Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość mizerka

OMEGA SEAMASTER proszę o informacje

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mizerka

PANOWIE CZY NIKT NIE POTRAFI NIC POWIEDZIEć NA TEMAT TEGO ZEGARKA ? JESTEM ZDRUZGOTANY , A MOżE JEDNAK , POST WYSłAłEM Z ZDJęCIAMI 29.06.07 CZEKAM NADAL I POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Nie krzycz proszę. Jaki post :?:, jakie zdjęcia :?:, o co chodzi :?:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mizerka

mabok dobrze zauważył właśnie chodzi o te zdjęcia i o ten zegarek ,dziękuje mabok że poszukałeś mój post pozdrawiam i czekam na informacjejava script:emoticon(':roll:')

Rolling Eyeshttp://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?p=202179&highlight=#202179 POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytuję:

ponawiam prośbę odnośnie informacji na temat zegarka OMEGA SEAMASTER z roku minimum 1941 gdyż wtedy zegarek ten dostał się wręce mojej rodziny w Francji od angielskiego pilota jest to długa historia ,zegarek jest złoty wraz z bransoleta ,numery i znaki wybite to między innymi: 18 K , 0750 to próba złota, w ramce nr. 12 to chyba wersja limitowana

Jak na mój gust ktoś wpuścił Cię w maliny. Na stronie Omegi znalazłem informację, że seria Seamaster została wypuszczona dopiero w 1948r. Wzornictwo zegarka (tarcza i bransoleta), to lata 1970. Jakoś ta cukierkowata stylistyka zegarka nijak nie pasuje mi do przedwojennej Omegi. Zresztą nie pasuje mi do żadnej Omegi. Wykonanie jest niechlujne, w ogóle nie pasuje do tej marki. Nigdy wcześniej nie widziałem takiego rodzaju zapięcia w zegarku sprzed 1941r. Czy informacja, że zegarek jest złoty pochodzi od jubilera czy domyślasz się tego z dziwnej puncy? Złoto próby 750 jest dosyć miękkie i aż wierzyć mi się nie chce, że ktoś mógł przybić stempelek nie po wewnętrznej stronie koperty lub dekielka. Ta wątpliwa punca miała być wg mnie zachętą dla naiwniaka, który miałby kupić ten zegarek.

Za dużo wątpliwości co do tego zegarka. Na podstawie samych zdjęć wrzuciłbym go pod walec razem z innymi podróbkami, w dodatku między tymi najprymitywniejszymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mizerka

Dziękuje" pieczarek"za tą informacje ,jestem już trochę bardziej poinformowany,prosze o informacje od innych miłośników zegarków pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I popatrz sobie dokładnie na napis OMEGA na tarczy Twojego zegarka. I porównaj ostatnią literę (czyli A) z dowolną inną oryginalną tarczą tej marki. Raczej nigdzie nie znajdziesz takiego kroju tej litery. Przynajmniej ja nie znalazłem.

Naprawdę wątpię, aby przed 1941r. dla jakiegoś brytyjskiego lotnika specjalnie zmontowano zegarek z zupełnie inną czcionką napisu. W dodatku z serii, która zaczęto produkować w 1948, na dokładkę w słabym wzornictwie późniejszym o jakieś kolejne 30 lat. Przed wojną żaden mężczyzna by czegoś takiego nie założył na rękę. Później nastąpiło spore zniewieścienie, ale na szczęście ostatnio ten trend się odwraca.

I jeszcze jedno. Być może to wynika ze słabej jakości zdjęć, ale "złoto" tego zegarka wygląda na przetarte. A złoto (srebro, platyna) się nie przecierają. Robią się cieńsze, ale przetarć nie uświadczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu litery w napisie Omega na tarczy sa takie koslawe i pną się schodkowo do góry?? Nijak mi to nie wygląda na wyrób Omegi z lat 40tych, a bardziej na wyrów ''małych, żółtych rączek'' ale ja expertem nie jestem w tych sprawach i mylic sie moge... :roll:

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dodatku napisy OMEGA i Seamaster są położone niesymetrycznie wobec kreski indeksowej godziny 12. Czegoś takiego nigdy w oryginalnej Omedze nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mizerka

Wielkie dzięki panowie za te informacje, aby rozwiać wszelkie wątpliwości które narastają w mej głowie ,gdzie bym musiał się udać aby stwierdzic czy to oryginał ,rok produkcji, czy to złoto itd. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze idź do jubilera. On Ci powie czy to złoto, czy raczej "złoto". Jeśli sprawa materiału jest oszustwem, to możesz sobie odpuścić całą resztę sprawdzania, bo kolejne ustalenia będą dokładnie takie same. Będziesz wiedział, że masz ordynarną podróbkę Omegi, której ktoś podpiął wojenną legendę.

Co do rocznika zegarka, to wg mnie nie ma w Polsce fachowca potrafiącego datować podróbki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A jeżeli masz jeszcze wątpliwości to poprosimy o fotkę mechanizmu zegarka. Możesz też zwrócić się z zapytaniem do Yargotha. To miłośnik Omegi i na pewno odpowie na Twoje zapytanie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-5825-0-63038300-1330662882.jpg

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.