Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tarant

Przenośny odtwarzacz audio wysokiej rozdzielczości / Hi Res audio player

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kwiatek

A mi Jaca namieszał w głowie tym Shozy Alien+

Recenzje dają duże nadzieje, chociaż sprzęt wygląda na spartański i bez bajerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

FiiO X1 miałem. Wtedy wydawał mi się super. Sprzedałem go i kupiłem LG V10 i długo nie mogłem zrozumieć jak to możliwe, że telefon gra lepiej :D Potem było HTC10 i tez lepiej niż FiiO X1. To słaby DAP moim zdaniem. Z resztą FiiO słynie z robienia większego szumu niż sprzęt potrafi.

Piotrze słuchawki z pilotem sprawdziłem, nie działają na Opusie. Co do systemu, dostałem już z nowym Andkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi Jaca namieszał w głowie tym Shozy Alien+

Recenzje dają duże nadzieje, chociaż sprzęt wygląda na spartański i bez bajerów.

Problemem jest konieczność konwersji FLAC-ów o wyźszej rozdzielczości do wave. No i czas pracy.

Około 5-6 godzin to już trochę mało.

FiiO X1 miałem. Wtedy wydawał mi się super. Sprzedałem go i kupiłem LG V10 i długo nie mogłem zrozumieć jak to możliwe, że telefon gra lepiej :D Potem było HTC10 i tez lepiej niż FiiO X1. To słaby DAP moim zdaniem. Z resztą FiiO słynie z robienia większego szumu niż sprzęt potrafi.

Piotrze słuchawki z pilotem sprawdziłem, nie działają na Opusie. Co do systemu, dostałem już z nowym Andkiem.

A futerał był? Nie jest tajemnicą w jakim sklepie kupowałes?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Futerał trzeba dokupić osobno, ale jest warty każdej złotówki na niego wydanej, bo skóra i jakość jego ogólnie to jest na prawdę hi-end. Piotrze w sklepie jako tako nie brałem. Znajomy z forum audio jest dystrybutorem i kupiłem u niego DAPa i futerał w super cenach. Jego sklep, nie tajemnica Audio Heaven.

Co do Shozy, fakt że flaki odtwarza tylko 16 bitowe, ale komu potrzeba więcej przy sprzęcie portable?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę to słychać. Wieczorem. Nawet w moim telefonie jest różnica między Look of Love Diany Krall przy FLACu z płyty CD a PCM 32 bit/96 kHz na przykład (nawet nie wiedziałem, że smartfon sprzed ponad 3 lat czyta takie formaty).

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Dużo zależy od samej muzyki w sensie gatunku. Ja słucham takiej, że na prawdę płyta musi być mega dobrze nagrana, żeby coś wychwycić. Mam kilka płyt z japońskich wydawnictw zgranych do 24bitowych flaków i te same w 16bitach. Nie mniej uważam że to jest już sztuka dla sztuki i jako, że słucham przenośnie nie muszę tego słyszeć. Tak na prawdę gdybym miał czas przegrać całą dyskografię z .flac do ,mp3 to chętnie bym to zrobił, bo miałbym na 2 kartach więcej muzyki, a odróżnienie w ślepym teście empetrójki od flaka zgranych z oryginalnej płyty jest tak samo prawdopodobne jak to, że jutro Angela zadzwoni do Kaczora i powie, że oddam nam jednak siano za II WŚ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jeszcze raz powtórzę: Posłuchaj chińskiego HiFimana HM-901. Czyta wszystkie gęste formaty ( DSD/FLAC/WAV/OGG/MP3), obsługuje karty 128 Gb , a przez ludzi znających się na muzyce został uznany za najlepszy odtwarzacz na świecie. Po co więc szukać i eksperymentować gdy dostajesz na tacy coś , co zostało przetestowane na wszystkie możliwe sposoby z wynikiem zgodnym - " Best of the World".

Za 2 tysiące przy odrobinie cierpliwości i szczęścia można go trafić na portalach aukcyjnych, ale przygotuj się na wydatek dodatkowych 500 zł na akumulatorek bo takie są ceny hi-endowych akcesoriów :) .

A na pokładzie siedzą w nim : Dwa przetworniki DAC: ESS Sabre ES9018 32bit (z technologiami Hyperstream oraz Time Domain Jitter Eliminator), Upsampling do 24 bitów/192 kHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

901 to jednak inna liga i cenowo dap ponad dwa razy droższy od wspomnianych. Dźwiękowo to też inna liga ale nie każdy ma czas latać po portalach i szukać używki i akumulatora. Ponadto natywnie mamy 16bit i upsampling do 24bitow. To niby pomaga, niby jest lepiej ale trzeba pamiętać że sam proces upsamplingu też potrafi wyprowadzić cyfrowe zakłócenia do sygnału audio. Mam też bardziej zaawansowanych kolegów w audio którzy mówią że nie znają żadnego urządzenia które dobrze umie w upsamplingu. Tak samo warto wspomnieć że najlepsze są przetworniki 18 bitowe.

