Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pawel.G7

Zegarek Vialux rocznik 1978

Rekomendowane odpowiedzi

Tata w 1979 roku kupił zegarek Vialux, który ma do dziś i cały czas jest na chodzie.

Czy ktokolwiek wie coś o tej marce i skąd ona pochodzi?

Może ktoś zna model tego zegarka?

Niestety nie mam jak odkręcić dekielka więc zdjęcia mechanizmu nie mam jak zrobić.

Przy okazji poszukuję też kogoś, kto by się podjął wymiany pękniętego szkiełka w tym zegarku.

Szkiełko ma 30 mm średnicy i jest wypukłe, może być nawet bez lupy datownika.

Do tej pory niestety żaden zegarmistrz się tego nie chciał podjąć.

Pod koniec tygodnia tata zanosi zegarek na czyszczenie i regulację do jeszcze jednego zegarmistrza, może ten się tego podejmie, ale na razie nie wiadomo.

post-96264-0-35688600-1488309992_thumb.jpg

post-96264-0-89203900-1488310008_thumb.jpg

post-96264-0-07346000-1488310022_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co by Ci poradzić... Przyznam, że o tej firmie nigdy nie słyszałem. Sprawdziłem i okazało się, że została ona założona w 1977 roku w Szwajcarii (na dole tarczy jest Swiss Made). Co do mechanizmu to nic Ci nie powiemy bez zdjęcia. Dekielek można otworzyć przy pomocy suwmiarki.

Zdziwiłeś mnie, że żaden zegarmistrz nie chciał wymienić szkiełka... To koszt ok. 40-50 zł. Tylko, że nowe - tak, jak piszesz - nie będzie miało lupki.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat brak lupki nie jest problemem, bo tata i tak najczęściej ma nieustawiony datownik :)

Ci co go mieli w rękach, nie chcieli wymienić bo pierwszy raz mieli styczność z takim zegarkiem i zasłaniali się, że tego nie ruszą.

Pod koniec tygodnia tata spróbuje zanieść zegarek do jeszcze jednego zegarmistrza na regulację i czyszczenie, może ten okaże się lepszym fachowcem.

Pocieszyłeś mnie, że to jednak firma szwajcarska, bo już nawet tata miał wątpliwości, czy to nie podróbka.

Postaram się poszukać suwmiarkę i spróbuje go otworzyć, żeby zrobić zdjęcie mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lupki do datownika można dokupić osobno za $2.95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek poszedł na przegląd do zegarmistrza.

Na chwilę obecną zegarek opóźnia się ok. 20-30 sek na dobę i działa ok. 30h po nakręceniu.

W środku jest już dość mocno zabrudzony, ale przejdzie kurację jak w SPA :)

Mechanizm zegarka to ETA, prawdopodobnie kaliber 2408, podobno jest to bardzo dobra konstrukcja.

Tytuł tematu lekko zmodyfikowałem, okazało się, że zegarek został wyprodukowany w 1978 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I fajnie. Wrzuć zdjęcia jak powróci :)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć u zegarmistrza, bo po prostu zapomniałem.

Mechanizm, to faktycznie ETA 2408.

Po serwisie zegarek działa po nakręceniu prawie 36h (nowy podobno chodził prawie 48h), a opóźnienie spadło do niecałych 10 sekund na dobę.

Biorąc pod uwagę wiek zegarka, wydaje mi się, że to całkiem niezły wynik.

Tata jest zadowolony z efektów serwisu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.