pmwas 9207 #1 Napisano 18 Października 2017 Witam! W dzisiejszej poczcie przybyła taka kieszonka: Porcelanowa, niesygnowana tarcza w srebrnej kopercie... Dekiel dość mocno powycierany... A na jego wewnętrznej stronie - angielskie punce. Mechanizm o naciągu kluczykowym wygląda na angielski.Również - nie jest sygnowany, ma tylko numer seryjny.W związku z brakiem sygnatur - zegarek by wystawiony jako "srebrny zegarek kieszonkowy". W sumie nie dziwię się sprzedawcy, ze nie wiedział, co to.Wy wiecie ? Bo ja tak Pewną wskazówką może być fakt,że zegarek nakręca się w "normalnym" kierunku. Angielscy producenci często stosowali dodatkowe koła, żeby nakręcać w druga stronę nawet po rezygnacji z łańcuszków... Jak się ma odpowiednią wiedzę, powyższy obrazek wyjaśnia jednoznacznie kwestię pochodzenia czasomierza. Ale o tym dalej...Montaż takiego zegarka jest prosty - kilka części na krzyż...Zwróćcie uwagę na zapadkę schowaną elegancko na spodniej stronie mostka: Tarcza zegarka mocowana jest kołkami... Balans kompensacyjny, bimetaliczny. Mechanizm zmontowany i na chodzie: I od boku... W sumie nie wiem, po co, ale mi się podoba to zdjęcie, po prostu... Co to jest? To amerykański Elgin na rynek brytyjski. Produkcja z ok 1875 roku. Rzadka odmiana pierwszego damskiego mechanizmu, z przeprojektowanymi płytami i powiększona o dwa rozmiary (do 12s). Sam model jest rzadko spotykany, a tej 7-kamieniowej odmiany powstało tylko 500sztuk, o ile wszystkie ukończono. Zegarek niewysokiej klasy, ale rzadki i ładnie zachowany. Piękne trofeum mi się trafiło na tym polowaniu 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2 Napisano 19 Października 2017 Jak tylko przeczytałem pytanie zadanie przez Ciebie, czy wiemy co to, od razu przyszła mi na myśl Ameryka, chociaż nie miałem pojęcia. Ciekawe dlaczego? 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9207 #3 Napisano 20 Października 2017 Jak tylko przeczytałem pytanie zadanie przez Ciebie, czy wiemy co to, od razu przyszła mi na myśl Ameryka, chociaż nie miałem pojęcia. Ciekawe dlaczego? Prawda? Kto by się spodziewał ? 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach