, ale jest fajniejszy dziurawiec tylko już to są inne pieniązki

img571457fbc54c9_l.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Waszych propozycji, to muszę przyznać, że ten Hamilton rzeczywiście jest bardzo fajny. Niestety na tą chwilę zbyt drogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś mógłby mi pomóc namierzyć zegarek nr 5 (z pierwszego posta), tj. Orient DW08004B?

Wszędzie, gdzie go wyświetlam, to się okazuje, że jest już niedostępny  :angry:

Może macie jakieś swoje sprawdzone sklepy (choćby i w Japonii), gdzie jest on dostępny?

Pozdrawiam,

Krzysiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbiję temat:

- czy znajdzie się może jakaś dobra dusza, która zechciałaby się jeszcze wypowiedzieć odnośnie mechanizmów w tych zegarkach - pytanie z 1. posta w tym temacie?

- i czy macie może swoje sposoby, sklepy, itd. na ściągnięcie zegarka, który jest trudno dostępny? chodzi o Orient DW08004B - pytanie z ostatniego posta (#8)?

Pozdrawiam,

Krzysiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Up

Tez sie zastanawiam nad porownaniem konkretnie tych modeli. Najbardziej interesuje mnie zeppelin a orient nr 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena i przedstawione propozycje, zdecydowanie poszedłbym w kierunku Orienta. Co do konkretów, to podpisuję się pod zdaniem Kolegi @sokolow  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.