Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość mustapha

lamerskie pytania o zegar wiszący

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mustapha

Witam wszystkich!

Mam kilka pytań, związanych z wiszącym zegarem:

1. Zauważyłem, że bicie zegara nie jest zsynchronizowane ze wskazywaną godziną. Zegar pokaując 2:00 bije tak, jak na 10:30, a wskazując 2:30 wybija 11:00. Jak to ustawić?

2. Na tarczy sa dwie śrubki do nakręcania. Którą nakręca się zegar? prawą, lewą czy może obiema? Do czego która służy?

Przepraszam za zapewne infantylne pytania, ale jest to mój pierwszy taki zegar a w googlach nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania:)

Z góry dziękuję za rozwiązanie mojego problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, przede wszystkim zależy od tego jaki zegar ma mechanizm bicia - grzebieniowy czy zapadowy, ale zakładam że ten drugi bo wtedy można to ustawić kręcąc szybko wskazówkami tak by mechanizm bicia nie zdążył się uruchomić (szybko ale ostrożnie) i dzięki temu różnicę zniwelować. Bo mechanizm grzebieniowy zawsze powinien wybijać właściwą godzinę, chyba że jest zepsuty albo ktoś źle założył wskazówki. Zegary bijące mają dwie jak to ty mówisz "śrubki" :wink: do nakręcania - jedną nakręca się mechanizm chodu a drugą mechanizm bicia, nakręcać trzeba oczywiście oba. Zegary kwadransowe mają natomiast 3 mechanizmy i 3 dziurki do nakręcania.

Ale i tak są tu koledzy co wiedzą znacznie więcej ode mnie i Ci pewnie lepiej to wyjaśnią. :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mustapha

Wielkie dzięki za pomoc Kosh777 :D

Wychodzi na to, że jednak ma mechanizm zapadkowy. Zsynchronizowałem już bicie i wskazywanie godziny :D

Teraz pojawił się tylko problem. Mianowicie zegar się zatrzymuje. Jest oczywiście nakręcony, wisi wypoziomowany, w pionie i w ogóle, ale mimo to po jakimś czasie przestaje chodzić. Zdaje mi się, że jest to kwestia regulacji wahadła, bo zauważyłem związek między położeniem wahadła a czasem chodzenia, jednak nie jestem tego pewien... Może ktoś mógłby dać kilka cennych rad? :wink:

Ostatnia kwestia dotyczy właśnie wahadła. Pod nim znajdują się 2 śrubki, którymi reguluje się położenie (wyżej/niżej). Teraz mam pytanie: czy te śrubki działają na zasadzie "kontry"(jedna zapobiega odkręceniu drugiej i przemieszczeniu się wahadła), czy jedna utrzymuje wahadło, a druga służy za regulowany odważnik i ma znajdować się w pewnej odległości od pierwszej?

Mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo :wink:

P.S.

Zegar to GB, niestety bez numeru seryjnego, ma wybite tylko sygnatury i oznaczenie "P37"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zegar się zatrzymuje, to może jest potrzebne czyszczenie i oliwienie/wizyta u zegarmistrza/.Kręcąc śrubką na wahadle do góry powodujesz przyspieszanie zegara a do dołu ........ :D Kręć jedną i drugą /kontra/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.