Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

nest

Seiko Presage

Rekomendowane odpowiedzi

Nawróciwszy się ze złej drogi pt." Samodzielny wybór zegarka" proszę Was o opinię na temat :

Seiko Presage SPB043J1

Oglądałem dziś wersję z białą tarczą więc rozmiar ok. Za dwa dni sprowadzą mi wersję z linka na bransolecie.
Cena jaką dostałem to 2600zł

Pytanie czy to dobry wybór jeśli chodzi o automat (będzie mój pierwszy),
no i czy cena jest  w porządku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Uważam, że to spoko wybór. Masz szafirowe szkiełko, a do tego sprawdzony i ceniony mwchanizm 6R27. Czy można taniej, tego nie wiem, ale wydaje mi się, że zaproponowana cena jest w porządku.

Gdybym to ja myślał o SEIKO w zbliżonym budżecie, to rozważyłbym także SDGMa albo ...dwa SARBy - 033 i 035 ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny zegarek. Sam mam taki. Moim zdaniem, jeśli chodzi o wykończenie to jest to półka wyżej niż SARBy, tak samo jest w przypadku mechanizmu, które samo Seiko plasuje "wyżej".

6R27 ma częstotliwość wahnięć 28800, a 6R15 21600. Rezerwa chodu, porównywalna 6R15 - 50h, 6R27 - 45h.

Bransoleta w tym Seiko, to klasa albo i dwie wyżej niż w SARBie (miałem u siebie oba te zegarki, sarba i wersję 33 jak i 35). Bardzo zbliżona do SDGM, choć mniej agresywnie wykończona (inne załamania powierzchni).

Szafir w sarbach jest bez antyrefleksu, w tym modelu jest ładny 1-stronnie wypukły z AR wewnętrznym.

SDGM jako seria Brightz jest wyżej i sama koperta jest lepiej wykończona niż w SPB043J1. Nie każdy jednak lubi powłokę Diashield (ja nie przepadam) i na mojej ręce SDGM dziwnie leżał, choć to jak wiadomo osobiste preferencje. Na pewno jest to godny uwagi zegarek, szczególnie w cenie w której sprzedaje ją nasz forumowy kolega Ulotny.

Co do ceny za Twoje Seiko na creationwatches masz nowszy wypust na Europę (zmienili napisy na tarczy, żeby odróżnić od wersji japońskiej SARW029, który jest tym samym co prezentowane przez Ciebie SPB043J1) w cenie 509 euro. Kwoty bardzo zbliżone i ja bym kupił w tym wypadku z Polski.

Ewentualnie możesz jeszcze przemyśleć jako konkurencję dla SDGMa SARXa033. Leży moim zdaniem dużo lepiej na ręce przez krótsze uszy (troszkę ponad 46mm), ma fenomenalne niebieskie wskazówki, choć mniej efektownie wykończoną kopertę w porównaniu do jego kolegi z serii Brightz. Bransolety identyko. Ale to już indywidualne preferencje wizualne, choć tu też ten nieszczęsny DIashield.

Rozważ jeszcze model Orienta SDE00002B0, który jest na promocji na creationwatches. Cena w Polsce to przeszło 3500 zł, a tu masz go za 323 euro plus vat i cło (oni zawsze zaniżają wartość). Ekstra sikor, półka jak dla mnie wyżej niż SARBy.

cb0a16433599cf7708227083ff2c1884.jpg

Link do sklepu jakby co mogę podeśłać na priv, bo tutaj nie można ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) No i zabiłeś mi ćwieka tym Orientem, a już byłem tak blisko...

A tak w ogóle  bardzo dziękuję za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówione czekam grzecznie na OS :)

Jeszcze raz dzięki,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.