Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi :) Fakt najtańszy to on nie był, ale wolę go od np. Casio w tej cenie. Wypuszczony zostal z okazji Olimpiady dobrej woli (http://en.wikipedia.org/wiki/Goodwill_Games) i chyba niepełnosprawni nie brali tam udziału ;)

Filmik z otwarcia nawet znalazłem:

Edytowane przez SNASIV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słusznie prawisz :) mój błąd. Już poprawiam się.

Dodam tylko jeszcze, że w środku najprawdopodobniej najprawdziwszy Poljot- mojego widział zegarmistrz i chwalił wykonanie :)  "pięknie daje się wyregulować". :)

Edytowane przez oprzemyslaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do skasowania

Edytowane przez oprzemyslaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy taka męska zaria jest godna uwagi?

Ma piękną tarczę  :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadło mi dziś kilka zegarków i chciałbym czegoś dowiedzieć się o nich, co to za okazy.

Nr 1 to Poljot z werkiem 2614.2H

gallery_72004_1670_61044.png

Nr 2 Poljot (znalazlem numer 3945 na mechanizmie)

83c893467c64322agen.png

Nr 3 to damski zegarek

gallery_72004_1670_226663.png

gallery_72004_1670_344923.png

Nr 4 Jakis Lucz, białoruski?

gallery_72004_1670_473241.png

gallery_72004_1670_84989.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poljoty to dość popularne modele z lat 70/80, a Łucz na samym dole jest już białoruski. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosiłbym o pomoc w identyfikacji znalezisk domowych. Część zegarków to zakupy z wyjazdów na Łotwę w początku lat 90tych,, więc nie spodziewam się cudów, ale są w tym też zegarki po dziadkach. Są trzy Rakiety i Poljot, bo tyle jestem w stanie się doczytać, ale reszta "szlaczków" mnie przerasta :)

DSC_7543.jpg

DSC_7544.jpg

Osobiście mój ulubiony to ta duża, najbardziej styrana Rakieta. 

Edytowane przez MSc04

Maciej (MSc04)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reszta to pobiedy : ruda w pudełku, czarna ze złoconymi rzymskimi indeksami z czarnym paskiem oraz slava w pudełku. Ładne znaleziska :-) Jakby Ci jakieś nie przypadły do gustu to chętnie przygarnę :-)

Edytowane przez Rybak1979GSL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damka to prawdopodobnie także "sława". Ogólnie, to modele dość popularne (w sensie, że nie rarytasy) - ale sławka z podwójnym kalendarzem prześliczna! :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za gigant? Plastik jakiś? 

https://www.youtube.com/watch?v=I9khEhPNbOc od 14 minuty

a to co ?!:) 

http://aukro.ua/chasy-meh-pobeda-sssr-na-hodu-i4467815498.html

Edytowane przez Nucky Thompson

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naręczna kieszonka  B)

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam posiadam taki zegarek , niestety nic o nim nie wiem na początku wydawało mi się że jest złoty bo na żółtym kolorze ma wybite jakieś cyfry i literkę ale nie umiem ocenić czy jest złoty jeżeli nie to może wiecie jaki może być stary ?

post-73757-0-42013200-1407325874_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem już kilka zapytań, więc może odpowiem "jawnie" :) Nie mam specjalnych sentymentów do pokazanych zegarków, a i moich EDC mam już sporą gromadkę, więc mogę się rozstać z wszystkimi poza Poljotem i starą Rakietą. Niestety nie znam ich wartości nawet w przybliżeniu. Zakładam, że nie są to okazy super cenne. Czy na tym forum są dopuszczone licytacje? Jeśli tak, to rzucę jakąś cenę i kto da więcej, ten kupi zegarek. Tak to przynajmniej funkcjonuje na knives.pl.

Maciej (MSc04)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobry dział wybrałem, ale może uzyskam tu odpowiedź. Mam deluxa z warszawską tarczą (prezent, więc i tak się cieszę) lepiej zostawić go z nią czy kupić tą? http://allegro.pl/tarcza-poljot-de-luxe-23-jewels-32mm-ideal-i4483085581.html  Opinie o tym sprzedawcy są na forum podzielone, więc nie mam pewności co do oryginalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Jeśli rozważyć polski zamiennik z epoki i chińską podróbę sprawa chyba jest prosta - lepiej zostawić warszawiankę... chyba, że bardziej podoba Ci się chińczyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie racja. Chińczyka można rozważyć w przypadku sprzedaży na allegro, błyszcząca Nowa tarcza podbiłaby cene. A że to nie jest na sprzedaż zostaje warszawiak:) tak tylko się chciałem upewnić ze to wytwór myśli daleko wschodniej, a nie coś porządnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyżej pytałem o zegarek z filmu. I wynalazłem takie "monstrum" na ebay.

http://www.ebay.com/itm/OMEGA-REGINA-SWISS-HIGH-GRADE-MOVEMENT-1922-for-CANADA-WRIST-STRAP-POCKET-WATCH-/281405410294?pt=Pocket_Watches&hash=item418511cbf6

Całkiem możliwe, że aktor miał coś podobnego, tzn. w podobnym pasku. W dobie mody na wielkie chińczyki, może wróci i moda na zakładanie kieszonek na nadgarstek :)

Dobre, bo сделано в CCCP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem ogłoszenie w którym Pobieda 81ЧН z 2 Moskiewskiej ma taki mechanizm: http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/44/91/93/08/4491930830_5
Wydaje mi się że nie pochodzi on z tego zegarka. Druga sprawa, wskazówki nie są do końca takie jak w katalogu: http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/44/91/93/08/4491930830 Czy moglibyście rozwiać moje wątpliwości? Noszę się z zamiarem kupna tego egzemplarza stąd moje pytanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk jest z zakładów imienia maslennikowa (Samara), a tarcza z 2 moskiewskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi