Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bumelant

Kurier DHL

Rekomendowane odpowiedzi

Będę wysyłał zegarek kurierem i mam kilka wątpliwości.

Podam wartość zegarka i napiszę że on jest w paczce to może kogoś skusić, nic nie podam boję się o ubezpieczenie w razie nieszczęścia.

Ostatnio się słyszało o zaginięciach przesyłek i wolę się spytać, jak najlepiej postąpić.

Czy jak wysyłacie zegarek podajecie jego wartość i co jest w paczce?

Niby nie można przesyłać wyrobów jubilerskich, czy zegarek do nich się zalicza? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyślij pocztą i oznacz jako paczka wartościowa, okleją ja naklejkami zabezpieczającymi. 

jak ktoś paczkę otworzy to zerwie ta naklejki i wiadomo że coś się działo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Wysyłam serwisem sendit.pl - kurierem DPD (tylko), wpisuję, że zegarek i podaję pełną wartość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysyłam serwisem sendit.pl - kurierem DPD (tylko), wpisuję, że zegarek i podaję pełną wartość.

Dzięki, fajny serwis i pewnie skorzystam.

I skorzystałem z firmy podanej przez Ciebie, zegarek już w drodze do klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś wysłałem zegarek Pocztą Polską nie podając wartość , paczka była ubezpieczona na 15 tys zł Paczka zaginęła po złożeniu reklamacji że wysłałem zegarka o wartość 4 tys zł . Poczta Polska zażądała potwierdzenia wartości zegarka w postaci Paragonu lub faktury VAT na podstawia której mogłem się ubiegać o zwrot . Oczywiście zegarek był kupiony w sklepie za 6 tys zł z paragonem ale wszystko zostało wysłane paczką , więc nie mogłem udowodnić swojej racji . Walczyłem 1,5 roku by odzyskać Kasę Straciłem zegarek i musiałem oddać kasę kupującemu

Prawda jest taka że schody zaczynają się w tedy gdy trzeba wypłacić odszkodowanie za skradzioną paczkę i nie ważne jak firma była odpowiedzialna za przesyłkę Kolega miał podobny problem z DHL

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczcie nadając paczkę możesz skorzystać z ubezpieczenia za 1 zł do kwoty(nie pamiętam), ale bez podania wartości paczki to niewiele daje. Trzeba, jak pisałeś udowadniać swoje racje i dotyczy to PP i firm kurierskich.

W moim przypadku wysyłka PP paczki z podaną wartością by kosztowała 88 zł, wysyłka kurierem koszt 19 zł.

Podałem co przesyłam, jaka wartość i do tej kwoty miałem zagwarantowane ubezpieczenie. Na szczęście obyło się bez przygód.

Skorzystałem z firmy podanej przez Jasha(dziękuję), nie dość że taniej i szybciej, to jeszcze przyjechali odebrać przesyłkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio wysyłałem jako DHL Parcel - pakiet super lekki za 16,90 zł. Zawartość i deklarowana wartość opcjonalne, ja podałem rzeczywiste. Ubezpieczenie niby do 6500 zł, ale nie wczytywałem się w jego warunki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firma DPD ubezpiecza przesyłki do wartości max 5kpln. GLS do 3kpln.

Jeśli serwis "sendit", podobnie zresztą, jak inne np "furgonetka" podnosi górną granicę kwoty, to oznacza to, że robi to na własne ryzyko i odpowiedzialność jako zleceniodawca i to z nimi będziesz się szarpał w razie czego.

Kiedyś miałem historię z "furgonetką" właśnie. Firma kurierska zniszczyła przesyłkę w transporcie.

Myślałem, że krew mnie zaleje! Niekończące się przesyłanie korespondencji pomiędzy klientem, zleceniodawcą, a wykonawcą usługi....  Wszystko ciągnęło się tygodniami i oczywiście odmowa wypłaty odszkodowania na końcu. 

Odwołania - to samo. "Bo opakowanie" nie było uszkodzone - taki powód podali. A że zawartość w kawałkach, cóż...

Dałem sobie spokój, bo kilka stówek nie warte były dalszych nerwów i czasu poświęconego sprawie. Owszem, można było do sądu uderzyć, ale szkoda mi było na to czasu.

Lekcję odebrałem w każdym bądź razie i czasem, kiedy coś wysyłam i wypełniam zlecenie, to uśmiecham się pod nosem, kiedy sprawdzam do jakiej kwoty można ubezpieczyć zawartość.....

Takie wartościowe przesyłki najlepiej wysyłać nie korzystając z tego rodzaju pośredników. 

Co prawda nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy zaginięcie przesyłki, ale uszkodzenia zawartości owszem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ja generalnie korzystam z DHL i jestem zadowolony. Dotyczy to w szczególności tego, co sam wysyłam. Mniej podoba mi się DHL wówczas, gdy ich donosiciel ma coś przynieść, bo ...DHL nie daje nożliwości bezpośredniego kontaktu telefonicznego z donosicielem, a czasami jest mi to potrzebne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.