Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

GP

NOWOCZESNE AUTOMATYCZNE NACIĄGI.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Należę do tej grupy sympatyków forum, którzy na widok kwarcowego zegarka z obrzydzeniem odwracają głowę, choćby nawet ów "Bogu ducha winny" czasomierz był nie wiem jak szczególnej urody. Cóż, taka już moja z kolei "uroda". Pewnie dlatego wolę moją czterdziestoletnią Doxę (choć ostatnio coś mi się spóźnia) od najpiękniejszego i najbardziej precyzyjnego Edoxa (dla przykładu oczywiście) jeśli ten zamiast "duszy" ma wewnątrz kwarc.

Chciałbym dowiedzieć się jednak czegoś o nowoczesnych mechanizmach automatycznych. Strzępy informacji na ten temat, znalazłem oczywiście w różnych miejscach naszego forum, ale chciałbym dowiedzieć się jeszcze czegoś więcej.

KTÓRE SPOŚRÓD AUTOMATYCZNYCH NACIĄGÓW SĄ DZIŚ NAJBARDZIEJ TECHNICZNIE ZAAWANSOWANE, JAKI TO MA WPŁYW NA ICH DZIAŁANIE I W JAKICH ZEGARKACH MOŻNA JE SPOTKAĆ?

Pozdrawiam wszystkich!

GP

Ps. Jeśli gdzieś już był wątek na ten temat, odeślijcie mnie do niego i przepraszam, że tu zaśmiecam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, to może jeszcze raz - ostatnia próba! :lol:

I może tym razem prowokując trochę :D

Mając do wyboru:

STOWA z mechanizmem ETA 2824-2 zob:

http://stowa.de/shop/cgi-bin/lshop.cgi?act...uche--automatik

Albo

EPOS z mechanizmem ETA 2892 A-2 Zob:

http://www.epos.ch/collection/gents/originale/3387.htm

(A TU CIEKAWOSTKA: http://www.horlogerie-suisse.com/Complicat...92/2892-A2.html )

Co byście wybrali i dlaczego?

A może znacie inne lepsze mechanizmy? Co je różni? Dlaczego są lepsze?

Ciekawą lekturą jest porównanie jakich mechanizmów używają najlepsze marki, ale nadal nie wiem, np co takiego szczególnego jest w ETA 2892 A2 czego nie ma w ETA 2824-2.

Pzdrawiam

GP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
DOBRZE, ŻE NA TYM FORUM PRYM BIORĄ LUDZIE NAPRAWDĘ ZNAJĄCY SIĘ NA RZECZY!

Znajdź ich posty - jest ich wiele i bedziesz wiedział co zechcesz w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

:lol: Z uśmiechem przeczytałem swoje stare posty sprzed 2 lat. Ech, piękne to były czasy. Jak dobrze poszukasz, to na Forum powinien być jeszcze artykuł o ETA 2892-A2, który kiedyś zapodałem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co byście wybrali i dlaczego?

2892 A2 jest bardziej prestiżowym i dokładniejszym mechanizmem. W fabryce prawie 2-razy droższy niż 2824 2

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.