A ja dalej bede się upierał i napiszę idź i posłuchaj. To że milion osób okrzyknęło coś najlepszym odtwarzaczem nie znaczy że Tobie przypadnie dlatego sam Piotrowi dałem propozycje posłuchania jego muzyki na jego słuchawkach w moim Opusie. Przynajmniej będzie jasne czy tak czy nie :)

Jak ja szukałem playera na forum audio sporo chłopaków zaoferowało wysyłkę swoich grajków na testy. Możesz posłuchać urządzenia wygrzane i sprawdzone. Nie z pudełka.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że masz rację w sprawie indywidualnego odsłuchu. Każdy ma swoje odczucia i lubi inną prezentację. Autorowi wątku poradziłbym jednak inwestycję w lepsze słuchawki, bo co z tego, że player może dużo, gdy słuchawki tego nie są w stanie oddać i są wąskim gardłem zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

A nie no wiadomo że w torze audio słuchawki grają pierwsze skrzypce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Opus#3? Jest droższy, ale ma więcej pamięci wewnętrznej, aluminiową obudowę, no i lepszy teoretycznie, ale pojedynczy przetwornik AKM. BT i WiFi to raczej zbytek. Co ciekawe, licząc dokupienie pokrowca i porządnej karty microSD nie jest aż to tak wiele więcej od ceny doposażonego Opusa#1. 

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a słuchawki dokanałowe godne polecenia. Miałem Audeo PFE 012 Perfect Bass (przetestowane z filtrami czarnymi,szarymi i zielonymi) i Denon Urban Raver AH-C300 co to ostatnich super dzwięk ale uszy okropnie bolały przez gumy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

A Opus#3? Jest droższy, ale ma więcej pamięci wewnętrznej, aluminiową obudowę, no i lepszy teoretycznie, ale pojedynczy przetwornik AKM. BT i WiFi to raczej zbytek. Co ciekawe, licząc dokupienie pokrowca i porządnej karty microSD nie jest aż to tak wiele więcej od ceny doposażonego Opusa#1. 

Ale z tego co piszą to bateria wytrzymuje przy częstym zmienianiu folderów nawet tylko 5 godzin. A Tobie to przeszkadzało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a słuchawki dokanałowe godne polecenia. Miałem Audeo PFE 012 Perfect Bass (przetestowane z filtrami czarnymi,szarymi i zielonymi) i Denon Urban Raver AH-C300 co to ostatnich super dzwięk ale uszy okropnie bolały przez gumy.

Pianki Comply probowałeś?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z tego co piszą to bateria wytrzymuje przy częstym zmienianiu folderów nawet tylko 5 godzin. A Tobie to przeszkadzało.

Problem jest chyba rozwiązany nieco wytrzymalszym #1. Czekam na przesyłkę.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Problem jest chyba rozwiązany nieco wytrzymalszym #1. Czekam na przesyłkę.

Gratuluję! :)

To najprawdopodobniej będzie nas trzech! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pianki Comply probowałeś?

Pianki stosowałem ale czegoś mi brakowało. No i dostałem wtedy w prezencie Raveny. Gęba się cieszyła jak nie wiem opinie super ohy ahy tylko w recenzjach było opisane że jednu mają problem z nimi.Tu raczej był problem z gumami co do małżowiny dopasowywują się. Wszystkich sposobów próbowałem ale naprawdę 15-20 minut i to był max co mogłem w nich słuchać.Ale to są już stare dzieje. Bo ich już nie mam.

Gratuluje nabytku @tarant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam KEF m200, uważam że są dobre.

9fceadaa36f83996a911caa8f7c3fddd.jpg

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednego Astella&Kerna właściwie już mam. To były czasy. Od iRivera SlimX imp550 lepszy był tylko ostatni CD player tej firmy, imp 900. Bateryjki wystarczały na przesłuchanie góra 2 płyt CD (a tu narzekania na 8-10 godzin!). Wymyślili zatem taki dołączany pojemniczek na 2 paluszki. Wyciągnąłem go z szafy i gra, tylko na jednej płycie coś przeskoczył, pewnie laser do czyszczenia. Sprzęt był na tyle dobry, że niektórzy odsłuchiwali go na stacjonarnych zestawach.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam opusa#1. Cena bardzo spadła. Napędzi nawet dość wymagające słuchawki. Dźwięk pierwsza klasa. Miałem kilka DAPów, ten jest najlepszy.

Jeśli szukasz ze streamingiem, to z tanich pionieer xdpr100. Ale ma słabszy wzmacniacz i gra gorzej od opusa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Z tym napędzaniem przez Opusa bym nie szalał. Zarówno 64 jak i 35 ohmowe słuchawki aby było słychać muszę gaina dać na maksa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze wrażenie jest...mocne. Równowaga, rozkład pasma, szerokość, dynamika. Poczciwe Soundmagic E10c dostały nowe, skrzące się zycie.

post-6402-0-56120700-1507194795_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Piotrek będzie jeszcze lepiej z czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.